Opsesivni kompulzivni poremećaj: dobivanje pravog lečenja može biti izazov | BA.Superenlightme.com

Opsesivni kompulzivni poremećaj: dobivanje pravog lečenja može biti izazov

Opsesivni kompulzivni poremećaj: dobivanje pravog lečenja može biti izazov

U proteklih nekoliko godina sam u vezi sa dosta ljudi koji imaju opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP). Većina ovih OCD pate imaju neku vrstu priču o ranim iskustvima dopre za pomoć. I oni obično nisu pozitivne.

Oni su računi pogrešne dijagnoze, bez dijagnoze, ili zlostavljanja. Oni su priče o rečeno porodice su dobro, ili oni moraju biti pretjerujem. Oni se savjetuje da samo "suck it up" ili u najmanju ruku opustiti. Ako su dovoljno sreće da dobiju odgovarajuću dijagnozu rano, oni su često ili samo dati lijek bez ponuda dodatnih terapija, ili tretirani pogrešnu vrstu terapije.

load...

Kao što su mnogi OCD pate će potvrditi, tražeći pomoć, posebno prvi put, je teška i strašna stvar. U nekim slučajevima, oni su skupi hrabrosti da kažem voljenu osobu ili profesionalno o svojim opsesijama i prinude. U drugim slučajevima, to je upravo postao previše očigledno više da se sakrije.

U svakom slučaju, to može biti zastrašujuće da stavi sebe tamo, pogotovo kada ste tako uplašeni, zbunjeni i zabrinuti. Konačno priznati vam je potrebna pomoć, a onda se baviti tako loše, može biti poražavajući. Ovi rani negativna iskustva može napraviti OKP pate sumnjičav budućih tretmana. Oni bi radije nemaju terapiju na sve od opasnosti ponovnog maltretirani.

Ono što čini ovu sve više uznemirujući je činjenica da su studije su pokazale da iako kognitivne bihevioralne terapije (CBT) je efikasan u liječenju mnogih bolesti, uključujući i opsesivno-kompulzivnog poremećaja, većina terapeuta koristiti samo CBT povremeno, ili u kombinaciji sa drugim terapijama. Izlaganje i prevenciju odziva (ERP) terapije, frontline tretman za OKP, je vrsta CBT.

Dakle, u mnogim slučajevima, nije da terapeuti ne znaju o dokumentirani prednosti CBT, to je da oni gledaju svoj zanat kao umjetnost, gdje su se individualizira tretman u zavisnosti od vlastite ličnosti i njihove odnose sa svojim pacijentima. Mislim da je ovo vrlo uznemirujuće. Dok uspostavljanje dobar odnos sa pacijentom je važno, dobar odnos u vezi s pogrešnom terapijom neće pomoći OCD pate. Zaista, to će im naškoditi. Po mom mišljenju, to je slično raka koji je visoko može liječiti, samo da bi svoj onkologa krivotvoriti ispred na novom, nedokazano put tretman.

U mog sina Dan je slučaj, on je ispravno dijagnosticiran se sa OKP, ali onda se sastao sa terapeutom koji je, bez znanja da nas, ne znaju kako se postupa poremećaja. On ili nikada nije čuo za ERP terapiju, ili, kao što je već rečeno, pokušao prilagoditi plan terapije za mog sina. Odgovarajuću terapiju Stoga je odgođen, i naravno njegova OKP pogoršalo. Postao je i obeshrabriti. Zašto nije terapija radi? Da li je njegova OKP ne mogu lečiti? Srećom, na kraju je li dobiti ERP terapija, ali put do pravilan tretman nije bilo lako.

load...

To je sasvim moguće, čak vjerojatno, da je Dan originalni terapeut je mislio da je pomagao moj sin. Prema ovom članku "svaki lekar precjenjuje koliko su dobro [sebe] rade." U mnogim slučajevima, pacijenti nisu iskreni sa svojim terapeutom. Na primjer, umjesto ostavljajući svoje terapeuta znaju da rade loše, oni će jednostavno reći da su dobro i završite sa liječenjem. Oni će onda ostaviti i tražiti još jedan terapeut.

U slučaju Dan, to nije bilo sve do njegove OKP postala teška, i sam postao više znanja, da smo shvatili terapeut je dobio to pogrešno. Do tada je u penziju, tako da nisam imao priliku da razgovaram s njim o tome. Tako da, on je vjerojatno jedan od mnogih kliničara koji precijenjena njegov uspjeh.

Koliko glađe put natrag za dobro zdravlje bi bilo da svi terapeuti znao kako da pravilno dijagnosticirati i liječiti opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ili ako su svi pedijatri i opšte prakse su bili svjesni da ERP terapija je način da ide, i napravio upućivanja na osnovu te činjenice. Ili, ako sve OKP pate osjećala dovoljno ugodno da budem iskren sa svojim terapeuti o tome kako se osećaju. Tu je i prekid veze u sistemu i to izaziva godina od nepotrebne patnje za mnoge.

Treba nam više svijest o OCD i bolje obrazovanje, tako da ove negativne priče rano liječenje su zamijenjeni sa pozitivne. Dobijanje pravu pomoć u ranoj fazi može značajno oslabiti moć OKP. I sa pravom terapeuta i pravo terapije, oporavka od ove podmukle poremećaj je apsolutno moguće. Svako ko pati od OKP zaslužuje ovu priliku da se oporavi, i primanje pravilan tretman u najkraćem mogućem roku je prvi i najvažniji korak.

load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevna kreativnost

15 kreativnih načina da provedete nedjelju

Post Svakodnevne veze

Poremećaj ličnosti u porodici

Post Svakodnevna kreativnost

Citati da inspirišu vaš kreativni proces i stvarno svoj život

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulsivni poremećaj i tinejdžerni mozak

Post Depresija

Druga strana depresije: biciklizam bez bicikla

Post Tvoje tijelo

Da li je ideja o zdravlju u svakoj veličini samo dozvolu da bude debela?

Post Više o tebi

25 citata koja će vam pomoći da se suočite sa vašim strahovima

Post Više o tebi

6 stvari koje mogu pogoršati depresiju

Post Tvoje tijelo

Podsticaj tela: prevazilaženje nezadovoljstva

Post Roditeljstvo

Suočavanje sa bipolarima: vodič mladih odraslih za bipolarni poremećaj

Post Roditeljstvo

Dečak koji je konačno prestao da pere: opsesivno-kompulzivni poremećaj sa obe strane kauča

Post Psihologija seksa

Da li je seksualno poremećaj nedostatka pažnje u dsm v?