Opsesivno-kompulzivni poremećaj i hiper-odgovornost | BA.Superenlightme.com

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i hiper-odgovornost

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i hiper-odgovornost

Jedan od pokretačkih snaga iza opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) je naduvanog osjećaj odgovornosti, poznat kao hiper-odgovornost. Oni koji pate od hiper-odgovornosti vjeruju da imaju više kontrole nad onim što se događa u svijetu nego što zapravo rade.

Kada je moj sin Dan je OKP je teška, bavio se hiper-odgovornost u odnosu na druge osećanja. U mislima je bio odgovoran za sreću svih ostalih, time zanemaruje svoje. Retrospektivno je divna stvar. Sjećam se jednog od svojih nastavnika osnovnih škola komentirajući, dugo prije nego što je dijagnosticiran OKP, da Dan je vrlo dobro svidio, ali je zabrinut zbog troškova za njega. On je stalno vuče u različitim smjerovima od strane svojih vršnjaka, ne želeći da uznemiriti ili razočarati nikoga, uvijek žele udovoljiti i ugostiti sve.

load...

Brzo naprijed oko 10 godina, a Dan je OCD i osjećaj hiper-odgovornosti bili su toliko snažni da mu se činilo da nije imao izbora nego da se izolirati od prijatelja i kolega. On je bio odgovoran za njihovu dobrobit, a budući da nešto može poći po zlu, ili neko mogao nastradati pod njegovim "sat", je njegovo rješenje je da izbegne drugi.

Na širem planu, Dan dao pretjerano količinu njegov novac u dobrotvorne svrhe. Svaka žalba koja je došla u mail je odgovorio ček, a kad sam jednom komentirao da je to bilo sjajno da se brinu o drugima ali bi se trebao smanjiti na svom donacije da štede za koledž, postao je neuobičajeno uznemiren i insistirao na nastavak da doniraju. Sada shvatam osećao odgovornim za spas svijeta, a ako ga je primoralo da se suzdrže od onoga što je postao prisile, on bi iskusio muči krivica.

Ovo su samo dva od bezbroj načina hiper-odgovornost može manifestovati; većina OCD pate će imati svoj jedinstveni primjeri. Ali, ko smo i šta smo odgovorni za nije uvijek jasna, a to može učiniti pitanje hiper-odgovornosti teško da se bave. Nedavno sam naišao na popularnom Serenity Prayer, i to me je pogodilo kako se ove riječi rezimiramo ono što one sa OCD borba sa u vezi sa ovim pitanjem:

Bog mi daje spokojstvo da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti, hrabrost da promenim stvari koje mogu, i mudrost da znam razliku.

Iako nema sumnje da svi mogu imati koristi od prihvatanja stvari koje ne mogu promijeniti, to je posebno važno za one sa opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ovo prihvatanje je potrebno za oporavak. U slučaju Dan, on je potrebno da prihvate činjenicu da ne samo da je on nije odgovoran za ukupnu dobrobit drugih, ovaj cilj je bio van njegove kontrole.

load...

Za mene, sljedeći redak, [C] ourage promijeniti stvari koje mogu, toliko smisla u odnosu na OKP. Znam koliko je teško terapija je za mog sina, a ja sam u vezi sa mnogim drugim ljudima koji su govorili o velikim izazovima koji dolaze sa tretman za opsesivno-kompulzivni poremećaj. Mogu iskreno reći da oni koji imaju OKP koji se bore to glava na neki su od najhrabrijih ljudi tamo.

Jer nemam OKP sebe, to je teško shvatiti dubinu patnje koji dolazi s poremećajem. Ali znam da je stvaran. Da se uključe punom snagom u terapiji, bilo u odnosu na hiper-odgovornosti ili bilo koji drugi aspekt poremećaja, nije ništa manje hrabar.

I mudrost da znam razliku. Ah, sada to može biti zanimljivo, pogotovo u odnosu na hiper-odgovornost. To su oni u našem društvu koji se ne osjećaju bilo kakve veze sa drugima, a ne može ni preuzeti odgovornost za sebe. Njihov je "svako za sebe" stav. Mnogi od onih sa OKP, kao što znamo, su na suprotnom kraju spektra, osjećaj je odgovoran za sve i svakoga na svijetu. Pa kako znamo gdje da je "sretan medij" leži? Kako se brinemo o drugima i da budu korisni članovi društva bez osjećaja potpuno odgovoran za sve? Kako ćemo da je mudrosti da zna razliku između onoga što možemo i ne mogu promijeniti?

To nije lako odgovoriti na to pitanje. Sa OKP, pravi smisao iza akcije nije uvijek lako odgonetnuti. Dok je većina nas smatraju da je važno da se radi na bolji svijet i da smisleno doprinos društvu, podsticaj za naše akcije ne bi trebalo da bude vezan u opsesije i kompulzije ili na temelju naše strahove i strepnje.

Terapija može pomoći onima sa hiper-odgovornost. Kao Dan je OKP poboljšana, on nauči da prihvatim stvari koje nije mogao promijeniti. On je došao da shvati da nije bio odgovoran za sreću ili sigurnost drugih; zaista, nije mogao kontrolirati te stvari, čak i ako je htio. On nije mogao da zadrži svoje prijatelje sigurno, a on nije mogao spriječiti glad u svijetu, okrutnost prema životinjama, ili bezbroj drugih nepravdi je pokušao da u pravu. Jednom je postao svjestan onoga što nije mogao da kontroliše, on je bio u mogućnosti da obrate više pažnje na ono što je on mogao da kontroliše: sebe.

load...

Hyper-odgovornost može biti komplikovano, pa čak i ako se ostvari taj mudrost da znam razliku, to neće biti isti za sve nas. Možda je najbolje svako od nas može učiniti je da se istinski brine o svim aspektima sebe, uključujući i poticanje i njegovanje naše odnose sa onima oko nas. Kada smo to učinili, možda spokoj će uslijediti.

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji u detinjstvu

Podignuta od strane narcisa

Post Slavnost

Zayn Malik govori o poremećajima u ishrani, anksioznosti

Post Roditeljstvo

Kako pomoći voljenom osobu sa graničnim poremećajem ličnosti, 2. deo

Post Svakodnevne veze

Ovisnost počinje u mozgu

Post Tvoje tijelo

Završite emocionalno jelo: identifikujete svoja osećanja

Post Tvoje tijelo

Otkrivanje intuitivnog jela: pitanja i odgovori sa Kristi od poštovanja zdravlja

Post Slavnost

Ne sprečavajte oči: znajte kada i kako kontaktirati pomoć

Post Više o tebi

5 savjeta kako postati bolji slušalac

Post Poremećaji odraslih

5 mitova koji okružuju depresiju i anksioznost koja vas može zadržati

Post Poremećaji u detinjstvu

Sva anksioznost nije ista: 3 vrste, 3 rešenja

Post Poremećaji ličnosti

Bipolarna, šizofrenija i mikrobi unutar tebe

Post Svakodnevne veze

Uticaj tajni i laži u odnos: bliži izgled