Opsesivno-kompulzivni poremećaj i depresija | BA.Superenlightme.com

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i depresija

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i depresija

Kada je moj sin Dan je opsesivno-kompulzivni poremećaj je teška, da je jedva funkcionira. On sam izoliran od svojih prijatelja, i jedva se iz tačke A do tačke B. On bi provesti i po nekoliko sati, bilo je u svojoj "sigurne" stolica ili samo leži na podu. Jeo zalogaj je borba.

Nije iznenađujuće, on je dijagnosticiran depresije. Čak i na "dobar" dan, kada je bio donekle u stanju proći kroz sve prijedloge normalnog života, bio je mučila non-stop od opsesije. Tko ne bi depresivna živi ovako?

Srećom, iako je bori protiv depresije, on je i dalje potpuno uloženo u premlaćivanju OKP, i bio je u mogućnosti da se u potpunosti posvetiti izlaganja i prevencije odgovor (ERP) terapije, zasnovane na dokazima psihološki tretman za opsesivno-kompulzivni poremećaj. Kao što je popravio svoj OKP, njegova depresija smanjio, i na kraju rasipa. To nije neuobičajeno slijed događaja za one koji pate od oba depresije i OKP.

load...

Ali šta ako se radi o OKP i depresije, i vaša depresija vi preuzima toliko da ometa vašu sposobnost da učestvuju u ERP terapiju? Iako je depresija može i dalje biti nusprodukt života sa opsesivno-kompulzivni poremećaj, tretirajući OKP prije depresija jednostavno nije izvodljivo i vjerovatno će postaviti te za neuspjeh. U tom slučaju, potrebno je da se tretira prvo tako da se bave terapija može biti moguće depresije.

Dobra usluga zdravstvene zaštite može raditi s vama kako bi razgovarali o najboljim načinima za liječenje depresije, bilo da se radi psihoterapija, lijekovi, ili promjene u načinu života (što, naravno, može biti teško za one koji se bave ograničenjima teških OKP).

Česta ko-pojave OKP i drugih poremećaja mozga, kao što su generalizirani anksiozni poremećaj (GAD) ili socijalnog anksioznog poremećaja naglašava važnost imaju zdravstveni radnik koji je upoznat o OCD i iskusni u liječenju to i uvjete ko-se javljaju. Dok je u nekim slučajevima proces liječenja mogu izgledati dovoljno jasan, komorbidnim bolesti potencijalno može ometati ispravan dijagnostike i liječenja. Drugim riječima, to je komplikovano.

Ako se depresija ne priznaje kao razlog za neefikasne terapije, oni sa opsesivno-kompulzivni poremećaj može smatraju da im je bolest liječenje otporna, i postane uvjeren da ERP terapija jednostavno neće raditi za njih. Daju se i ostaje bez nade na sve, što može eventualno dovesti do još dublje depresije. To postaje začarani krug gdje OKP vjerovatno će privući još više snage.

load...

Suština je OKP je izleiivo, kao što je depresija. Kompetentan terapeut će biti u mogućnosti da formuliše najbolji plan za uspješno liječenje oba poremećaja. Naravno, ako radite u borbi protiv vašeg OCD i osjećati depresije postaje na putu ERP terapije, pobrinite se da neka lekarom znam. Tuče OCD i depresija može biti nezgodno, ali je moguće, i oni koji pate od oba mogu nastaviti voditi sretan, produktivan život. Moj sin je živi dokaz za to.

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Isceljenje od incesta: intimni razgovori sa mojim terapeutom

Post Roditeljstvo

Šta je otrovna sramota?

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i velika slika

Post Poremećaji ličnosti

Osećanja nesvjesnosti vezane za narcisoiste čine da sve zarađujemo

Post Poremećaji ličnosti

Pitanja i odgovori na bipolarni poremećaj: sin sa bipolarnim poremećajem koji ne dobija tretman

Post Psihologija seksa

Može li terapeuti zvanično dijagnosticirati seksualni poremećaj nedostatka pažnje?

Post Poremećaji odraslih

Zašto nalokson?

Post Svakodnevne veze

Codependency Attention Deficit Disorder: faze bolesti i oporavak

Post Roditeljstvo

Suočavanje sa bipolarima: vodič mladih odraslih za bipolarni poremećaj

Post Tvoje tijelo

Podsticaj tela: prevazilaženje nezadovoljstva

Post Tvoje tijelo

Još 50 stvari za koje sam zahvalan

Post Tvoje tijelo

Poremećaji u ishrani i komorbiditet: kada ed nije jedini poremećaj