Poražavanje kognitivnih izobličenja: saveti za bolje razmišljanje | BA.Superenlightme.com

Poražavanje kognitivnih izobličenja: saveti za bolje razmišljanje

Poražavanje kognitivnih izobličenja: saveti za bolje razmišljanje

Ako ste nešto poput mene ste stalno nađete rastrojen ponovljenim mislima o budućnosti i sve mogućnosti koje se mogu pojaviti. Ovaj "futuristički razmišljanje" može brzo pretvoriti u rumination (u više navrata razmišljao određenu temu koja je negativna ili dosadno) i na kraju kognitivna distorzija. Kognitivne distorzije su izobličeni ili disfunkcionalne načine na koje mislimo o događajima u našim životima. Za mnoge od nas, bave negativnim obrascima misli (da li smo ih svjesni ili ne) često rezultiraju umora i visok nivo stresa.

Za mnoge od nas (posebno brinu, članovi porodice, ili prijateljima onih sa hronično stanje mentalnog zdravlja), negativne obrasce razmišljanja često dovode do depresije, anksioznosti, napadi panike, i visok nivo stresa.

Održavanje uravnoteženog perspektivu o tome što se trenutno zbivalo u vašem životu je često teško učiniti kada se ništa u svijetu čini pozitivan ili kada se stalno suočavaju s izazovima. To gigant Izgleda previsok u prekršaju. Ali sam naučio kroz oba lično i profesionalno iskustvo da postoje 3 glavne obrasce razmišljanja ljudi se uključe u dok u vanrednim stresa i emocionalne deformacije:

load...
  1. Uvećanje (vi preuveličavaju važnost stvari). Preživara ili ponavljanje negative događaja iznova i iznova u svom umu je uvećanje. Pravite situaciju veći svaki put kad razmišljam o tome.
  2. Emocionalna obrazloženje (možete pretpostaviti da je način na koji vi osjećate, zaista odražava kako stvari stoje). Osećate beznadežno ili zaglavila. Počnete osjećati depresivno ili beskorisno i ubaci u depresiju. Samo zato što tako ne znači da je ovo precizan pogled na Vašu situaciju ili budućnost.
  3. Treba izjava (ovo je u osnovi "samo-razgovor" i zaista mogu utjecati svoje emocije).

- "Trebalo bi mnogo više o duševne bolesti znaju"

- "Ja bi trebao biti u mogućnosti da obrađuju ovu stresor"

- "Ja bi trebao biti jači od ovoga"

Gore kognitivnih distorzija može dovesti do smanjenja razine povjerenja i nade. Iskrivljene obrasce razmišljanja su uske i ne dozvoljavaju uravnotežen pogled na događajima u vašem životu. To je razlog zašto je važno da imamo nešto ili nekoga ko vam može pomoći da dobije (i održavanje) uravnoteženu perspektivu. Postoje stvari, međutim, to možete učiniti na svoju ruku u borbi protiv velikih obrasce loše razmišljanje 3 gore navedene:

  1. Odražava: Uzmite vremena da razmisle o situaciji i svojim mislima. Izazov se ispitivanjem da li postoji "dokaz" o tome kako gledate na situaciju. Je dokaz čvrstih dokaza? Da li bi mogao sagledati situaciju na drugačiji način?
  2. load...
  3. Potez: Uključivanje u ostvarivanju (joga, Zumba, aerobik, trčanje, itd) je odličan način da oslobodi svoj um i osloboditi se lanaca brige, stres i depresiju.
  4. Jesti: Zdrava prehrana je od suštinske važnosti, posebno za oko 80% vremena. Pokušajte jesti nešto zdravo uz svaki obrok za početak sporo (jam, spanać, zelje, pšenica, zob, itd), a zatim dodajte zdrave hrane u vašoj ishrani 80% vremena i imaju tretira 20% vremena vremena. To je radio za mene!
  5. Groove: Muzika i ples su veliki izraza emocija i imaju način vas uklanjanja od stresa i brige. Uključite nešto što voliš i pusti muziku uzeti svoj um od vas sadašnji trenutak.
  6. Self-Sooth: Aktivnosti kao što su tople kupke, polako hoda u parku, prikrivanje u mekanu deku, grli plišanu igračku, itd su samo umiruje tehnike koje može ponuditi udobnost.

Iskrivljene misli mogu zaista utjecati na svoje emocije, izgled, i ponašanje u negativan način. Te misli mogu poremetiti vaš svakodnevni život, vaše pozitivne odnose, pa čak i svoju budućnost mogućnosti. Pokušajte u borbi protiv kognitivnih distorzija sa stvarima koje volim da i mogu se lako implementirati u svoj sedmični raspored. Ovo je poznato kao brigu o sebi. Brigu o sebi je odličan način da se maziti natrag u zdrav način razmišljanja i postoji u svijetu. Trebalo bi da brigu o sebi prirodan dio svog dnevno, nedeljno ili mesečno život. Pokušajte da počastiti dobro u vrijeme ekstremnog stresa, briga, depresije i anksioznosti.

Kao i uvijek, želim ti sve najbolje

Foto: Vasiliki k.

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Kako izgleda biti stacioniran sa disocijativnim poremećajem identiteta: drugi deo

Post Svakodnevne veze

Duhovnost i suočavanje sa bogom na traumama na nebezbednim mestima

Post Poremećaji u detinjstvu

6 koraka da dođete do svog emocionalno nedostupnog partnera

Post Više o tebi

Zapaljenje mozga i opsesivno-kompulsivni poremećaj

Post Poremećaji ličnosti

Vaše fascinacije izdaju narcističko zlostavljanje

Post Poremećaji ličnosti

Razlika između bipolarnog poremećaja i graničnog poremećaja ličnosti

Post Svakodnevne veze

Šta je zavisnost?

Post Slavnost

10 slavnih citata o jednostavnosti, snagu i samopouzdanju

Post Poremećaji odraslih

Da li je svrha života srećna?

Post Svakodnevne veze

7 znaci da se podsvesno odupire promenama

Post Više o tebi

3 savjeta za ponovno povezivanje sa porodicom

Post Više o tebi

10 uvodnih pitanja terapeuta obično traže