Trauma i oporavak: posledice nasilja | BA.Superenlightme.com

Trauma i oporavak: posledice nasilja

Trauma i oporavak: posledice nasilja

Šta ratni veterani, zatvorenici savjesti, i preživjela zlostavljanje djece sve imaju zajedničko? Svi oni imaju povećan rizik od razvoja post-traumatskog stresnog poremećaja. Iako je poremećaj je sada široko priznata, pacijenti i terapeuti koji se bave PTSP morao da se bori za svoje priznanje u okviru psihijatrijske i široj zajednici, i oni su suočeni periodično brisanje tokom dvadesetog stoljeća.

U svom revolucionarni i dalje-vitalni rad, Trauma i oporavak: The Aftermath nasilja - od domaćih zloupotrebe političke Terror, Judith Herman ne samo prati istoriju PTSP nazad u tzv histerije koji je stavio Freud na svom putu ka psihoanalitičke teorije. Ona je također neraskidivo povezuje PTSP sa socijalnim i političkim, kao i psihološke i lično. Ovaj najnoviji izdanje, objavio Basic Books, sadrži sve originalnog teksta, uključujući i 1997. Pogovor, plus potpuno novi 2017 epilog napisao je autor. To je nešto što morate pročitati za aktiviste, kriza savjetnici, i laici slično.

load...

Knjiga će biti vrijedan čitanja jednostavno za svoje mjesto u povijesti, jer je to prvi tekst te vrste u borbi protiv traume tako sveobuhvatno. Iako svojim periodičnim fokus na disocijacija može udariti neki čitaoci kao nešto od, nemoguće je poreći svoju trajnu relevantnost i primjenjivost. Ovo nije artefakt.

Da li smo se bave pitanjem vojnika povratka iz sukoba na Bliskom istoku ili studenti prevazilaženju seksualni napad na kampusu, načela iza Trauma i oporavak nastaviti da se prijave na savremenom društvu. Zaista, svako ko je radio u krizni centar ili telefona će odmah prepoznati principe Herman opisuje u tekstu, uključujući i faze oporavka, potrebne uspostavljanje granica i potreba za osnaživanje, i često zaobilaznim prirode oporavka.

Kao što je navedeno u naslovu, knjiga se sastoji od dva osnovna poluvremena. U prvom dijelu detalje traumatskog poremećaja uzrokovanih ratom, zarobljeništvu, seksualno zlostavljanje, nasilje u porodici, i zlostavljanja djece, dok je drugi istražuje potrebne uslove i efikasne pristupe za njihovo liječenje. Herman počinje knjiga prvo zahvalio aktivisti ženskog pokreta, koji su dali javnu raspravu "zajedničkog strahote seksualnog i domaćih života" moguće. Kao čitaoci, odmah znamo da Herman pozicionira lično u političkom, a prvo poglavlje, "zaboravljeni History", nosi ovo kao ona prati studija psihološke traume iz ranog psihologa tretiranje histeriju u "shell-šokirana" veterani oba svjetska rata žrtvama nasilja u porodici.

load...

Ova studija, ona napominje, ima neobičan historija: ". Jedan od epizodnih amnezije" Tokom ovih propusta u društvene svijesti, mi zaboravimo ono što smo naučili o traumatskim poremećaja, tako da kada interes resurges, to je s osjećajem potrebe da se počne ponovo u potpunosti.

Ali sa ovim važnim tekst, Herman efikasno sprečava narednih nastup tako široku brisanja. Ona čuva povijest i terapeuta i bolesnika koji se bave traume; ona citira u velikoj mjeri iz relevantnih tekstova, uključujući romane i poeziju, kao i istorije bolesti i izjave pacijenata. Možete naučiti puno iz ovog samo prvo poglavlje, koji u svojoj trideset strana daje izuzetan uvod u probleme i pozadine.

Herman zatim ponire u različite uzroke i manifestacije traumatskog poremećaja i prati sličnosti i razlike među PTSP pacijenata, koji se razlikuju od vrste i trajanje traume. Ona je samim tim čini slučaj za uvođenje nove klasifikacije - kompleks ili komplikovano posttraumatski stresni poremećaj - da objasni razliku iskustva za one koji su preživjeli produženo, ponavlja trauma, kao što su politički zatvorenici ili su preživjele ponavlja zlostavljanja djece.

U drugoj polovini knjige, Herman prenosi potrebne uvjete za oporavak, koji označavaju taj proces u tri različite faze psihoterapije: uspostavljanje sigurnosti, sjećanja i žalosti, i, konačno, ponovno povezivanje sa običnom životu. U poglavlju sedam, "Liječenje Veze", ona također istražuje zamršene zahtjeva uspješnog odnosa pacijent-terapeut, koji u velikoj mjeri ovisi o uzajamnom izricanje granica. Možda je zanimljivo u ovom poglavlju, ona zadire u potencijalne rizike takvog odnosa za terapeuta, uključujući i emocionalni disbalans, iskušenje da se osjećaju kao "spasitelj", a potencijalni ostracization po jedan profesionalnih vršnjacima.

Zajednička tema u Herman diskusije oporavka je osjećaj kontrole za pacijenta. Trauma kao stanje potpune bespomoćnosti i obespravljenost - često u rukama nekoga vjerujemo - čini ovaj kvalitete ključno je za uspješno liječenje. I iako traumatski događaj ne može biti ostavljeni ili zaboravljene, njegovu uspješnu integraciju u običan život pacijenta stavlja u njoj kontrole. U suštini, ona povrati kontrolu nad svoje uspomene i iskustva. Naravno, Herman ističe, emocionalni život događaja učiniti predstavljaju određeni rizik za PTSP pacijenata, ali ako se pravilno upozorio ih mogu prevazići.

load...

Kao bivši dobrovoljac silovanja kriza koja je podnijela mnoge od načela ove knjige prilikom interakcije sa žrtvama, bilo mi je drago zbog prilike da konačno sjesti i pročitati. Mogu sa sigurnošću reći da je njen status kao tekst igra mijenja se dobro utemeljen i zaslužio. Ne samo da je nevjerojatno pristupačan, ali Trauma i oporavak, jednostavno ostaje relevantno. Osim toga, njena veza između političke i lične daje neke značajne hrane za razmišljanje o načinu na koji se odnosimo prema potlačene i traumatizirane grupe kao društvo. Ako postoji bilo kakva osnovna poruka kako bi dobili iz knjige, to je kako štetno dalje nemoći i utišavanje može biti za žrtve traume.

Shodno tome, ovo nije samo knjiga za industriju profesionalce ili za ljude koji se bave traume. To je knjiga za bilo koju vrstu čitača koji želi istražiti svoje konačno političku poruku: da ne možemo gurnuti u stranu ljudi jednostavno zato što ne žele da čuju šta oni imaju da kažu o tome što im se dogodilo.

Čitaoci upoznati sa Trauma i oporavak može s pravom pitaju da li ovo novo izdanje je vrijedno kupovine za 2017 epilog. Dodatnih dvadeset osam stranica, novi tekst povezuje teorije Herman savremenih događaja kao što su ratovi u Iraku i Afganistanu, zlostavljanja djece koje su počinili kler u katoličkoj crkvi, sistemski rasne ugnjetavanja u Sjedinjenim Američkim Državama, a sadašnjem institucionalnom propuste u vezi seksualnog napada na mnogim koledžima. Herman također pruža ažuriranja o nasljednici njenog rada i u finalu stranice knjige sebe zove baka tekućih projekata, što i sama na trenutak kvell.

Iako je ovo poglavlje nije neophodno za čitaoca da shvati srž značenje knjige, novi materijal ne dodati osjećaj kontinuiteta. Ako svoj primjerak Trauma i oporavak je malo psećim ušima ili istrošeni, izdanje 2017 mogao vrlo dobro biti vrijedno pokupiti. A ako ste novi u knjigu i zainteresirani za ovu temu, ja visoko preporučiti to.

Trauma i oporavak: The Aftermath nasilja - od domaćih zloupotrebe političke Terror Basic Books, juli 2017 Paperback, 336 Stranice $ 17.99

load...

Povezane vijesti


Post Depresija

Hrana koja povećava vaše raspoloženje

Post Više o tebi

Povezivanje sa drugima kroz muziku

Post Poremećaji odraslih

Postati samopouzdanje

Post Dobro zdravlje

Vaš vojni partner i posttraumatski stresni poremećaj: saveti stručnjaka, deo 1

Post Roditeljstvo

Moj šizofrenički život: put ka oporavku od mentalnih bolesti

Post Svakodnevne veze

Porodična dinamika prolazi kroz generacije

Post Svakodnevne veze

Da li osobine osobine utiču na vaš odnos?

Post Poremećaji ličnosti

Bipolarni poremećaj ili pokvareni brat?

Post Dobro zdravlje

Imate li visoko osjetljivog partnera?

Post Više o tebi

Pregled nacrta dsm-5

Post Poremećaji ličnosti

Kako vežbanje utiče na vaše mentalno zdravlje

Post Depresija

Dvostruki dijagnostikovan, trezan alkoholičar uzima treznu pilulu