Opsesivno-kompulzivni poremećaj i društvena skrupuloznost | BA.Superenlightme.com

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i društvena skrupuloznost

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i društvena skrupuloznost

Većina ljudi suradnik obzirnost sa religijom, i zaista vjerske obzirnost često problem za neke ljude s opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Oni koji imaju ovu vrstu OCD imaju nerazumne vjerske očekivanja o sebi. Ali obzirnost se može vidjeti iu drugim oblastima. Na primjer, socijalna obzirnost se javlja kada osoba s OKP ima opsesivno strah od nanošenja štete osjećaje drugih. To može biti izuzetno uznemirujuće i mogu značajno ometati svakodnevni život.

Moj sin Dan je dobar primjer. Kada mu je OCD postala teška na fakultetu, on sam potpuno izoliran od svojih prijatelja. Sam ranije pisao o njegov smisao za hiper-odgovornosti, a koliko sam shvatio, socijalna obzirnost je vrsta hiper-odgovornosti. Oni sa socijalnim obzirnost možda vjeruju da je davanje njihovo mišljenje, pregovaranja, ili asertivnost na bilo koji način, neće nanijeti zlo drugima. U slučaju Dan, jedan od načina da se bavio njegov društveni obzirnost je kroz izbjegavanje svojih prijatelja. Do njih izbjegavanje, on ne bi imao da se bavi anksioznost i strah da se kaže pogrešnu stvar, ili izražavanja pogrešne misli. Druge uobičajene načine bave socijalnim obzirnost uključuju bavljenje prinude kao što su stalno izvinjava za rekavši nešto nije u redu ili "proveru" kako bi bili sigurni osoba mislite da ste možda oštećeni je u redu. To nije neobično za one sa socijalnim obzirnost da postane izuzetno inhibirane - nikada nije tražio pomoć ili izražavajući zabrinutost. Zaista oni često ne će se izraziti na bilo koji način.

load...

Kao što sam ranije napisano, misli i ponašanja onih s opsesivno-kompulzivni poremećaj često ne razlikuju od onih koji nemaju poremećaj. To je ozbiljnost koja ih odvaja. Ja nemam OKP, ali ne mogu lako se odnose na društvene obzirnost. Na primjer, sam putovao nedavno i morao da se prijevoz od zračne luke do hotela. Klimu bio na punoj snazi ​​i duva pravo na mene. Bila sam tako hladno! Ali da li sam išta rekao vozaču? Nope! Smatrao sam da asertivnost u ovoj konkretnoj situaciji bi bila negativna stvar. Možda čak i sebičan. Šta ako svi ostali udobno? Nisam htio da uništi vožnju za ostale putnike. Kako se ispostavilo, neko drugi na kraju je zatražio od vozača da zagreje stvari malo, i naravno, niko nije bio uvrijeđen. Moja pretpostavka je, da su svi bili kao zadovoljstvo kao i ja. Naravno, ovaj primjer je na blagim kraju kontinuuma socijalne obzirnost i imao više veze sa ne asertivnost nego bilo šta drugo. Ali ja često ponašaju na ovaj način, a sada kada sam svjestan toga, ja pokušavam da budem više asertivni i češće iskažu svoje mišljenje, a da nije tako zabrinuti o tome kako ću se pojaviti na druge, ili da li će biti negativno uticati od strane moje misli ili radnje.

Kognitivne bihevioralne terapije (CBT), posebno izlaganje i prevencija odgovor (ERP) terapija, može pomoći onima s OCD (ili čak i one bez OKP) koji se bave društvenim obzirnost. Dobar terapeut može pomoći da prepoznaju i da se bave bilo kognitivnih distorzija koje bi mogle doći u igru. Dobra vijest je da je ova vrsta OCD, kao i sve vrste OKP, apsolutno izlečiva.

load...

Povezane vijesti


Post Dobro zdravlje

Emocionalna zloupotreba i vaš partner sa Borderline poremećajem ličnosti

Post Depresija

Generacije depresije: hej, mama. Konačno sam srećan

Post Tvoje tijelo

Pomaganje usvojim roditeljima da prevladaju probleme sa hranom: pitanja i odgovori sa dr. Katja rowell

Post Više o tebi

5 sneaky znaka depresije možete izgledati previše

Post Više o tebi

Može li bolji romantični odnos dovesti do boljeg roditeljstva?

Post Više o tebi

Bipolarni vodiči za oporavak

Post Poremećaji ličnosti

Efektivna komunikacija: upoznavanje vašeg partnera

Post Više o tebi

Backhanded komplimenti: identifikuju, prepoznaju i rešavaju

Post Roditeljstvo

Znaci psihoze: šta treba da znate

Post Svakodnevne veze

Online dating, komunikacija i intimnost: iznenađujući nalazi

Post Roditeljstvo

Trauma djece pacijenata sa problemom defekata i alkoholičara

Post Poremećaji ličnosti

Da li ste se udali za narcisa?