Ono što trebate znati o zloupotrebi inhalatora i poremećajima u defenziji pažnje | BA.Superenlightme.com

Ono što trebate znati o zloupotrebi inhalatora i poremećajima u defenziji pažnje

Ono što trebate znati o zloupotrebi inhalatora i poremećajima u defenziji pažnje

Obično je potrebno kako znatan novac i trud za narkoman da steknu svoje lijek izbora. Na kraju krajeva, sa izuzetkom alkohola, većina ovisnosti su ili pod kontrolom ili ilegalno. Nažalost, ne postoji jedna kategorija lijekova koji nije samo pravno, to je široko dostupne i pristupačne - inhalanata.

Inhalant zlostavljanje je namjerno njuškanja zajedničkih proizvoda za domaćinstvo u svrhu dobivanja visoke. Više od 22,9 miliona Amerikanaca eksperimentisao sa inhalanata u nekom trenutku u svom životu, ali je procenat upotrebe je najveći među djecom uzrasta 12 - 15. Zavisnost od inhalanata je posebno teško da se oporavi od - a stopa relapsa je vrlo visoka.

load...

Inhalanata su udahnuo u ušmrkavanjem ili ušmrkava isparenja iz kontejnera, prskanje aerosoli direktno u nos ili usta, udisanja od supstanci raspršuje unutar plastične ili papirne kese, ili drogiranja iz udišu natopljenom krpom punjene u ustima.

Vrste inhalanata zlostavljane

Iako su mnogi lijekovi mogu se udiše, termin inhalanata se koristi za opisivanje raznih supstanci koje su rijetko, ako ikada, koje je bilo osim inhalacijom. Od ova definicija pokriva širok raspon kemikalija koje se nalaze u stotinama različitih proizvoda, inhalanata su grupisani u četiri opšte kategorije:

 • Isparljivim rastvaračima - Tekućine da ispari na sobnoj temperaturi, uključujući i razrjeđivači boje i skidanje, suho čišćenje tekućine, odmašćivanje, benzin, ljepila, korekcija tekućine, i osjetio vrhom markera.
 • Aerosoli - sprejevi koji sadrže pogonska goriva i otapala. Oni uključuju sprej boje, dezodorans i kose sprejevi, sprejevi biljno ulje, i tkanina zaštitnik sprejeva.
 • Gasovi - Medicinski anestetika i plinova koji se koriste u domaćinstvu ili komercijalnih proizvoda. Primjeri: eter, kloroform, halotan, dušikov oksid, butan, propan, i rashladnih uređaja.
 • Nitriti - posebne klase inhalanata koji šire krvne sudove i opuštanje mišića, a ne djeluje direktno na centralni nervni sistem kao i drugi inhalanata. Nitriti uključuju cikloheksil nitrit, izoamil nitrit, i izobutil nitrita. Iako nitriti su sada zabranjene od strane Komisije za bezbednost potrošačkih proizvoda, često se i dalje prodaje u malim bočicama označen kao "čistač video glava", "soba odorizer", "koža čistač" ili "tečnost aromu."
 • load...

Efekti

Gotovo svi zlostavljani inhalanata - osim nitrita - proizvesti prijatan pritiskom na centralni nervni sistem. Roku od nekoliko sekundi od udisanja, kemikalije se apsorbuju u krvotok kroz pluća i distribuiran u mozak i druge organe. Korisnik doživljava intoksikacije i druge efekte slične onima koje proizvodi alkohol, uključujući i nerazumljiv govor, nemogućnost da koordinira pokrete, euforija i vrtoglavica. Osim toga, oni mogu iskusiti ošamućenost, halucinacije i zablude. Što su visoke subvencije, to slijedi pospanost, dezinhibicije, ošamućenost, i uznemirenost.

Udiše nitriti šire krvne žile, povećava broj otkucaja srca, i proizvesti osjećaj kako toplinu i uzbuđenje koje traje nekoliko minuta. Ostali efekti su vrtoglavica i glavobolja.

Jer trovanje traje samo nekoliko minuta, zlostavljači često traže da se produži visoke ponovljenim inhalacije tokom nekoliko sati. Ovo je nevjerojatno opasno. Sa svakim uzastopnim udisanjem, korisnici riskirati mnoštvo katastrofalne medicinske posljedice, uključujući Iznenadne Sniffing Death Syndrome. Ovaj sindrom se javlja kada je visoko koncentrirana kemikalija u otapalima ili aerosol sprejevima izazvati nepravilan i ubrzan rad srca, što dovodi do fatalnog zatajenja srca. Iznenadne Sniffing smrti sindroma nije ispao u hronične nasilnika. Procjenjuje se da je 30 posto ljudi koji umiru od koristi inhalanata su korisnici prvi put.

Inhalant zlostavljanje također može uzrokovati smrt:

 • Ugušenje
 • Ugušenje
 • Konfiskacija
 • Koma

Većina inhalanata su izuzetno toksični. Hronične izloženosti inhalanti izaziva široko rasprostranjen i dugotrajan oštećenja mozga i drugih dijelova nervnog sistema. Produžena udišu zlostavljanje oštećenja dijelova mozga uključeni u kontroli spoznaja, pokret, vizija, i sluh - što je dovelo do abnormalnosti u rasponu od blage oštećenje teške demencije.

Osim povrijedi mozak, udišu zlostavljanje može proizvesti značajne štete na srce, pluća, jetra, i bubrege. Iako su neki oštećenje organa udišu izazvanog može se barem djelomično obrnuta kad je zaustavljen inhalanata zlostavljanje, većina sindroma uzrokovanih ponovljene ili duze zlostavljanja su nepovratna.

load...

Znakovi korištenja

Znaci inhalanata zlostavljanja često suptilniji nego obično zlostavljana droge, jer su efekti brzo iskusni i nestaju brzo. Samo male količine inhalant su potrebne da se postigne visoka, a zlostavljane proizvodi su uglavnom pravne, čineći njihov otkup i skladištenje manje upadljiv. Ako sumnjate inhalanata zlostavljanje, potražite sljedeće znakove:

 • Kemijske mirise na dah ili odjeću
 • Paint ili druge mrlje na licu, rukama, ili odjeća
 • Skrivene prazan sprejom ili otapala kontejnerima i kemijske natopljene krpe ili odjeća
 • Promjene u pohađanje škole
 • Nepažnje, razdražljivost i depresiju
 • Loše higijene
 • Nerazumljiv govor
 • Umor
 • Lica osip i krvarenje iz nosa
 • Slabost mišića i nedostatak koordinacije
 • Mučnina, gubitak apetita, gubitak težine

Oporavak

Nažalost, programa tretmana udišu specifične može biti teško pronaći. Programi zahtijevaju trideset do četrdeset dana ili više za detoksikaciju. Korisnici pate povlačenja simptoma koji uključuju halucinacije, mučnina, pojačano znojenje, tremor, grčeve u mišićima, glavobolja, groznica, i delirijum tremens.

Od udišu zlostavljači često su mladi i pate od socijalne disfunkcije, ko-stanja kao što su druge ovisnosti supstancu, psihijatrijske i fizičkih poremećaja moraju biti tretirane. Visoka stopa relapsa može biti djelomično izbjeći korištenje peer-pacijent sistem zagovornik i odgovarajuće praćenje liječenja.

Oporavak od udišu ovisnosti traje i strpljenje i razumijevanje od strane obitelji i prijateljima nasilnika. Za dugogodišnji ovisnici o drogi, inhalanata postati izvor udobnosti moglo bi se normalno naći u prijateljima i obitelji. Kao prolaze kroz liječenje i trudim se da ostanem čist, zamjena inhalanata sa stvarnim odnosima može biti teško. Ako se oporavlja zavisnika osjećati sam, vraćajući se droge može izgledati kao jedini izbor. Oni će trebati pomoć ispunjavajući prazninu nastalu inhalanata uz podršku najbližih.

load...

Povezane vijesti


Post Tvoje tijelo

Koji potpuni oporavak od poremećaja u ishrani znači

Post Poremećaji ličnosti

Razumevanje psihoze, halucinacije i zablude

Post Roditeljstvo

Dan valentine: kompromis sa onim što volite

Post Svakodnevne veze

Šta to znači kada narcisoid kaže da te volim

Post Poremećaji ličnosti

Putovanje krivice: poricanje grešaka

Post Poremećaji ličnosti

Hirurgija mršavljenja i bipolarni poremećaj

Post Psihologija seksa

Razumevanje odnosa, seksualne i intimne izdaje kao traume (posttraumatski stresni poremećaj)

Post Poremećaji ličnosti

Bipolarna, šizofrenija i mikrobi unutar tebe

Post Svakodnevne veze

Bračno silovanje

Post Više o tebi

Dan u životu majke sa poremećajem hiperaktivnosti deficita

Post Više o tebi

5 neophodne prakse roditeljstva

Post Poremećaji odraslih

Naučite da oprostite drugima bez obzira na sve