Opsesivno-kompulzivni poremećaj i pamćenje | BA.Superenlightme.com

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i pamćenje

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i pamćenje

Kao što sam napisao mnogo puta, moj sin Dan bavio opsesivno-kompulzivni poremećaj, tako teške da nije mogao ni jesti. OKP pod kontrolom svaki njegov pokret i jedva je mogao funkcionirati. Bio je u svojoj najgore od 2008 - 2017. Memories tih mračnih dana se urezalo u umu, kao i na papiru u mojoj knjizi, Prevladavanje OCD: A put do oporavka. Mnogi detalji su jednako živa i bolna za mene sada kao i kada se dogodilo, iako stvarno bih ih radije ne bi.

Dan i ja rijetko sada govoriti o tim vremenima, ali se sjećam povremeno pokušavaju da razgovaraju o konkretnim događajima i incidentima s njim, možda dvije ili tri godine nakon što je on je napravio izvanredan oporavak. "Dan, ne zaboravite da danas ste proveli u akutnu njegu psihijatrijskoj bolnici? Imajte na umu da lijepo sestra stvarno dopao na klinici? Ne zaboravite užasne reakcije ste imali na to jedan određeni lijek "Njegov odgovor na svaki jedan od mojih upita bio isti:" Ja stvarno ne sjećam. Sve je tako nejasno. "

load...

U početku sam mislio da ovaj odgovor je bio samo izgovor da ne moramo da razgovaramo o tim teškim vremenima, i iskreno, ja ne bih kriviti Dan ako je to bio slučaj. Ali, kako je vrijeme prolazilo, a Dan dalje, i dalje ne čini mu se da se sjetiti mnogo o bolnim vremenima. Pitam se zašto, a ako je to uobičajeno u onima koji su uspjeli pobijediti OKP.

Jedna od teorija jest da sam Dan nedostatak memorije proizlazi iz činjenice da je leče prejakim za dobar dio njegove muke. Jednom Dan nije bio na sve svoje lijekove, pozitivne promjene su očigledne svojoj porodici i bliskim prijateljima. Njegov depresije podiže i češće nego ne, on je zapravo sretna.

Njegov OCD, u njegovim vlastitim riječima, bio je "praktično ne postoji" u ovom trenutku. Ali kada ga je psihijatar pitao kako se osećao kada je bio isključen sve svoje lijekove, Dan je odgovorio da je on u osnovi oseća isto kao kad bih uzimao drogu. Bio sam šokiran, jer je razlika bila tako očigledna svima osim Dan. Jedino objašnjenje sam mogao smisliti je da je bio u takvoj magli na sve svoje lijekove da on nije bio ni svjestan kako se osećao.

Čini se kao da te uspomene, osam godina kasnije, još uvijek su nedostupni za njega. A odbrambeni mehanizam, možda? Poznato je da stres ponekad može imati negativan utjecaj na pamćenje. Možda je to zato Dan jedva sjeća one muče puta?

Kao što sam rekao, to je nešto pitam u vezi ponekad. Ali ja sigurno ne zadržavati na tome. A to je zato što ja znam Dan pamti ono što je važno. Sjeća se da dok OKP pokušao da ukrade njegov život od njega, on je učinio sve što je u njegovoj moći da se bore natrag. Sjeća se da je bio dovoljno hrabar da prihvati pomoć i prihvate izloženost i prevenciju odgovor (ERP) terapija. Sjeća se da je bio jači od njegovog OKP, a potom je poražen.

load...

Ako je mogao učiniti, drugi može previše.

Sada kada je nešto vrijedno pamćenja.

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Dužina boravka za stambeni opsesivno-kompulsivni poremećaj

Post Više o tebi

Jesam li odbrambeni pesimista?

Post Više o tebi

8 načina da dođete do braka

Post Poremećaji u detinjstvu

Šest znakova sociopata

Post Poremećaji ličnosti

Funkcionalna remedijacija pomaže kod kognitivnih oštećenja povezanih sa bipolarnim poremećajem

Post Roditeljstvo

Trudnoća i psihotropni lekovi

Post Slavnost

Psihoterapija gleda na nominacije oskara 2017. godine

Post Više o tebi

Besni poremećaj češći nego što mislite?

Post Psihologija seksa

Hiperseksualnost i dsm v

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: transformacija poremećaja hiperaktivnosti deficita pažnje

Post Roditeljstvo

Neuronauka ljudskih odnosa: vezanost i razvoj društvenog mozga

Post Više o tebi

Odrasli sa poremećajem hiperaktivnosti deficita: kako prestati da se bijete