Programi od 12 koraka za poremećaj pažnje deficita nisu za sve | BA.Superenlightme.com

Programi od 12 koraka za poremećaj pažnje deficita nisu za sve

Programi od 12 koraka za poremećaj pažnje deficita nisu za sve

anonimnih alkoholičara (AA) i njegova sestra program, narkotici Anonymous (NA), razmatrani su standardni tretman za oporavak zavisnika od njihovog osnivanja. AA, koju je osnovao Bill Wilson, se temelji na 12 koraka, prvi put objavljen 1938. Godine anonimnih narkomana osnovana je 1953. Godine i prati sličnim principima.

Procjenjuje se da 23 miliona Amerikanaca bori sa zavisnošću. Mnoge od ovih ovisnika o tražiti AA ili NA kao dio njihove putu oporavka. Veliki broj centara za rehabilitaciju fokusiraju na 12 koraka i pozivamo one u oporavak nastaviti prisustvovao sastancima na redovnoj osnovi da održe svoj teško zarađeni trezvenost.

load...

Program 12-korak je odgovoran, u dijelu, za spašavanje mnogih života. To se ne može raspravljati, ali ne može ni realnost da program nije efikasan za svakoga. Oni se oporavlja od ovisnosti oporaviti na različite načine, a osnovni duhovni elementi AA i NA može biti zbunjujuće i neugodno za neke.

Deborah priča je zajedničko: droge i alkohol, kada nešto nije mogla kontrolirati, počela je da definiše svoj život nakon nekog vremena. Također je važno: to baca svjetlo na realnost da oporavak ne mora nužno da se nađe u "-Anonymous" programa. U stvari, neki od principa koraci mogu biti zastrašujući za ljude.

Deborah je bio trijezan za više od sedam godina, iako je još uvijek i zauvijek će sebe opisuju kao "oporavlja ovisnik." Ovo je opšti konsenzus u pogledu oporavka ovisnosti. Slično hronične fizičke ili mentalne bolesti, priroda ovisnosti zahtijeva onih koji žive s tim da konstantno prati promjene raspoloženja, događaji u životu, i okidača koji mogu mrijeste relapsa. Ovisnost je, u stvari, kategorizirana kao mentalne bolesti.

Deborah ima dvoje djece, obje mlađe od 15 godina, a ona je u braku već 23 godina. Ona radi pola radnog vremena kao medicinska sestra i provodi svoje slobodno vrijeme pješačenje i sa svojom porodicom i bliski grupom prijatelja, od kojih su mnogi su također u oporavku. Iako ovo može zvučati kao nešto normalnog, svakodnevnog života, to nije uvijek bilo ovako.

Deborah opisuje utjecaj njene ovisnosti o njenoj porodici:

Moja djeca su bili mladi, kada sam bio aktivan u svojoj ovisnosti. Ne verujem da su shvatili što se događa, iako moj muž radio na tome da budem iskren s njima. Rekao im je da sam bolestan i da će postati. Kada sam bio ovisnik, moja porodica, dok je važno, nije bilo tako važno kao droga. Osjetio sam potrebu droge kako bi se funkcije, i ja sam funkciju neko vrijeme. Uspio sam da završim starački diplomu, ali je sve palo na komade. Ovisnosti me je skoro ubio, a ja sam bila potrebna pomoć. Konačno sam shvatio, nakon pet godina ozbiljnih ovisnosti, da nisam mogao da uradim sam.

load...

Tokom boravka u centru za rehabilitaciju, Deborah je naučio da su 12 koraka bili su važan dio svog uspjeha. Međutim, ona se borila sa nekim od osnovnih principa, duhovni principi posebno. Ona nije sama.

Osnovni tekst opojnih droga Anonymous navodi kao dio svog 12 koraka:

Priznao smo Bogu, sebi i drugom ljudskom biću pravu prirodu naših nepravdi... Bili smo u potpunosti spremni za Boga ukloniti sve te nedostatke karaktera... Nastojali smo, kroz molitvu i meditaciju, za poboljšanje naše svesne kontakt s Bogom kao mi Ga shvatili, moleći samo za poznavanje Njegove volje za nas i moć da izvrši to.

Predstavio sam ove odlomke na Deborah; ona je već dobro poznato od njih. U stvari, ona je provela dugo radi na tome da ih razumjeti i primijeniti korake za njen put oporavka. Dok korake prave tačka napomenuti da je osoba da shvati Boga "... Kao što smo ga shvatili", što znači da program ne zahtijeva osobu da bude religiozan niti se pridržava svih posebna načela, riječi ne dalje osećam guši u onih drugih sistema vjerovanja.

Deborah je proveo veći deo godine pohađaju sastanke najmanje tri puta tjedno. Ona je dobila sponzora, sve priznatiji obilježje programa, kako bi se raditi na popunjavanju 12 koraka.

Ipak, koliko god je pokušala raditi program, osetila zbunjena.

Moje sponzora, izuzetno ljubazan žena, radila da mi pomogne da razumiju koncept "više sile". Proveli smo sate uz kafu razgovarali moje urođene nespremnost da se obrate oporavak na ovaj način. Postalo je teško za nas, kao što je prošli mjeseci i sam ostao neugodno sa idejama, da se održi zdrav odnos s njom. Onda sam shvatio, nakon što sam imao godinu trezvenosti ispod pojasa, da program ne bi radio za mene. Ja sam u početku pretpostaviti da, jer je radio za toliko mnogo ljudi, to će raditi za mene ako sam pokušao dovoljno teško. Morao sam pronaći drugi pristup mom oporavku. Morao sam pronaći svoj put.

load...

Nakon odluke da napusti program, Deborah i njena porodica su bili zabrinuti:

Proveo sam dugo razmišljao o kom pravcu bi uzeti. Instinktivno, znala sam da program ne bi radio za više. Moj suprug je bio razumljivo nervozan. On me je pozvao da ostanu i dati više vremena, ali ja stavio dovoljno vremena da pokuša da se uklopi u kalup. Da, bio sam se, ali ne zato mislio sam ostavljajući izazvati recidiv. Bojao sam se oporavlja sama.

Iako je odlučila 12 koraka nisu bili za nju, Deborah je prepoznao poteškoće - ako ne i nemoguće - da se oporavi samo:

Bilo je to na neki način zastrašujuće u početku, ali sam bio siguran da nije bio jedini koji je potreban da se približi oporavak na nekonvencionalan način. Bio sam iznenađen da grupa za podršku koja je bila usmjerena na oporavak bez ikakvog duhovnog elemenata. Upoznala sam fantastičan ljudi, a dok smo imali sastanke, mi je uzeo drugačiji pristup. Podigla smo zajedno i naći različitih medija, rade stvari koje nikada ranije nije učinjeno. Zapravo sam skakao ove godine, nešto što nikada ne bih učinio drugačije.

Ovisnost je izolacionu bolesti. Dok je 12-korak programa nesumnjivo pomoći mnogim zavisnici, druge opcije postoje za one koji smatraju da se ne uklapaju u. Cilj za ovisnike je na kraju naći život bez ovisnosti, bez obzira na put uzeti da stignemo tamo.

Reference

Bill W. (ND). U Wikipediji. Preuzeto 14. Sep 2017, od http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Bill_W.&oldid=511410040

Egan, Pamela. (ND). 23 miliona Amerikanaca ovisnici o drogama i alkoholu. Pamela Egan: Nurse Practitioner, dijabetes obrazovanje i zdravstvo kolumnista. Preuzeto iz http://www.pamelaegan.com/articles/addiction/

J., Deborah (prezime namjerno zadržano). 14. Septembra 2017. Osobni intervju sa autorom.

Narkotici Anonymous. 2008. Narkotika anoniman. (6 ur.). Chatsworth, CA: Narkotici Anonymous World Services, Inc.

load...

Povezane vijesti


Post Dobro zdravlje

Savjeti za pomoć anksioznim partnerima

Post Više o tebi

14 preporučenih knjiga za pacijente psihijatrije

Post Više o tebi

5 knjiga garantuje otključavanje vašeg kreativnog genija

Post Poremećaji odraslih

Biofeedback za anksioznost i olakšanje stresa

Post Svakodnevne veze

Listovi emocija: identifikacija vaših osećanja, prijatna i ne

Post Svakodnevne veze

Četiri uzroka nezdravih međuljudskih odnosa

Post Više o tebi

Jesam li odbrambeni pesimista?

Post Slavnost

Mesec za mentalno zdravlje: 3 načina zagovaranja mentalnog zdravlja

Post Poremećaji ličnosti

Nevoljna majka i osećanje da niste ništa

Post Roditeljstvo

Poremećaj graničnog ličnosti: razdvojenost i emocionalni haos

Post Poremećaji ličnosti

Granični poremećaj ličnosti - pažljivo prihvatanje kritike

Post Svakodnevne veze

Generacija sendviča: preživljavajući emotivni izazovi