Roditelji koji imaju opsesivno-kompulzivni poremećaj | BA.Superenlightme.com

Roditelji koji imaju opsesivno-kompulzivni poremećaj

Roditelji koji imaju opsesivno-kompulzivni poremećaj

Zato što je moj sin Dan ima opsesivno-kompulzivni poremećaj, moj članaka često se fokusiraju na perspektive roditelja. Ali šta ako ste dijete, i vaš roditelj je onaj koji se bori s poremećajem?

Naravno, pitanja djece i njihovih porodica suočiti će se razlikovati u zavisnosti od deteta i ličnosti, kao i svakog konkretnoj situaciji. Ali bez obzira na to koliko su stari, mislim da djeca trebaju biti obrazovani o tome šta OKP i kako to utiče na njihove matične. Dobra terapeuti može pomoći dobi-odgovarajuće informacije, da li je stara 4 godine ili 40 je "dijete".

load...

Svako ko je ikada živio sa osobom koja pati od OKP zna da je porodična stvar. Djeca prirodno žele ugoditi svojim roditeljima, i vjerojatno će se smjestiti roditelja sa OKP da ih bolje. "Da, mama, ti definitivno isključio štednjak," 8-godišnjeg sina moglo bi se reći, iznova i iznova. Ovo dijete radi ono što bi svaki od nas bi to u ovoj situaciji, osim ako smo obrazovani o OKP. On je ohrabrujuće neko voli.

Možda još jedan scenarij bi se uključiti mlade kćeri pomažući njen tata provjeriti sva vrata u kući kako bi bili sigurni da su zaključana. U ovom slučaju, dijete zapravo sudjeluje u kompulzivnog ponašanja. U još jednom primjer, tinejdžer može samo izbjeći uzimajući joj vozačku dozvolu jer je njena majka je prestravljena da će dobiti u nesreći.

Kao što je stranaca koji gledaju, to nije teško vidjeti da su ove različite mogućnosti može imati štetne posljedice na djecu. Djeca oponašaju svoje roditelje. Dok to ne mora nužno značiti da će se razviti OKP, ne bi bilo iznenađujuće da su, u najmanju ruku, razvio u anksiozno odrasle.

Ja nemam OKP, ali ja bih da mislim da jesam, svjedoci efekte poremećaja mogu imati na moju djecu će biti veliki poticaj da se tretman. Također, roditelj s OKP ima priliku da bude sjajan uzor za njegov ili svoju djecu. Svi mi imamo naše borbe, a naša djeca će kao dobro. Koji je bolji način da podučava našu djecu kako se nositi s tim borbama, nego da ih se suoči glavu na sebe! Lekcije ovdje su vrijedne. Da navedemo samo neke:

load...
  • U redu je priznati da imate OCD (ili bilo koje bolesti, problema, teškoće ili bol); govorimo o našim problemima, a ne ih čuvanja tajne, je put kojim treba ići. Djeca su intuitivne i vjerovatno će znati postoje pitanja, čak i ako ih ne razgovaraju.
  • Postoje ljudi koji vam može pomoći da (i svojoj porodici) nosi i bolje.
  • Liječenje je rijetko lako, ali vredi borba da povrati svoje zdravlje i dobrobit.
  • Ćete uvijek imati podršku i ljubav prema svojoj porodici.

Naravno, postoje trenuci kada roditelj ne odabrati tretman, iu tim slučajevima, mislim da je puno pažnje i pažnja mora biti posvećena dece u porodici. Dobra lekcija u ovom slučaju je da, iako ne možemo kontrolirati ponašanje drugih, čak i onih koje volimo, možemo izabrati kako ćemo odgovoriti na njih. Moramo biti u stanju da žive vlastite živote. Grupe za podršku može biti posebno korisno u ovakvim situacijama.

Ako OKP kontroliše svoj život, i imate djecu, onda ih utiče kao dobro. Nadam se da ćete napraviti izbor da ustane i da se bore svoj OCD, za tebe, za svoju djecu, i za celu porodicu.

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Terapija integrativnog tima za traumatsku vezu kod dece: porodična terapija i emdr

Post Roditeljstvo

Pozitivna psihologija u učionici u osnovnoj školi

Post Više o tebi

5 savjeta kako postati bolji slušalac

Post Depresija

Kada su u pitanju antidepresivi, kome ćete verovati svojim mozgom?

Post Poremećaji ličnosti

Hronična, stalna lažna krivica

Post Slavnost

Amanda berry i gina dejesus objavljuju memoare o emocionalnom preživljavanju

Post Više o tebi

5 osobina narcisoida traže žrtve

Post Svakodnevna kreativnost

10 kreativnih uputstava za trenutnu dozu pozitivnosti

Post Poremećaji ličnosti

Uzmite komentar o hladnom pilju: smešan ili uvredljiv?

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: poremećeno detinjstvo: kako vaša biografija postaje vaša biologija

Post Svakodnevne veze

Terapijski razgovor: perfekcionizam, zavisnost i sposobnost

Post Depresija

Lekcije moje majke: vaša depresija nije vaša