Opsesivno-kompulzivni poremećaj i percepcija da su sebični | BA.Superenlightme.com

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i percepcija da su sebični

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i percepcija da su sebični

Ubrzo nakon mog sina Dan je dijagnosticiran opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP), on i ja smo bili sa nekim prijateljima i odlučili da se pojesti. Svi smo bili po volji razgovor o raznim restoran izbor kada Dan iznenada insistirao da ode na neko određeno mjesto. On je bio nepopustljiv; morali smo jesti tamo.

Tako da smo otišli. Ako se dobro sećam neke poglede razmijenjeni ( "Šta je s njim?"), Ali niko se nije žalio i svi smo išli zajedno.

Znao sam da vrlo malo o OKP u to vrijeme, ali ono što sam znao je da je ovo naizgled sebično ponašanje je bilo potpuno izvan karaktera za mog sina. U stvari, to je upravo suprotno od "prave Dan" ko je uvijek bio tako lagodan i željan da udovolji drugima. Nažalost, OCD radi u zamršeni način, a često ima smisla za OKP pate učiniti upravo suprotno od onoga što njihovi zahtjevi poremećaj. Mislim da je i to da je OKP ponekad daje ne pate pogrešan dojam, zapravo suprotno utisak, prave prirode oboljelih od poremećaja.

load...

Naši prijatelji nisu znali da Dan imao OKP, ali ja ne uvjeren da bi bilo bitno. Oni su vjerojatno mislili Dan je bio sebičan, jer je on tražio jedemo, gdje je želio jesti, bez obzira na prednost tuđi.

Istina je bio Dan je OKP ga je da smo svi morali ići u taj restoran ili nešto loše dogoditi. On nije bio sebičan; je vjerovao da je štiti one mu je bilo stalo. Nagoni, koji uključuju radi određene stvari u određeno vrijeme ili na određeni način, ili su nefleksibilni na različite načine, a sve može biti pogrešno protumačeno kao čin sebičnosti.

Postoje i mnogi drugi primjeri gdje je akcija onih sa OKP može biti pogrešno protumačeno kao sebična. Možda je OKP pati ima kontaminacije strahove, i ne može dovesti sebe da dozvoli nikome da koristi svoju kupaonicu. Nažalost, ona ne može da natera sebe da kaže svojoj prijateljici da ima OKP, ni. I tako dolazi preko kao sebični, ili čudno, pa čak i može izgubiti svoju prijateljicu.

Ili možda OKP pati se traži da vozi kolega do zračne luke, ali ne mogu, jer on ima snažan osjećaj da se putnik će biti teško povrijediti, ili možda čak i ubijeni, u nesreći je da će izazvati. I tako je on vidi kao sebični i ne žele da pomognu nekoga. Mogućnosti su beskrajne i siguran sam da mnogi OCD pate i njihovih najmilijih lako mogli doći do sa svojim primjerima.

Ne samo da OKP pate da se bavimo se doživljava kao sebična i vjerojatno dosadni, oni sami često osećaju krivim za "da" da manipuliše ljudima i situacijama, kako bi se pratiti što njihova OKP diktira. Oni znaju kako se čini da drugi ljudi, a ovo znanje doprinosi samo na muku, kao i izolacija, OKP bolesnik već osjeća.

load...

Ali stvarno, to je sve veliki nesporazum. To je izuzetno teško za one od nas bez poremećaja da shvate da oni koji imaju OKP misle da nemaju izbora. Oni ne biraju, pa čak i žele, da se ponašaju na ovaj način; moraju. Ne radi se o ono što oni žele; to je o onome što njihovi zahtjevi OKP. Oni su zarobljeni od strane opsesivno-kompulzivnog poremećaja, te su na svom Beck i poziv.

Obrazovanje je važna za najmilijih kao tretman za koji pate. Ako sam shvatio šta se dešava kada se Dan insistirali da idu u tom restoranu, mogao sam da ga omogućili. I dok je istina OKP mogu dovesti u zabludu i varljivo, to je također istina da je OKP je izlečiva. Pate potrebno da biste dobili odgovarajući tretman, i odabrati da se bore. Tek tada će biti jasno da se drugima, kao i da se, ko su oni zaista jesu.

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Da li je umirila majka i ubila plavuše bombardera?

Post Psihologija seksa

Sologamy: sama, bez seksa i ljubav prema njoj

Post Više o tebi

5 savjeta kako postati bolji slušalac

Post Svakodnevne veze

Generacija sendviča: preživljavajući emotivni izazovi

Post Svakodnevne veze

Anksiozni pacijenti: možda ćete biti previše pametni

Post Više o tebi

10 knjiga o sreći i uspehu za vašu listu za čitanje

Post Više o tebi

Botox kao lek za depresiju

Post Poremećaji ličnosti

Društvo za anksioznost: ponovnog povezivanja negativnih misli sa hipnoterapijom

Post Poremećaji ličnosti

Uspeh, neuspeh i matematika srednje škole: Deo I

Post Svakodnevne veze

Nlp meta model: pitanja koja pretvaraju vaš život na desnu stranu

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: poremećeno detinjstvo: kako vaša biografija postaje vaša biologija

Post Poremećaji u detinjstvu

Želite solidan, topli brak? koristite vertikalna pitanja