Senzorni procesi izazivanja: efikasan klinički rad sa decom i tinejdžerima | BA.Superenlightme.com

Senzorni procesi izazivanja: efikasan klinički rad sa decom i tinejdžerima

Senzorni procesi izazivanja: efikasan klinički rad sa decom i tinejdžerima

Za mnoge od nas, velike robne kuće poput Macy može dovesti do senzornog preopterećenja. Hodamo u i napadnuti od strane svjetlila, gužve, bučna kupaca, boje svuda, i miris vrlo jak parfem. Za mene osobno, znam da ako ostanem predugo mogu početi da se oseća zarobljeno, frustriran, ili preopterećeni. Moglo bi vam se tako kada pokušavaju pronaći odjeljak mljekara u novo reorganizovan supermarket, ili tokom trubeći od gužve u saobraćaju.

To se može desiti samo povremeno, a možda ćete biti u mogućnosti da brzo oporavi. Ali za neke, senzorne stimulacije u okruženju potpuno onemogućavanje na redovnoj osnovi. Preopterećenje može uzrokovati emocionalne i teškoćama u ponašanju kao što su fizički i verbalno agresija, frustracija, uznemirenost, nepažnja i neraspoloženje. A kada je riječ o mlađim klijentima i pacijentima, ovaj efekat se često previđa.

load...

Kao terapeut, ja radim sa djecom koja pokazuju ekstremne oblike fizičkog i verbalnog agresije. Ja sam iz prve ruke vidio načina da preopterećenje utječu na ponašanje. Iako praktičari imaju tendenciju da izazove senzorne obrade najviše kada je u pitanju klinci s poremećajima iz autističnog spektra, klinci sa ADDH, depresija, anksioznost, opozicioni prkosni poremećaj, pa čak i neke psihotičnih poremećaja treba se također ocjenjivati ​​za senzorne pitanja.

Zaista, kliničari ne može uvijek shvatiti da je dijete ili teen koji pokazuje agresivnost, agitacija, ili neraspoloženje se aktivira njihovog neposrednog okruženja. I tako, Lindsay Biel, a iz New Yorka radni terapeut, napisao je Sensory Processing Izazovi: Efektivna kliničkog rada sa Kids & Teens. Knjiga ima za cilj da upozori profesionalcima koji rade s djecom i tinejdžerima na važnost razmatranja pitanja senzorne obrade pri pokušaju da dijagnozu i liječenje ove populacije.

U prvih nekoliko poglavlja, Biel je jasno koliko je važan naš senzorni sistem je: To nam pomaže da se nosi sa i na odgovarajući način odgovoriti na našu okolinu. Dijete koje je preplavljen previše senzorne stimulacije lako mogao postati frustriran u školskoj predstavi, na primjer, ili čak odmora. Na posmatrača, dijete se mogu pojaviti opozicioni i noncompliant. Ali istina je da senzorni sistem djeteta je prestimulisan.

Biel radi odličan posao sa opisom iskustva djece koja su prestimulisan - kao i pod-stimulirana. Opisala je kako bi bilo kao da za klinca koji ima "mješoviti reaktivnost." Na primjer, dječak može vrlo snažno reagiraju na proces branje šta nositi u školu, a onda se u školu i imaju veliki dan. Za mnoge roditelje, pa čak i profesionalci, to može biti lako pripisuju mješovitih reaktivnost na promjene raspoloženja: Dijete osjetio jedan način ujutro i na drugačiji način u popodnevnim satima. Međutim, u mnogim slučajevima, pravi krivac je senzorne obrade.

load...

"Senzorni sistem Osoba je mnogo kao orkestar", piše Biel. "Kada senzorni input dolazi u preglasno ili previše tiho ili izlazi iz sinhronizacije, uzbuđenja razine, emocije i ponašanje izaći ludo."

Za mnoge djecu, kada je njihov sistem postane "iz ludo" Zatvorili su dole. Oni mogu imati izljeve bijesa u prodavnicama, ordinaciji, ili drugim mjestima gdje je neprikladno takvo ponašanje. Radije nego pretpostaviti da je došlo do raspoloženje jeku neke vrste, vrlo je važno da razmislite o tome šta senzorne pitanje bi se moglo izazvalo takvo ponašanje. Možda je dijete pod-stimulirana i osjeća dosadno ili zarobljeni. Ili možda je dijete prestimulisan i osjeća preplavljeni buke, znamenitosti ili mirisa.

Ovo je fantastična knjiga za stručnjaka za mentalno zdravlje, ljekari, i radni terapeuti rade s izazovnim djecu i tinejdžere. Biel objašnjava kako je naš senzorni sistem može signalizirati da postoji problem i opisuje klinički strategije za praktičare da uključe. Iako je knjiga dio je Norton serije usmjerene na profesionalnu publiku, Biel također ističe kako roditelji mogu postati više znanja o potrebama svog djeteta, kao i kako oni mogu efikasnije raditi sa stručnjacima. Kao sebi kliničara, njen rad je već informisao moja praksa.

Senzorne obrade Izazovi: Efektivna kliničkom radu s djecom i tinejdžeri WW Norton & Company, februar 2017 Hardcover, 296 pages $ 32.95

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Bipolarni poremećaj pre-screening

Post Poremećaji odraslih

Kognitivna terapija bazirana na svesnosti: intervju sa zindel segalom

Post Svakodnevne veze

Pregled knjige: preispitivanje narcizma

Post Poremećaji odraslih

Iza sreće: intervju sa ezra bajdo

Post Svakodnevne veze

Polifenoli (pronađeni u određenoj hrani) i njihov uticaj na mentalno zdravlje

Post Poremećaji ličnosti

6 načina za ponovno povezivanje sa zagrevanjem zemlje

Post Poremećaji ličnosti

Razlika između bipolarnog poremećaja i graničnog poremećaja ličnosti

Post Roditeljstvo

Opozicioni poremećaj: majčin opstanak

Post Više o tebi

Pregled knjige: požuda Davida Fawcetta, muškaraca i meta: vodič gej muškarca o seksu i oporavku

Post Roditeljstvo

Granična ličnost: 7 moćnih načina porodice mogu se suočiti sa simptomima

Post Više o tebi

10 uvodnih pitanja terapeuta obično traže

Post Tvoje tijelo

Uticaj govora masti na decu i šta roditelji mogu učiniti