Šta je lažna trudnoća? Malo razumljiva, srčana istina | BA.Superenlightme.com

Šta je lažna trudnoća? Malo razumljiva, srčana istina

Šta je lažna trudnoća? Malo razumljiva, srčana istina

Kim Kardashian, Anne Hathaway, a sada glasine o mogućoj Royal Baby # 3: gledajući vijesti, to može izgledati kao da je cijeli svijet bila trudna.

Trudnoća je sretna vijest za siguran, ali za žene koje se bore s neplodnošću ili su pretrpjeli pobačaj, poklopci časopis sadrži sjajne žene sa zdravim udaraca može biti oštro bolni podsjetnik na ono što oni nemaju.

Nemogućnosti da se nosi dijete ili frustracije iznova i iznova pokušava zamisliti bez uspjeha je jedno od najtežih iskustava zamisliti. Osetljivost uključeni su duboko povezani na identitet pojedinca i samopoštovanje. Razumljivo, kada koncepcija je nedostižan ili se ne može održati, kao što je to slučaj sa pobačaja, onih koji su pogođeni čudo o adekvatnosti njihova tijela, njihov identitet kao žena (ili muškarac), pa čak i svoju vrijednost kao osobe. Oni smatraju nekako oštećen i neispravan - kao i potpuno nedostaje kontrolu nad sadašnjosti i budućnosti. Rezultati mogu biti duboke anksioznost, očaja i tuge. Oni mogu dovesti do depresije, koja je često teška.

load...

To ne čudi onda da ponekad nezdravi psihološke odbrambene mehanizme da zaštiti ljude od ovog nepodnošljivog bola udarac u. Što me dovodi do onaj koji je u isto vrijeme ozbiljno, malo zna, i intrigantna. Neke žene razbiti borbe sa neplodnosti i pobačaja zapravo razviti simptome trudnoće, uprkos nemaju zamišljen: propustili razdoblja, nabrekli trbuh, senzacije, pokreti fetusa, pa čak i sekreta dojke. Ovi "lažni trudnoća" - fenomen poznat kao pseudocyesis - omogućiti ženama i njihovim partnerima da ponovo osjetiti nadu, iako samo privremeno dok se istina otkriva.

Neki od nas su možda imali vremena smo mislili da si trudna, ali te misli su raspršio sa test na trudnoću koji je izašao negativan. Lažna trudnoća je drugačija: te žene i dalje čvrsto uvjeren da su trudne, čak i dugo nakon što je test negativan trudnoće (ako je test čak i učinjeno). U mom decenija kao psihijatar specijaliziran u interakcijama uma i tela, ja sam naišao žena predstavlja sa pseudocyesis, i njihove nevolje je zaista srceparajuće.

Pseudocyesis nije uobičajena stanje, ali to je ozbiljan i zaslužuje javnosti. To je stanje koje je priznat kroz vekove. Hipokrat, otac medicine, objavio desetak slučajeva žena koji je zamišljao sebe u drugom stanju. Mary Tudor, kraljica Engleske i kćer Henrija Osmog, imala simptome trudnoće u trajanju od devet mjeseci u dva navrata, svaki završni u epizodi lažnih rada. Ali danas, čak u našem modernom svijetu sa spreman pristup online informacijama, ostaje relativno nečuveno. Žena koja pati od lažne trudnoće nikada nije čuo za to, kao i one koji bi mogli biti podrška su zatečena nešto što smatraju potpuno "čudno" i jedinstven.

Moj sopstveni interes i zabrinutost je izazvao nekoliko pacijenata iz mene za tretman kao što su bile o iskusiti izazov ultrazvuk doktori propisuje kako bi ih uvjeriti svoje čvrsto drže u uvjerenju da su trudne neosnovana. Nadam se da je moj roman, The End of Miracles, čiji je centralni lik doživi tragičan kasno pobačaj nakon konačno koncipiranju za petama mnogo teških godina neplodnosti - i koji je onda raspliće psihički nakon njenog drugog, čudesna "trudnoća" Dokazano je lažna - će pomoći da se ovo stanje u javnosti.

load...

Evo nešto od onoga što sada znamo o ovom izazovnom, ali fascinantno stanje:

Kako to Begins

Pseudocyesis razvija u kontekstu gubitka, prije svega nedostatak plodnost ili gubitka trudnoće. Jake emocije aktiviraju, kao što je lišavanje, bijes i zavist, a depresija može nastati. Tokom lažne trudnoće, ova osećanja postaju značajno oslabljen i radost ih prekriva.

Simptomi

Žene doživljavaju lažna trudnoća može predstavljati gotovo sve fizičke znakove trudnoće, bez zapravo zato što sam trudna. To uključuje i prestanak menstrualnog ciklusa, bolovi proširenja i proširenje dojke. Pacijenti imaju tipične trudnoće simptome kao što su mučnina, povraćanje i težine, pa čak i govore da se osećaju fetusa pokreta.

Međutim, ako je test na trudnoću bude negativno, a žena pogođena insistira na tome da je test ili čak niz testova je manjkava, postoji dobar razlog za sumnju pseudocyesis - pogotovo ako se dogodi na petama tuge.

The Confrontation

Kada poricanje nastavlja u lice negativnih testova za trudnoću, sljedeći korak je da sprovede procedure koje fizički pokazati žena nije trudna. Najveći definitivan ovih je ultrazvuk, što pokazuje da je uterus je mala i prazna; nema fetus da se vidi.

The Aftermath

Kada je žena u pitanju je suočen sa neoborive dokaze, to će biti vrlo teško za nju da svari vijest da ona nije, u stvari, trudna. Nakon prihvatanja stvarnosti, ona će naglo izgubiti nadu narativ da joj je štitio.

Situacija može biti izuzetno složen, međutim. Vidio sam slučajeve u kojima je partner toliko željan za ženu sa kojom je biti trudna - možda faktor koji doprinosi razvoju stanja na prvom mjestu - da je on insistira kod doktora da testovi moraju biti u pravu.

load...

Kada ona prihvatiti istinu, podrška je kritična. U najboljim okolnostima, kratku psihoterapiju će biti preporučena njen liječnik, ili tražili od strane sama žena. U ekstremnim slučajevima, neistraženi i neriješena pitanja mogu dovesti u budućnosti ponovno buđenje fantazije da je opet trudna.

Kako pomoći

Prepoznati da je žena uključena je doživjela traumu i žalosti.

Ako je ona povjerava istinu, vaše prethodne svijesti o pseudocyesis će biti od pomoći. Možete ponuditi svoju podršku rekavši li znate da se ponekad događa, a vi ste mi je zbog bola ona mora biti naišli.

U mnogim slučajevima, ona neće spomenuti uzrok gubitka trudnoće ona ponosno prikazuje i govori. Ako se uzrok nije otkriven, onda ćete biti u vezi i odgovaranje na nju baš kao što bi svakoj ženi koja je pretrpjela gubitak trudnoće. Priznaju gubitak rekavši da ti je žao zbog toga, i pokazati suosjećanje. Možete početi tako da joj kažem koliko ti je žao za njen gubitak, dajući joj zagrljaj, a onda ostavlja prostor za nju da odgovori. Ovo dovoljno govori u emocionalnu podršku.

load...

Povezane vijesti


Post Više o tebi

3 savjeta za roditeljstvo za podizanje emotivno inteligentne dece

Post Poremećaji ličnosti

Dolazeći do uslova sa majkom sa poremećajem graničnog ličnosti: intervju sa kathy ewing

Post Poremećaji ličnosti

Narcisoidi i patološko leže

Post Poremećaji odraslih

Zašto nalokson?

Post Roditeljstvo

Opozicioni poremećaj: majčin opstanak

Post Svakodnevne veze

Šta je zavisnost?

Post Više o tebi

Backhanded komplimenti: identifikuju, prepoznaju i rešavaju

Post Slavnost

Mesec za mentalno zdravlje: 3 načina zagovaranja mentalnog zdravlja

Post Svakodnevna kreativnost

Kreativnost i samo-istraživanje: pitanja i odgovori sa meera lee patel i poklon

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i iskustva ranog tretmana

Post Više o tebi

3 sigurni znakovi emotivne afera

Post Tvoje tijelo

Kompleks adonisa: uvid iz stručnjaka za telo roberto olivardia