Pregled knjige: rješenje pažnje za intenzivne emocije | BA.Superenlightme.com

Pregled knjige: rješenje pažnje za intenzivne emocije

Pregled knjige: rješenje pažnje za intenzivne emocije

Kao terapeut koji je radio s djecom i adolescentima koji se bore sa emocijama poremećaje kontrole bijesa, i trauma, našao sam DBT (dijalektički terapija ponašanje) pomoći u koncipiranju emocionalne izazove mojih klijenata. DBT je bio od pomoći u vođenju svoje klijente prema boljem razumijevanju, prije svega kada se raspravlja o tendenciju da ni racionalizacije ili emotivno razloga kroz izazove u životu.

Kao početak terapeut, prepoznao sam da je Wise Mind bio DBT koncept da su mnogi od mojih klijenata (iskusni i neiskusni) naći praktičan i razumljiv. Jedan od najvažnijih zastrašujuće dijelova psihoterapije može biti terminologiju i tumačenje emocija, ponašanja i simptoma. DBT drži mnoge koncepte jednostavan i ne "traži mnogo" od klijenata koji pate kao što je to. Iako je skraćenica se koristi za objasniti neke od pojmova može biti velika za neke, DBT je dobar početak za izgradnju emocionalne svijesti.

load...

U Mindfulness rješenje za intenzivne emocije: Preuzimanje kontrole graničnog poremećaja ličnosti s DBT, autor Cedar R. Koons, MSW, LCSW, napisao je jasan vodič za korištenje sabranosti i DBT za liječenje granični poremećaj ličnosti (BPD). Knjiga počinje sa Predgovor Marsha Linehana, popularno ime često okružuju temu DBT i BPD. Linehan objašnjava korisnost DBT i zašto ona nastavlja da podržava svoje teorije i koncepte empirijski zasnovana i alat za one koji pate od BPD.

Poglavlja 1 i 2 knjige fokus na objašnjavanje emocija regulative i fokusiranje na sabranost i mudar um koncepata. Poglavlje 3 fokusira na identifikaciju tehnikama ili alata koji se mogu koristiti za podršku učenju sabranosti i mudar um koncepata. A nekoliko savjeta su navedene na kraju Poglavlje 3 za pojedince koji traže konkretne načine da se poveća korištenje mudrog uma koncepata za regulaciju emocija. Neki predložili tehnike uključuju: vođenje zahvalnost časopis (najmanje jednom tjedno da se fokusiraju na stvari koje se ide dobro), praćenje brige (sa fokusom na vrhu tri brige u tjednu i ispitivanje njihov legitimitet), traži načine da "napravi limunadu" (razmišljajući o stvarima koje se čini da bude prepreka u početku, ali onda se okrenuo u velikim iskustvima učenja), i "raspituju u dobroj vrijednosti um i radi na tome da žive u njima" (tj odražava na vrijednosti i kako ste došli da se osjećaju onako kako ste trenutno u).

Mnogi od mojih klijenata, prvenstveno klijenata koji uživaju u pisanju pjesama, poezije, ili dnevničkih zapisa, cijeniti aktivnost pisanja i praćenje napretka. Čak i kao terapeut, mislim da se religiozno obavljanje djelatnosti razmišljajući o izazovima, trijumfa, i stvari koje sam zahvalan koristeći pisanje i vođenje dnevnika. U stvari, svi mogu imati koristi od aktivnosti "aktivno" razmišljajući o gdje smo nekada bili, gdje smo sada, i kako doći do mjesta nadamo se da ćemo biti. Ne samo da je knjiga fokus na sabranost kao temelj za DBT izgradnju vještina, ali i mudar um. Wise um koncepata može pomoći klijentima (pa čak i profesionalci) ispitati kada su razmišljate u crnoj ili bijeloj boji mode (u apsolutnosti) i kako da se udalji od ovog destruktivnog obrazac razmišljanja.

load...

Poglavlje 4 fokusira na posmatranje i prihvatiti realnost kao što je. Naučio sam da postoji komponenta sabranosti u procesu posmatranja. Poštivanjem nam omogućava da ispita naše osjećaje bez njih ako je suditi ili dopuštajući "glas" da govore stvari poput "ne treba se tako osjećaju, znate da je pogrešno" ili "ne treba misliti tako, to je loše." Kada klijenta posmatraju, oni čine sami svjesni svoje misli i osjećaje (kao što je to kada se koristi tehnika sabranosti) bez reakcija na to (što je nešto što smo, kao ljudi, uslovljeni da rade). Poglavlje 4 navodi nekoliko stvari čitalaca treba posmatrati, kao što su senzacije, misli i emocije. Autor ističe važnost poštovanja isticanjem da:

"Kad god se osjećate ljuti, tužni, ili strah, svoju pažnju prebiva na ono što je izazvalo ta osećanja (Ratey 2001). Čini se da će vaš um se fokusirati samo na to kako loše se osjećate ili koliko želite pobjeći taj osjećaj. Pažnji talac dok presudno stvari koje se dešavaju oko vas proći nezapaženo. "

Koons razbija niz stepenice posmatranja senzacija, misli i emocije i nudi savjete o tome kako da dožive "posmatranje". Kada smo postali svesni i svjesni stvari u našem okruženju i unutar sebe, razvijamo neverovatnu sposobnost da se prati, pogotovo kada smo u "kriza" emocionalno i psihološki. Preostalih poglavlja se fokusiraju na unapređenju koncepta sabranosti i podsticanje punu svijest o emocionalnim stanjima.

Ako ste roditelj, član porodice ili mentalno zdravlje, ova knjiga je odličan početak za učenje više o i nastave DBT vještina, prvenstveno sabranost. Ključ, iz moje perspektive, da se koristi od ove knjige je da odaberete nekoliko predloga koje je autor i pokušajte ih za duži vremenski period. Sabranosti vještine može potrajati da se prilagode i integrirati u svakodnevni život. Kao rezultat toga, ova knjiga ne može biti kao i druge knjige u kojima možete pročitati svako poglavlje i završiti knjigu. Ova knjiga čini kao lični vodič koji može zahtijevati da se ponovo koncepte i poglavlja da ih savladaju ili se podsjetiti na određene vještine. Za klijente ili obitelji, ovo je dobar pratilac za dopunu sesija terapije ili lično istraživanje i razvoj. Za stručnjaka za mentalno zdravlje, ova knjiga može pomoći vodiča terapija sesija. U svakom slučaju, Koons radi dobar posao u strukturiranju tema i fokusirajući se na potrebne vještine za pomaganje pojedinačnih sa kontrolom BPD i reguliraju emocije.

load...

Je Mindfulness Rješenje za intenzivne emocije: preuzmu kontrolu nad Granični poremećaj ličnosti sa DBT New Harbinger Publications, April 2017 Paperback, 288 Stranice $ 16.95

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji odraslih

Anksioznost, hipoteka i nesigurnost

Post Slavnost

Zamisli zmaj muzičar otkriva bitku sa depresijom

Post Roditeljstvo

Pet znaka znakova vaše dijete je puno perfekcionista

Post Poremećaji ličnosti

Odnosno roditeljstvo: nezadovoljno dete, iscrpljeni roditelj

Post Svakodnevne veze

4 znakovi da se zabavljate sa narcisom

Post Poremećaji ličnosti

Hirurgija mršavljenja i bipolarni poremećaj

Post Svakodnevne veze

Narcisoidno zlostavljanje i simptomi sindroma narcisističke žrtve

Post Svakodnevne veze

Kako 3 stilova vezivanja u detinjstvu utiču na vaš par odnosa? 1 od 2

Post Poremećaji odraslih

Možda imate fomo, ili je foku?

Post Roditeljstvo

4 nedostataka u povezivanju nauke sa psihoterapijom

Post Svakodnevne veze

Listovi emocija: identifikacija vaših osećanja, prijatna i ne

Post Psihologija seksa

Hiperseksualnost i dsm v