Pomaganje roditeljima da razumiju opsesivno-kompulzivni poremećaj | BA.Superenlightme.com

Pomaganje roditeljima da razumiju opsesivno-kompulzivni poremećaj

Pomaganje roditeljima da razumiju opsesivno-kompulzivni poremećaj

Sklon sam da pišem o opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) sa stanovišta roditelja jer, pa, ja sam roditelj čiji je sin ima OKP.

Tokom godina sam ćaskao s nekim OCD pate o obrnuto perspektive: kako mlada osoba (pa čak i "starije" odrasle) djece s OKP može pomoći njihovim roditeljima da shvate šta se događa s njima. Ovi razgovori su me dovelo do jednostavnog zaključka: To nije lako.

Svaki roditelj-dijete veza je jedinstven, s vlastitim set pitanja. Čak iu najboljim odnosima, roditelji će vjerovatno "nered" i kažu ili rade pogrešne stvari s vremena na vreme. I dalje se uhvatio za glavu svaki put kad pomislim na prva stvar koju sam rekao moj sin Dan kad mi je rekao da je imao OKP: "Jeste li sigurni, Dan? Niste ni oprati ruke. "

load...

Dok sam mislio dobro, ja u osnovi imao pojma što sam govorio. OCD se ne radi o pranju ruku. Još jedna uobičajena reakcija roditelja je da se smanji patnje svog djeteta u nadi da će što ih čini bolje. "Oh, ja to previše," ili "To nije velika stvar", možda komentare od roditelja kada njihovo dijete dijeli simptome svoje OKP.

Ova vrsta reakcije može biti poražavajući za OKP bolesnik koji očajnički treba uzeti ozbiljno.

Siguran sam da moj komentar o pranju ruku samo je učvrstila ono Dan već sumnja: Njegova majka je bila potrebna pomoć. Bilo je važno da sam postati obrazovani o OKP. Tako mi je dao knjigu da čita što mi je dao nagoveštaj onoga što je doživljava. To je bio pametan potez s njegove strane, a jedan ja bih preporučio da se odrasle djece koji žele da pomognu svojim roditeljima da shvate njihove OKP. Obrazovati ih na bilo koji način možete. Dajte im knjigu, ukazuju im na web stranicu, usmjeriti ih u grupu za podršku, imaju razgovor.

Znam, da je poslednji je teško. Predlažem da u razgovoru sa svojim roditeljima za vrijeme mirno, tiho vrijeme, po mogućnosti kada svi u dobrom raspoloženju. Možda ćete početi tako što im govore koliko cijenimo njihovu podršku i ljubav (pod pretpostavkom da su sve to od njih), a zatim bi se pojavila pitanja osećate potrebno adresiranje. Možda oni imaju predrasude o OCD koje jednostavno nisu istinite. Možda oni govore stvari, ili djeluje na načine koji su bolno za vas. Znam da sam uvek cenio kad me Dan postaviti ravno ili je izrazio svoje mišljenje. On je bio u mogućnosti da mi pomogne da vidim stvari iz njegovog gledišta, što nije uvijek lako za roditelje da rade. Ja bih je razgovarao još više.

load...

Ne verujem da sam sam kada kažem da krivica je jedna od najjačih emocija roditelji misle kada saznaju njihovo dijete ima probleme sa mentalnim zdravljem. Nekako to je naša krivica. Nije važno da li je to istina; vjerujemo da. Krivice ima potencijal da radi u oba smjera. U nekim slučajevima, to može napraviti probleme teže adresu, kao roditelji, a ne bi to sve pomesti pod tepih i da se pretvaramo da je sve u redu. U drugim situacijama, osjećaja krivice može podstaći želju da zaista razumiju ono što mislite da ste učinili vaše dijete, tako da možete (nadamo se) ispraviti to.

Da komplikuje više stvari, OCD ponekad radi u obitelji. Nakon što se njime bavili ranije vjerojatno će utjecati na percepciju članova porodice. Na primjer, ako je imao tvojoj porodici "samo trgni se" mentalitet, koji bi mogao biti upravo ono što će se očekivati ​​da uradiš. Naravno, to nije moguće.

Ponekad razgovor s roditeljima, za toliko različitih razloga, tek neće desiti. Možda je to previše teško da pričaš o svojoj OKP. Možda ti se ne pričamo, bave se zategnute odnose, ili jednostavno ne vide oči u oči. U ovim slučajevima, možda je najbolje samo složiti da se ne slažemo. Možemo promijeniti samo vlastite ponašanja, a oni sa OKP je potrebno mnogo snage da rade na oporavku. Širenje energije pokušava da promeni drugima rijetko, ako ikada, radi.

Svi mi, posebno onih koji pate, samo želim da se čuje, shvatiti, i prihvaćen od onih koje najviše volimo. Ako ne dobiti ono što vam je potrebno od roditelja, nadam se drugi članovi porodice, prijatelji i voljeni će uskočiti i popuniti prazninu. Podrška od onih kojima je stalo do vas, sigurno će vam pomoći dok se krećete naprijed u borbi protiv opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

load...
load...

Povezane vijesti


Post Slavnost

Bill cosby priznaje da je ženama daju quaaludes

Post Roditeljstvo

6 ličnosti sa ukorijenjenim obrascima razmišljanja

Post Svakodnevne veze

Kako prevladati strah od smrti

Post Poremećaji odraslih

Kako umno jesti mogu smiriti uznemireni um

Post Roditeljstvo

Neurotribe: nasleđe autizma i budućnost neurodiscipline

Post Više o tebi

9 savjeta za stvaranje rutine za odrasle sa poremećajem hiperaktivnosti deficita pažnje

Post Tvoje tijelo

Još 50 stvari za koje sam zahvalan

Post Više o tebi

Kognitivno-bihejvioralna terapija je glavni tretman za depresiju

Post Psihologija seksa

Drugi deo: hiperseksualni poremećaj - dijagnoza

Post Poremećaji odraslih

Zašto nalokson?

Post Tvoje tijelo

Da li je ideja o zdravlju u svakoj veličini samo dozvolu da bude debela?

Post Roditeljstvo

Opsesivni kompulzivni poremećaj, tikovi i tirretni sindrom