Opsesivno-kompulsivni poremećaj i tinejdžerni mozak | BA.Superenlightme.com

Opsesivno-kompulsivni poremećaj i tinejdžerni mozak

Opsesivno-kompulsivni poremećaj i tinejdžerni mozak

Kada je moj sin Dan je bio na stambeni program liječenja da se bore njegova teškog opsesivno-kompulzivni poremećaj, moj suprug i ja smo ohrabreni osoblje tu da mu donosi svoje velike životne odluke, bez bilo koji ulaz od nas.

Ovo nije imalo smisla za nas i mi smo konsultovali Dan je terapeut izvan programa koji je rekao: "Ali on je samo 19 godina razvoja Njegov frontalnog režnja neće biti ni završen sve dok je on 24. Naravno da je potrebna vaša uputstva sa ovim odlukama. "Konkretno, Dan je odlučio da napusti koledž kako bi mogao ostati", što je duže moguće "na programu stambenog tretmana. Srećom, nismo intervenirati, a Dan je napustio program nakon devet tjedana boravka. On se vratio na koledž.

load...

Prije ovog razgovora s terapeutom moga sina, nikada nisam shvatio da je biološki razlog zašto mlade i mlade odrasle osobe misle i ponašaju se na način na koji oni rade, često ogorčenosti njihovi roditelji. Frontalnim režnjevima, dijelove mozga koji obično pitaju: "Je li ovo dobra ideja? Ono što je posljedica ove akcije? ", A ne u potpunosti povezani u tinejdžera i mladih odraslih osoba.

Moja pretpostavka je da svako ko je parented tinejdžer je sada klimajući glavom svoje glave u sporazumu. Sada kada sam shvatio nešto više o razvoju mozga kod tinejdžera, shvatim da zapravo imaju donekle opravdanje za djelovanje na način na koji oni rade.

Pa šta to znači za mlade i mlade odrasle osobe s opsesivno-kompulzivni poremećaj? Pa, ne samo da su ovi mladi ljudi bore OKP, oni se također bave njihovim ne-još-potpuno razvijen mozak. Oba ova faktora često uključuju nedostatak dobrog presude, kao i nemogućnost da se pametne odluke.

To je dvostruko whammy. I za roditelje i druge voljene tinejdžera koji pate od OKP, to može biti dvostruko izazovno. U slučaju Dan, nismo bili sretni da nikada nije bio antagonistički tinejdžeri, ali i dalje često našao odmahujući glavom u nevjerici: "Šta je mislio" Je li to njegov OKP ili njegovih godina koja je uzrokovala da misli i postupa na određeni način ? Da li je to jedno i drugo? Ili nijedan? Ko zna?

Odlučivanja i oštećenim presudu nisu jedini deficita doživljavaju kao "mladi" mozak. Sam ranije pisao o tome da tinejdžeri doživljavaju više poteškoća u savladavanju straha od odraslih i djece. Ovaj nalaz može pomoći objasniti porast anksioznosti i poremećaja vezanih za stres tokom adolescencije, jer postoji zapravo fiziološki razlog zašto tinejdžeri ne nosite sa stresom dobro. Nije iznenađujuće, to može akutno uticati na njihovu OKP, kao i uspjeh njihov tretman. Naravno, ako je prisutan i dijagnosticiran u djetinjstvu OKP, liječenje u ranoj fazi može pomoći olakšati haosa teen godina.

load...

Mislim da je važno imati na umu da mi ne treba automatski "krivi" OKP za sve frustrirajuće ponašanje tinejdžera i mladih odraslih osoba s poremećajem. Ja sam zapravo da je utješno na neki način; neke od zbunjujući ponašanje naše mlade i mlade odrasle izložbu trebalo da se smanji sa godinama. A ostalo? Pa, nadajmo se, izlaganje i prevencija odgovor terapije, frontline tretman za OKP, će učiniti trik.

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Dječiji snovi: razumevanje najupečatljivijih snova i noćnih mora u detinjstvu

Post Slavnost

Nakon što josh duggar uđe u rehabilitaciju, porodica se okreće

Post Poremećaji ličnosti

Dva komada mira od nervozne patnje

Post Psihologija seksa

Muškarci, žene i seksualna objektifikacija

Post Poremećaji odraslih

Ako pada drvo

Post Više o tebi

10 mitova o sreći

Post Depresija

Depresija, moje dostojanstvo i moj vrat

Post Poremećaji ličnosti

Neradjeni prenos - osam načina da znate da ste zaljubljeni u svog terapeuta

Post Roditeljstvo

Zašto prestati biti dobra osoba

Post Poremećaji u detinjstvu

6 koraka da dođete do svog emocionalno nedostupnog partnera

Post Depresija

Botox: novi antidepresiv?

Post Poremećaji u detinjstvu

Koja je tvoja fatalna mana?