Suočavanje sa pasivno agresivnim partnerom | BA.Superenlightme.com

Suočavanje sa pasivno agresivnim partnerom

Suočavanje sa pasivno agresivnim partnerom

pasivno-agresivni ljudi ponašaju pasivno, ali izražavaju agresiju tajno. Oni su u osnovi opstrukcionista koji pokušavaju da blokiraju sve što hoćeš. Njihova nesvesno bijes se prebacuje na tebe, a ti postati frustriran i bijesan. Vaš bijes je njihova, a oni mogu mirno pitaju: "Zašto si tako ljut?", A krivim za ljutnju oni provociraju.

Partneri pasivno-agresivni su uglavnom ko-zavisnostan, i kao codependents, pati od sramote i nisko samopoštovanje. Njihovo ponašanje je dizajniran da zadovolji da umiri i suprotstave za kontrolu. Možda ste doživljava zlostavljanje, ali ne ostvare, jer je njihova strategija izražavanja neprijateljstva je prikrivena i manipulativno, što dovodi do sukoba i intimnost problema.

load...

Poremećaj ličnosti

Prema American Psychological Association pasivne agresije je smatran poremećaj ličnosti u DSM-IV:

Ovakvo ponašanje često odražava neprijateljstvo koje je pojedinac misli da se ne usuđuju izraziti otvoreno. Često je ponašanje je jedan izraz nezadovoljstva pacijenta na što nije naći zadovoljstvo u vezi sa pojedinca ili instituciju na kojoj je preko naloga. (APA, 1968, str. 44, kod 301,81)

Nakon gotovo 40 godina, ona je pala u 1994. Bilo je obnovljeni interes za proučavanje pasivne agresije. Pasivne agresije Utvrđeno je da je u vezi sa graničnim i narcistički poremećaj ličnosti, iskustva negativan djetinjstva, i zloupotrebe droga.

Karakteristike pasivne agresije

Jer ne možete imati iskren, direktnom razgovoru s pasivno-agresivnim partnerom, nikada ništa ne bude riješen. Oni kažu da, a zatim njihovo ponašanje vrisne NO. Oni pokušavaju da sabotiraju vaše želje, potrebe i planove koristeći razne taktike. Svi smo se uključe u neke od ovih ponašanja neko vrijeme, ali kada je sveprisutan obrazac više simptoma, to je vjerojatno da imate posla s pasivno-agresije.

 • Poricanja. Kao i svi codependents, oni su u poricanju uticaja njihovog ponašanja. To je razlog zašto oni krive druge, ne znajući o problemima oni uzrokuju. Oni odbijaju da preuzmu odgovornost za bilo šta, i iskrivljuju stvarnost, racionalizaciju, krivicu, izgovore, minimizirati, negiraju ili stan iz laž o njihovom ponašanju ili obećanja ili sporazuma su napravili.
 • load...
 • Zaboravljanje. Radije nego reći ne ili njihove ljutnje, oni zaboraviti tvoj rođendan ili planove koje ste razgovarali, ili zaboravi da plin u auto, pokupiti svoj recept, ili popraviti curi WC. Na kraju te osjećaj boli i ljuti.
 • Procrastinating. Oni su izbegavanja i ne vole raspored ili rokove. To je još jedan oblik pobune, pa su odgoditi i kašnjenje sa beskrajnim opravdanja. Ne prate kroz odgovornosti, obećanja, ili ugovore. Ako su nezaposleni, oni odugovlače u potrazi za poslom. Možete učiniti više traženja posla u njihovo ime od njih.
 • Ometanje. Ovo je još jedan neverbalni oblik kaže 'ne'. Kada pokušate da odlučuju o tome gdje i kada treba da dođu na odmor, izdvojiti stan, ili napraviti planove, smatraju greška sa svakim sugestije i neće ponuditi bilo koju od svoje.
 • Dvosmislenost. Oni mrze da zauzme stav. Oni ne kažu ono što oni žele ili znače. Međutim, njihovo ponašanje govori istinu, koja je obično "ne". Na taj način su zadržali kontrolu i kriviti vam što ste kontrolinga. Kao što se moglo i očekivati, pregovara o sporazumima, kao što je razvod ili dijete plan posjete, je ogorčenosti. Osim Procrastinating, oni izbegavaju da budu prikovani. Oni mogu insistirati na "razuman posjete" i označite vaše pokušaje da navedete predvidljiv plan kao kontrolu. Nemojte da vas zavara. Ovo samo odlaže pregovora kada se ponavljaju argumenti mogu doći preko svake razmjene djece. Alternativno, oni mogu prihvate odredbe, ali ne i da ih se pridržavaju. Možete očekivati ​​da će se vratiti na sudu.
 • Nikad ne ljuti. Oni ne izražavaju svoju ljutnju otvoreno. U djetinjstvu, možda su bili kažnjeni ili kritikovao za pokazivanje ljutnje, ili nikada nisu dozvoljeno da prigovor. Njihov jedini izlaz je pasivno-agresivna, opozicioni ponašanje.
 • load...
 • Nekompetentnosti. Kada su konačno učiniti ono što te pitam, vi vjerojatno da ga ponoviti. Ako naprave popravke, to možda neće trajati, ili ćete morati da očistite nered su napravili. Ako oni pomažu u čišćenje kuće, njihove neefikasnosti mogu voziti vas da to sami učiniti. Na poslu, oni čine neoprezan grešaka.
 • Kašnjenje. Hronične kašnjenje je pola srca način da kažu ne. Oni se slažu da je vrijeme, ali se pojavio kasno. Ti si obukao, čekajući da izađe, i oni "zaglavljeni u kancelariji", na internetu ili gledati utakmicu i nije spreman. Kašnjenje na poslu ili isporuku zadataka je oblik pobune sebe sabotira koji mogu da se ih odbija.
 • Negativnost. Njihove ličnosti mogu uključivati ​​pouting ili djelujući zlovoljno, tvrdoglav, ili argumentovano. Oni osećaju neshvaćeno i nepriznati i prezira i kritizirati vlast. Oni se često žale i zavist i preziru one više sreće.
 • Igranje žrtve. Problem je uvijek kriv netko drugi. Njihova poricanje, stida, i nedostatak odgovornosti razlog da igraju žrtvu i krive druge. Vi ili njihov šef postati kontrolni, tražeći jedan. Oni uvijek imaju opravdanje, ali to je sopstvene destruktivno ponašanje koje ih uzrokuju probleme.
 • Ovisnosti. Dok je u strahu dominacija, oni su zavisni, nonassertive, neodlučni i nesigurni u sebe. Oni su svesni svoje zavisnosti i boriti kad god mogu. Njihova opstrukcije je pseudoattempt na nezavisnost. Oni ne ode, ali povuče ili obustavi intimnost umjesto. Autonomna osoba ima zdrav samopoštovanje, je asertivni, a može potrajati stav i zadržati obaveze. Ne tako za neko pasivno-agresivna. Njihovo ponašanje je dizajniran da se izbegne odgovornost za sebe i porodicu, a ponekad i oni ovise nepravedno na svog partnera za podršku.
 • Odbitku. Uskraćivanje komunikacija je još jedan oblik izražavanja ljutnje i tvrdnju snage pasivno. Oni mogu otići, odbijaju da razgovaraju o svemu, ili igrati žrtvu i kaže: "Ti si uvijek u pravu", gašenjem diskusiju. Oni su u stanju artikulirati ono što oni žele, osjetiti, ili trebate. Umjesto toga, oni zadržavaju svoju moć koristeći tihi tretman ili uskraćivanje materijalnu ili financijsku podršku, naklonost, ili seks. To podriva intimnost kao način da se bore protiv svojih dependency.There su bezbroj drugih stvari koje mogu da rade, kao i zalupivši vrata, poklanja nešto tvoje, i nudi vam desert da ste alergični na ili kada ste na dijeti.

Šta možete uraditi

Jer osoba pasivno-agresivna je indirektna, to može biti teško prepoznati šta se dešava, ali je bitno da ste prepoznali koga imate posla. Potražite sveprisutan obrazac nekoliko od gore navedenih simptoma, i pratite svoje osjećaje. Možda ljuti, zbunjeni, ili nemoćni pri pokušaju da se saradnja. Ako je ovo zajednički obrazac, vi vjerojatno se bave pasivne agresije.

Važno je da se ne reaguje. Kada nag, grditi, ili se ljuti, vi eskalirati sukob i dati vaš partner više izgovora i municije da negira odgovornost. I ne samo to, vi korak u ulogu roditelja - vrlo jedan vaš partner se bune protiv. Nemojte biti nejasne, pad upute, krivica, ili dozvoliti sebi da vratiti u naturi.

Ni biti pasivan, niti agresivan. Umjesto toga, biti asertivni. To je daleko bolje da se direktno bave nepoštovanja i probleme u vezi. Frame je u smislu "Imamo problem", a ne "Vi ste problem", koji se sramoćenja. Ne krivi ili suditi vaš partner, ali opisuju ponašanje vam se ne sviđa, kako se i odnos utiče, a ono što želite. Ako pustite vaš partner dođe do rješenja nekog problema, tu je bolje šanse za rezoluciju.

Kada idete uz taktiku svog partnera ili da na njegovu odgovornost, vam omogućiti i ohrabriti više pasivno-agresivno ponašanje. Bilo bi slično zvocanjem vaše dijete, ali dopuštajući mladić ne rade svoje poslove. Za to je potrebno praksa i zahtijeva asertivnost. Budite spremni da postavite granice sa posljedicama. Vidim blog "10 razloga zašto granicama ne rade." Za prijedloge o postupanju s pasivno-agresije, piši mi na [email protected] za Vježbajte alata u Kako Speak Your Mind "12 Strategije za rukovanje Manipulatori." - Postanite Asertivno i postavljaju granice.

© Darlene Lancer 2015

load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevne veze

Listovi emocija: identifikacija vaših osećanja, prijatna i ne

Post Roditeljstvo

Znaci psihoze: šta treba da znate

Post Poremećaji odraslih

Svesnost i put doživotnog trezvenosti: intervju sa Billom Alexandrom

Post Svakodnevne veze

Kako zaustaviti sabotiranje sopstvenog uspeha

Post Više o tebi

5 savjeta o tome kako napraviti pravi izbor

Post Roditeljstvo

Preostali simptomi posttraumatskog stresnog poremećaja

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj je neuredan

Post Dobro zdravlje

3 savjeta za rješavanje razočaranja i obeshrabrivanja

Post Svakodnevne veze

Uptaj i u lice: suočavanje sa uznemirenim šefom, roditeljom, supružnikom ili ljubavnikom

Post Svakodnevne veze

Polifenoli (pronađeni u određenoj hrani) i njihov uticaj na mentalno zdravlje

Post Više o tebi

12 najboljih savjeta za suočavanje sa poremećajem hiperaktivnosti deficita pažnje

Post Svakodnevne veze

Hormoni i depresija kod žena