Povratak priča o našim životima: svakodnevna narativna terapija za crtanje inspiracije | BA.Superenlightme.com

Povratak priča o našim životima: svakodnevna narativna terapija za crtanje inspiracije

Povratak priča o našim životima: svakodnevna narativna terapija za crtanje inspiracije

Ova knjiga je počeo kao projekt između autora Davida Denborough i tvorac narativne terapije, pokojnog Michaela Whitea. Denborough je radio zajedno sa bijele za 15 godina, a zatim je nosio knjigu plodom nakon smrti White u 2008. On je napisao odličan posao koji daje smjernice o tome kako da oba reći i promijeniti svoj život priča u promišljeni, dobro organizirana, i smislen način.

Knjiga počinje priču dječaka sa astmom, tako teškim da on ne može govoriti na normalan način. Upravo iz tog dijela, pomislili biste da bi bio usamljen dječak. Ne želim dati priču dalje, ali to počinje na upečatljiv način koji prenosi da je način na koji uokviruju svoj život i ono što naglasiti promjene kako doživjeti i živjeti ga. To je tehnika koristim u svom životu i na terapiji svaki dan. Zaista, ova priča i knjiga ukupne mi dali ideje za uzgoj tu praksu.

load...

Denborough nam daje strukturu govori naše priče. Prvi i glavni koncept je da mi nismo naše probleme - pretpostavka koja se uklapa dobro s pokretom oporavak u zdravstvu u ponašanju, i u zdravstvu u cjelini: ". Bolest" Osoba nije

U narativnom terapija, možete eksternalizuje problem, dajte joj ime, i da razgovor s njim. Na taj način možete promijeniti vaš odnos s njim. Možete mapirali svoju priču, a možete pronaći tim podrške najmilijih slušati ga. Možete razviti rituale da vam pomogne sa prelaskom na ozdravljenje.

Denborough ilustruje ovaj, crtež iz života ljudi svih uzrasta i iz mnogih kultura širom svijeta. Čitanje ovih računa je privilegija, jer su dosta u pokretu.

Veći dio posla u ovoj knjizi bavi ozdravljenja od i suočavanje sa efektima traume. Ja sam podsjetio na doba mitolog Joseph Campbell rad na putovanju junaka. Čujemo priče onih koji su silovane, koji su živjeli kroz rat, a čije kulturne povijesti je bio jedan od ugnjetavanja, i kako oni koriste narativa da počne da zaraste.

Dva dijela posebno isticao. Postoji opsežan odjeljak o postupanju sa gubitkom, bilo da je to gubitak života ili gubitak pamćenja. Za ovaj, Denborough nudi priče o tome kako pojedinci su stvorili strukture i ritual i priča koje im daju dostojanstvo i nasljeđe ljubavi.

U našoj kulturi, kada imate problema sa smrću voljene osobe, ti si rekao da je potrebno da se oprostimo. Denborough pretvara taj pojam na glavi. Možda vam je potrebno da pozdravim još jednom, piše on. Jer je umro neko ne znači da su nestali. Oni žive u našim sjećanjima, u osjećaje onoga što je moglo biti i gubitka. To može biti dugotrajan proces, ali Denborough pokazuje da postoji način da odamo počast i naše voljene osobe memorije i da ispuni naš odnos s njima.

load...

Naša kultura i izgleda da ima problema sa onima koji umiru i sa onima koji tek počinju da gube sjećanja na bolesti poput Alzheimerove bolesti. Ali, Denborough piše, možete razviti rituale i priče da se tih zadnjih koraka na putu onih značenja i izgradnje uspomena. Bio sam impresioniran kako je pokazao način da pronađete ljubav, poštovanje, i suosjećanja u ovim kontekstima.

Druga oblast od posebnog interesa za mene bila o tome kako naše priče uklapaju u širu sliku istorije. Denborough je australijska, i povijesti Australije uključuje raseljavanje i represiju autohtonih naroda, uključujući i ukradene generacije. Kao belci koji su došli na ono što je sada Sjedinjene Države, Australijanci su djeca Aboridžina od svojih porodica kako bi ih "civilizujemo". I ovdje u SAD-u, naravno, mi smo također opterećeni s nasljeđa ropstva.

Denborough objašnjava da je važno ne samo za one koji potiču od potlačenih da se nosi i zaraste, ali za one potekle od tlačitelje da se uhvati u koštac sa ovom povijesti. Narativ terapija može pomoći sa ovim nas je navelo da koristite naš osjećaj radoznalosti, naš osjećaj pristojnosti, i naša sposobnost da slušati i sa našim srcima i naše umove kako bi se izliječiti.

Nadam se da će alate i načine razmišljanja i budući da Denborough piše o sve više širi. Ako jesu, mislim da bismo sebi i drugima tretiraju s više poštovanja i suosjećanja.

Prepričavajući priče of Our Lives: Svakodnevni narativni terapija za inspiraciju i Transform Iskustvo WW Norton & Company, januar 2017. Paperback, 320 Stranice $ 21.95

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Kompleksni post-traumatski stresni poremećaj

Post Poremećaji ličnosti

Povratak na narcisoidno zlostavljanje: povratak na osnove

Post Dobro zdravlje

Kada je vaš partner na suboksonu

Post Svakodnevne veze

Bipolarni odnos: kako razumeti, pomoći i voleti svog partnera

Post Svakodnevne veze

Žene koje vole psihopate

Post Roditeljstvo

Da li ću ikada biti dovoljno dobar? Isceljenje kćeri narcisoidnih majki

Post Psihologija seksa

Drugi deo: hiperseksualni poremećaj - dijagnoza

Post Slavnost

Vježbeno pjevanje: jenny mccarthy pojaviti se u dokumentarcu autizma

Post Svakodnevne veze

Uptaj i u lice: suočavanje sa uznemirenim šefom, roditeljom, supružnikom ili ljubavnikom

Post Dobro zdravlje

Kada sumnjate da vaš partner ima šizofreniju

Post Svakodnevne veze

Kako prevladati strah od smrti

Post Više o tebi

Epidemija loše infografije: depresija


load...