Pregled knjige: narativna terapija u čudesnoj zemlji | BA.Superenlightme.com

Pregled knjige: narativna terapija u čudesnoj zemlji

Pregled knjige: narativna terapija u čudesnoj zemlji

Roditelji i terapeuti, zauvek divio sposobnosti dječje mašte da prevaziđu svakodnevna iskustva. U svojoj novoj knjizi, narativnog terapija u zemlji čudesa: Povezivanje s dječjim Maštovit znanje, David Marsten, David Epston i Laurie Markham istražiti kako mašta može da se ne koristi samo da prevaziđe svaki dan, ali da se transformiše terapijskih problema i iskustvo porodice od njih.

Mašta može prevazići strukturirane norme i institucionalizirane odnose, a to znači iskustva neočekivane potencije može dogoditi. Autori objašnjavaju, "Mi definirati maštu kao" sposobnost da vješto bavi neočekivanim ili neobične probleme. "" A to je upravo ova snalažljivost koja se pojavljuje kada djeca imaju priliku da iskoriste ono što su autori tvrde možda njihova najveća snaga - njihova mašte. Angažovanjem njihovu maštu na način da osvjetljavaju njihove želje, nade i ciljeve, djeca mogu naučiti kako bi se riješili problemi pozivom na svoje snage i sposobnosti.

load...

Autori nam govore da narativ, a upotreba priče, bio je istorijski koristan kao sredstvo za oblikovanje naše razumijevanje naših života i svijeta oko nas. Pišu, "To je posebno nakon što se nešto neočekivano ili narativni vrijednost je prestupio, da se vratimo na narativnom smisla događaja." Do postaju koautori umjesto kliničara, terapeuti pomažu djeci se uključe u kreativnom procesu u kojem dijete preuzima vodeću ulogu.

Za razliku od tipičnog problema zasićenih terapeutski rasprave, autori pokazuju kako narativne terapije pretvara u procesu prevazilaženja problema u često uzbudljivu potragu za dijete u kojoj je problem ekster- na način da se otvara prostor za dijete da donosi svoje inovativne pristupe.

Gdje tradicionalna terapija može pitati što nije u redu s djetetom, narativne terapije često traži upravo suprotno. Jedan od primjera je wonderfulness intervju, gdje se traži roditelji da opiše ono što je divno u vezi svoje djece, i na taj način, djeca imaju centralno - i važnu ulogu - u terapijskom procesu.

Pregled djecu kao multistoried također otvara vrata za probleme koje treba gledati kao multistoried. "U našim sastancima sa djecom, problemi su lišeni svojih krila i haljine i oduzeta njihova ranga u kuli od slonovače", napisali su autori. Evo, autori opisuju kako je priča o mladiću vuče svoju kosu pretvara u priču o mladiću koji je prevariti grinje da povuče svoju kosu kako bi mogli ukrasti.

load...

Eksternaliziranih problema na ovaj način omogućava razvoj dvije perspektive: da problema, i da je od dijete tvrdeći sa problemom. Pišu autori, "U najmanju ruku, donosimo na videlo dnevni red problem i oslobodili prostor za ono što na kraju može postati poznat kao counteragenda mlade osobe."

Dozvoljavajući djetetu da se vidi, i postao poznat kao netko drugi nego što je prikazan problemom, kontrast između dizajna problema i želje mladih osoba postalo jasno. To je ovdje, autori tvrde da nove mogućnosti mogu nastati. Mnogi od tih mogućnosti može biti olakšano je vješt kliničar, a autori daju brojne primjere o tome kako dijete može naučiti koristiti nestašluka, na primjer, igra šala na problem, da se sumnja baci na problem, da razotkrije problem kao clueless, ili otkriti kao ljubomoran. "To može biti dužnost nas kao praktičari animirati razgovor putem inventivnih prijedloga i Sleights ruku, posebno u trenucima kada razgovora zastavu i mašta je nestao", napisali su autori.

Redefinisanjem problemima kao i stvari koje kapitalizirati na iskustva djece i često mame ih u osami egzistencija, i dalje, nudeći alternativno viđenje sebe kao moćne agenti promjena djecu, narativne terapije također omogućava relacionu sastav identiteta. Kada iskustva prijatelja, staratelje i rođacima uklopiti s tim djeteta, komunalni odgovor može biti moćan terapeutski sila.

Narativne terapije, međutim, suočava se sa težak protivnik u današnje društvo. Tradicionalna psihijatrija se oslanja na različite etikete, kategoričan dijagnoze, a često i jednostranim pogledima djece i probleme koji se vezali na njih, i da će radije liječiti nego istražiti. Objašnjavajući njihov pristup, kažu autori, "Iako je konvencionalna mudrost predlažem inače, problemi nisu u nimalo zastrašivao od strane profesionalnih dijagnostičara. U stvari, oni često cijeniti pažnju koju primaju i načina na koji su legitimitet i nagrađeni uzvišenih naslova. Ne postoji zamena za mlade ljude kao vodeći agenti, iako sigurno možemo dopuniti svoje napore aktivnog sporedne uloge. "

load...

Živopisnu transkripti, izvrsno izrađen pitanja, dramatičan iznenađenja, i pronicljiv proza ​​narativnih terapije u zemlji čudesa pokazuje nešto djeca tako intuitivno znaju: to je u mašti da smo postali najmoćnija verzija sebe, verziju koja nadilazi naše predrasude, pretpostavke, i problema.

Narativni Therapy in Wonderland: Povezivanje s dječjim Maštovite Know How WW Norton & Company, nov 2017 Hardcover, 320 Stranice $ 35.00

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Poremećaj graničnog ličnosti: erotski prenos

Post Svakodnevne veze

Polifenoli (pronađeni u određenoj hrani) i njihov uticaj na mentalno zdravlje

Post Svakodnevne veze

4 znakovi da se zabavljate sa narcisom

Post Svakodnevne veze

Voliš li narcisa?

Post Svakodnevne veze

Neuronauka istinske ljubavi - i šta kažu ljubavni citati!

Post Svakodnevne veze

Koja je razlika između opsesivno-kompulsivnih poremećaja i perfekcionizma?

Post Depresija

Donesite mi čekić za sankanje: depresija kao bes se okrenula unutra

Post Više o tebi

Benzodiazepini i Alchajmerova bolest

Post Svakodnevne veze

Hronike pacova u laboratoriji: neuroscientist otkriva životne lekcije iz najuspešnijih sisara na planeti

Post Depresija

Kada su u pitanju antidepresivi, kome ćete verovati svojim mozgom?

Post Svakodnevna kreativnost

Kreativnost i samo-istraživanje: pitanja i odgovori sa meera lee patel i poklon

Post Poremećaji u detinjstvu

Šest znakova sociopata