Terapija integrativnog tima za traumatsku vezu kod dece: porodična terapija i emdr | BA.Superenlightme.com

Terapija integrativnog tima za traumatsku vezu kod dece: porodična terapija i emdr

Terapija integrativnog tima za traumatsku vezu kod dece: porodična terapija i emdr

Meltdowns su česte kod male djece određene dobi. Ali, jeste li znali da topljenje i emocionalni ispadi su još češći kod djece koji se bore s pitanjima vezanost i traumatična prošlost?

Mnogi roditelji - pa čak i neki stručnjaci za mentalno zdravlje - su neinformisani o posebnim efektima koje traumatično iskustvo mogu imati na razvojnim fazama mladić. Pomoći kliničarima koji žele da pomognu te djeci i njihovim roditeljima, Debra Wesselman, Cathy Schweitzer, i Stefanie Armstrong su pisali integrativni tima tretman za Prilog traume kod dece: Family Therapy i EMDR.

load...

Knjiga ima za cilj da pomogne kliničarima pomoći roditeljima u reagovanju više empathically i efikasno topljenje i drugih ponašanja. A autori rade fantastičan posao uvođenja temu traume i vezanosti. Kada dijete doživjela zlostavljanja, zanemarivanja, silovanje, nasilje, svjedoci nasilja, smrti, usvajanje, hospitalizacija, ili žive u više mjesta, ima mnogo na putu teorije privrženosti i neurobiologiju na adresu. 

Međutim, kako je puni naziv sugerira, autori također tkati u EMDR, što ukazuje kako porodični terapeut može udružiti sa EMDR praktičar da pomogne sa tretmanom. Ovo ne može biti za sve, jer postoje kliničara koji ili ne vjeruju u efikasnost EMDR, ne žele da se udubi u studiju, ili smatramo da je jednostavno izvan njihovog područja nadležnosti. Dobra vijest je, dok su autori početi pišu o EMDR u kasnijim poglavljima knjige, sve prethodnim poglavljima o traumi i razvoj djece stoje čvrsto na svoju ruku. Tako čak i ako ste praktikant koji ne smatra da EMDR korisno čitati o, knjiga i dalje može biti od velike pomoći kada je u pitanju tretiranje mladih pacijenata. 

Jedno od pitanja autora start dobro je da je ono što izgleda kao prkos, opozicioni ponašanje, selektivni sluh, ili nepažnja u dijete zaista mogu biti emocionalno nestabilnost zbog traume i vapaj za pomoć. Traumatske prošlosti može uzrokovati probleme za djecu kod kuće, u školi, tako iu široj zajednici. Svoje emotivne i psihičko zdravlje je vrlo krhka, i odraslima oko njih mora naučiti kako da gledaju probleme svog djeteta kroz "traumu objektiva."

Kao što autori kažu, djecu koja imaju traume i prekida u okviru svojih najranijih vezanost odnos "može dokazi neurološke promjene u mozgu i mogu imati odloženo emocionalni i društveni rast i razvoj." Naročito kada imaju bilo više traume, sa kumulativnih efekata, u autori, to je važno shvatiti da ta iskustva utječu na stvarne neurobiologije djeteta. Oni također objašnjavaju da se pitanja zbog traume može biti pokrenut, čak i uvećane, tranzicija od kuće do u školskom okruženju.

load...

Razumijevanje dijete kroz takozvani trauma objektiv će pomoći roditeljima pristupiti više empatije u odgovoru na topljenje njihovog djeteta. To im može pomoći, kao i odrasli, suzdrže od pogoršava problem preko svojih ljutnju, bijes, ili korištenje više kazni. S vremena na vrijeme, jedini put u svijet djece s traumatskim prošlosti je kroz razumijevanje, empatija, i odnos-zgrade.

Knjiga je, dakle, daje čitaocima odličan način za procjenu koliko su oni ili njihovi klijenti odgovaraju na topljenje. Prvo, objašnjavaju autori, važno je napomenuti da postoje tri faze kraha. Prva faza je acting out, ili panike. Ova faza uključuje dijete koje je potpuno van kontrole i zahtijeva roditelj voditi računa o tome kako emocionalno i psihički uznemirena je dijete. Djeteta mozak je "zaglavio", napisali su autori i treba empatičku odrasla osoba da odgovori.

Faza dva postupa, ili srama. Ova faza uključuje dijete hiper-pobudila čija ljutnja ili bijes je podstaknut stid i zadnje odbacivanja. Dijete može gurnuti roditelj dalje u ovoj fazi i odbaciti fizički dodir.

Konačno, treća faza se zove popravak i ponovno povezivanje, ili emocionalnu bol. Djeteta u ovoj fazi je bolji u mogućnosti upravljati svoje emocije. Mozak je "odlijepio" i da prima ljubav i oproštaj od roditelja.

Ove faze su izuzetno važno imati na umu za roditelje (i za stručnjaka za mentalno zdravlje). To nam pomaže da shvatimo emotivni haos djeteta, ali i pomaže roditelja identifikuju najbolji način da interveniše - i kada. Tajming roditeljskog odgovor je ključ: To će odrediti kako uspješno roditelj i dijete može dobiti kroz datu slom. I knjiga objašnjava sve ovo dobro, naglašavajući jednostavna koraka terapeuta može uzeti u nastavi ovo roditeljima.

load...

Boreći se sa djecom koja imaju kompleks, traumatske povijesti zahtijeva puno nadzor i konsultacije sa iskusnim stručnjacima. Wesselman, Schweitzer, a Armstrong nudi stručnjaka za mentalno zdravlje informacije koje su im potrebne za svaku sesiju terapiju i svaki komplikovan slučaj. 

Ako ste praktičar zanima kako EMDR može pomoći sa traumatiziranom djecom, onda je to dobra knjiga za pokupiti. Ali opet, najbolji dio o ovom tekstu je da postoje mnogi poglavlja o porodična terapija i trauma prilog - čak i ako EMDR nije tvoja stvar. Kao kliničar koji se često upušta u porodičnu terapiju, otkrio sam da ova knjiga je divan dodatak mojoj traume na bazi kolekcije čitanje.

Integrativni tima tretman za Prilog traume kod dece: Family Therapy i EMDR WW Norton & Company, mart 2017 Hardcover, 320 pages $ 33.95

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Moj lični kofeinski eksperiment: setup

Post Depresija

Opravdanje abortusa u kasnijem periodu: mentalno zdravlje majke nije dovoljno

Post Roditeljstvo

Preostali simptomi posttraumatskog stresnog poremećaja

Post Više o tebi

6 znakova upozorenja koje pate od poremećaja depersonalizacije

Post Više o tebi

Pristupanje autentičnom sebi

Post Poremećaji odraslih

Dezinformacija o suboksonu

Post Više o tebi

Detinjstvo Posttraumatski stresni poremećaj: spanking nije o ljubavi, već o besu

Post Slavnost

Zamisli zmaj muzičar otkriva bitku sa depresijom

Post Svakodnevne veze

Flertanje stvara ljubomoru - pogled Hane

Post Poremećaji u detinjstvu

6 razloga zbog kojih ne možemo uočiti psihopatu u našoj sredini

Post Svakodnevne veze

Koje su vaše snage i slabosti

Post Više o tebi

4 načina za upravljanje opozicionim prkosnim poremecajima kod dece