Pregled knjige: columbine | BA.Superenlightme.com

Pregled knjige: columbine

Pregled knjige: columbine

Ubrzo nakon što je Eric Harris i Dylan Klibold ubio dvanaest svojih drugova i jedan od njihovih nastavnika u Columbine High School 20. Aprila 1999. Godine, kupio sam drugi TV. Ovaj događaj je bio toliko zastrašujuće, zakivanje, i neshvatljivo da nisam želite da propustite pokrivenosti ga izlazi iz moje dnevne sobe i u moju radnu sobu.

Novinar Dave Cullen je proveo deset godina uronjen u studiji masakra. On je pod lupom hiljade stranica policijskih izvještaja. Studirao dnevnicima i relevantnih domaćih zadataka od ubica, i gledao video snimke su ostavili za sobom. On je saznao kliničke psihologije i kriminalne psihologije, i sproveo stotine intervjua. Columbine, rezultirajući knjiga, jedan je od najzanimljivijih djela nonfiction sam ikad pročitao.

load...

Svaki put drugu školu pucaju rafalima u naše živote, pitam iznova kako ima smisla za to. Svaki od njih ima svoje narativne i svoju dinamiku i tako Columbine ne može govoriti za sve njih. Već kao istraživanje u-dubine od jednog od najvećih Searing od svih njih, pisana sa puno konteksta o drugim situacijama i drugih motiva, knjiga je neophodna za naše razumijevanje.

Columbine je napisana kao roman, sa razvojem pažljivo karaktera i narativne napetosti - samo sve to je istina. To je istinitija, u stvari, od mnogih izvještaja u medijima koji su mu prethodili. Jedan od Cullen najvažnijih dostignuća je da on razbija mitove koji zgrabio pažnju nacije (i veliki dio svijeta) i ne bi pustiti. Kaput Mafia? Društvenih otpadnika? No, to nije ko su ubice. Obojica su "imali vrlo aktivni društveni kalendara, i daleko više prijatelja od prosjeka adolescent", piše Cullen.

Da li su oni muči nasilnika i ismijavanja frajeri? No, upravo suprotno - oni su bili ponosni na sebe za branje na druge. Proizvodi "slomljene" domove? No, kako Harris i Klibold, kao i većina drugih škola strijelci, došao iz dva roditelja domova.

Cassie Bernall, student koji je ubijen nakon što je priznao da je jedan od napadača koji je vjerovala u Boga, i čija je priča inspirisala knjigu koja je prodavala više od milion primjeraka? To nije bila ona priča, ispostavilo se. Val Schnurr je bio učenik koji je rekao da (i preživio). Da li su roditelji ubice čudovišta? Ne, oni nisu bili.

Jedan od najeminentnijih učenjaka psihopata, Robert Hare, razvio psihopatija spisak. Skoro svaki karakteristika na listi opisuje strijelac Eric Harris, iz manipulativnosti, lažljivost, grandioznost i nedostatak empatije na površni šarm. Njegov šarm je možda bio jedan od njegovih najviše posljedične osobine: on je prevario prijateljima, roditeljima, nastavnicima, policajcima, i stručnjaci za mentalno zdravlje. Dylan Klibold profil je bio drugačiji. On je bio sljedbenik, a njegov lični fantazije nagnuo mnogo više prema samoubistvo nego ubistvo.

load...

Kao i mnoge škole strijelci, Harris i Klibold pala dosta naznaka. Često, te naznake nisu uzeti ozbiljno. Ponekad za provedbu zakona imali potencijalno optužujući dokaz, ali nije praćenja. Bilo je komada slagalice tu i tamo razbacane, ali nikada zajedno dok desetine ljudi ležali mrtvi ili bolno ranjen.

Priča o Harris i Klibold je centralna narativ Columbine. Ipak, postoji još mnogo toga. Cullen takođe govori priče roditelja i porodice i prijatelji žrtava, i vodiči čitaoce kroz borbe i trijumfe onih koji su povređeni i osakaćeno. Roditelji ubica nije puno pričao, ali koliko je to moguće, njihovi životi su dio narativne, previše. To Cullen je knjiga izašla deset godina nakon pucnjave je važno. Psihologiju Columbine i njenih ključnih igrača je bio drugačiji dan nakon nego što je bila godinu dana nakon, i to je bilo drugačije pet godina kasnije nego što je bilo deset godina kasnije.

Nastavnici i administratori također igraju ulogu u Columbine. Za administratore, međutim, u prve tri godine nakon snimanja su na neki način najviše priča. Do 2002. Godine, Cullen piše, samo jedan od njih je ostao u školi: Frank DeAngelis, čovjek koji je bio glavni u vrijeme tragedije, a koji je vikao otvoreno kada se obratio javnosti.

Columbine je mudar rad medija kritike. Poglavlje 28, "Mediji kriminala", otvara se ovo:

"Ovaj kaput mafija je mitologizovanih jer je bio šareni, nezaboravno, a uklapaju postojeći mit škole strijelca kao izgnanik usamljenik. Svi Columbine mitove radio na taj način. "Cullen onda dalje objašnjava zašto pojedinih elemenata od mitova uzela maha i koliko toliko neistina dobio, rekao je čak i kada izvori nisu namjerno lagao.

Sa pedeset tri poglavlja, pogovor, vremenski okvir, desetine stranica bilješki i referenci, plus dodatke sa dijagram škole i izvode i skice iz časopisa ubica, Columbine će biti trajan doprinos našem razumijevanju nedokučiv. Šteta što je to potrebno.

load...

Bella DePaulo je autor kako živimo sada: Redefiniranje Dom i porodica u 21. Stoljeću i izdvojili: Kako singlova Sterotipne, stigmatizovanom, i ignorisati, i dalje žive Happily Ever After.

Columbine Dvanaest, mart 2017 Paperback, 445 stranice $ 17

load...

Povezane vijesti


Post Dobro zdravlje

Ono što vaš partner sa Obsesivno-kompulzivnim poremećajem želi da znate

Post Više o tebi

10 saveta za korišćenje kreditnih kartica odgovorno kada imate poremećaj hiperaktivnosti deficita

Post Poremećaji ličnosti

Kako narcizam i prag visokog emocionalnog bola uništavaju odnose

Post Više o tebi

10 savjeta za pomoć djeci putem duševne bolesti supružnika

Post Svakodnevne veze

Crtež linije: tri načina za postavljanje jasnih granica

Post Svakodnevne veze

Hronike pacova u laboratoriji: neuroscientist otkriva životne lekcije iz najuspešnijih sisara na planeti

Post Svakodnevne veze

Šta to znači kada narcisoid kaže da te volim

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i ko ste zaista

Post Svakodnevne veze

20 situacija u kojima muškarac teži da gasi ženu (da bi je smatrala da je luda)

Post Slavnost

Bill cosby priznaje da je ženama daju quaaludes

Post Svakodnevna kreativnost

10 kreativnih uputstava za trenutnu dozu pozitivnosti

Post Svakodnevne veze

Uticaj tajni i laži u odnos: bliži izgled