Opsesivno-kompulzivni poremećaj ili samo kurk? | BA.Superenlightme.com

Opsesivno-kompulzivni poremećaj ili samo kurk?

Opsesivno-kompulzivni poremećaj ili samo kurk?

Skoro svi znam ko blogu o opsesivno-kompulzivnog poremećaja, uključujući i mene, napisao je barem jedan post izražavajući nezadovoljstvo u odnosu na upotrebu izraz "Tako sam OKP." Pored toga što gramatički neispravna - niko nije OKP - to banalizuje poremećaja i daje nesporazum na bolest koja je već često pogrešno.

Ja ne vjerujem nikome da znam ko je zapravo ima OKP ikada rekao: "Tako sam OKP." Naravno niko ko zaista ima opsesivno-kompulzivni poremećaj pasti na pamet da bude "više OKP", iako su mnogi od njih loše informisan poruke ukazuju na to da bi to bila dobra stvar.

Suočimo se s tim, iako. Opsesivno-kompulzivni poremećaj može biti zbunjujuće - teška bolest da shvatim. Na primjer, neki ljudi primjetno uzrujavati mnogo. Dakle, da oni imaju OKP? Možda, a možda i ne. Tvoj prijatelj mora da se postroje svoje cipele u određenoj bi pre nego što ode na spavanje. To je nagon i znači da on ima OKP, zar ne? Pa, možda, ali ne nužno. A šta je to fina dama radite sa koji čini mirno, cool, i prikupljenih cijelo vrijeme, bez obzira na sve? Pogodi šta? Ona je OKP!

load...

Kako možemo ni da sortirati sve ovo? Razumijevanje definicija OKP može pomoći. Također, važno je biti u stanju napraviti razliku između onoga što će vjerovatno vlastite jedinstvene navike, rutine, i specifičnosti u odnosu na ono što bi se moglo prinude povezane sa opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Bivši ponašanje može čak biti klasificirana kao "bubice", koji ne potpada pod domenu OKP.

Dakle, kada je to OCD?

Pa, se vratimo na definiciju poremećaja ponašanja (prinude) od onih sa OKP se aktiviraju strah ili anksioznost. Oni sa OKP smatraju da nemaju drugog izbora nego da se uključe u njihovim opsesijama. Oni ne žele da završe svoje rituale, oni moraju da ih se završi.

Ako nemamo OKP, naše ponašanje izvode slobodno. Ako imamo OKP, ne liječi, mi smo u zatočeništvu; muči naše opsesije do rituala su završeni. Treba napomenuti da oni koji imaju OKP obično ostvare prinude nema smisla, ali oni su prisiljeni da ih ionako završi. Na primjer, neko ko treba da pritisnem prekidač i isključiti 10 puta da bi njeni roditelji sigurno shvata nema nikakve veze između tih pojava. Ali za svaki slučaj, samo da budem siguran, ona završi ritual.

Ah, dobri stari nesigurnost - gorivo za vatru OKP.

Ukratko, oni sa OKP muče. Ali muka nije uvijek očigledan drugima. Šta je to fina dama radite sa? Ti bi Nikad se ne zna! Jer većina prinude mog sina su mentalni, moj suprug i ja nisam ni znao da je imao OKP dok nam je rekao. I mi smo živjeli zajedno! Za mene je ovo jedan od najokrutnijih aspekata poremećaja. To može muči neko iznutra, a niko nikad ne bi znao dok se stvari imam jako loše.

load...

Dakle, za sve one tamo koji i dalje kaže: "Tako sam OKP," osim ako se pokušavate da nam kažete ste izmučena, ima fobija, a žive u gotovo stalnom stanju stresa i patnje, molim te prestani. Velike su šanse da je samo da bubice.

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

5 stvari koje narcisoid nikad ne radi

Post Svakodnevne veze

Potrebni su nam odbrambeni mehanizmi, ali ne moramo biti odbrambeni

Post Svakodnevna kreativnost

Velika lista knjiga koja inspiriše vaše stvaranje, stvaranje, pisanje i življenje

Post Svakodnevna kreativnost

Kako stvaram: pitanja i odgovore s pisacom anna lovind

Post Svakodnevne veze

Zašto litijum više ne ide na lek za bipolarni poremećaj?

Post Više o tebi

Kognitivno-bihejvioralna terapija je glavni tretman za depresiju

Post Roditeljstvo

Narcisoidni odnosi

Post Poremećaji ličnosti

Ono što ja radim narcisoidu zaista znači

Post Poremećaji odraslih

Snaga enneagrama: intervju sa dr. David Daniels

Post Svakodnevne veze

Smjernice o hiperaktivnosti poremećaja pažnje promjene: sada je u redu - dijagnostikovanje 4-godišnjaka

Post Poremećaji odraslih

Ključ sreće i nesreće: shantideva i einstein

Post Psihologija seksa

Policija? Koji terapeuti trebaju znati o razvijanju jezika datira i parenja