Trčanje na praznom: prevazići emocionalno zanemarivanje u detinjstvu | BA.Superenlightme.com

Trčanje na praznom: prevazići emocionalno zanemarivanje u detinjstvu

Trčanje na praznom: prevazići emocionalno zanemarivanje u detinjstvu

Ponekad jedan ima zadovoljstvo čitanja knjige koja pruža istinski uvid i razmatra koncept prethodno neimenovani. Running on Empty: prevladati detinjstva Emocionalno zanemarivanje, klinički psiholog Jonice Webb i saradnik Christine Musello, bio je jedan od takvih knjiga za mene. 

Nije nikakva tajna da smatram mnoge knjige samopomoći upitna, ili, u najboljem slučaju, kritično nedostaje u bitnim elementima koji bi mogli potencijalno pomoći čitač, ali ono što Webb radi se isplati. Ona opisuje konture novog koncepta je smislu emocionalnog zanemarivanja: kako okruženje smo odrasli u možda nas oštećeni ne zloupotrebom već kroz ono što ključni elementi su nedostajali u našoj detinjstvo. 

load...

Anegdote i istraživanja recenzirane su, godinama, pokazalo je da roditeljstva stilova u velikoj meri utiču odraslih ponašanje kasnije u životu. Međutim, primjeri u literaturi su obično djece koja su u stvari zlostavljani, otvoreno zanemaren, ili odustali - a ishod je često, ali ne uvijek, onaj koji daje emocionalno nestabilna adult.1

Webb je fokus ovdje nije na fizički ili seksualno zlostavljana ili napuštene djece i kako oni mogu oporaviti od toga traume. Umjesto toga, Webb predlaže da ono što se ne pojavljuje u djetinjstvu može biti jednako štetna kao ono što smatramo traume.

U definisanju njen koncept, piše ona, "Pure emocionalne zanemarivanje je nevidljiv. To može biti izuzetno suptilan, a rijetko ima bilo kakve fizičke ili vidljivih znakova. U stvari, mnogi emocionalno zanemarene djece su dobili odlične fizičke zaštite. Mnogi od njih dolaze iz obitelji koji su Vam ideal. "

Webb dalje objašnjava da je ono što istražuje "prebiva u grijehe propusta, a ne komisija; to je bijeli prostor u porodici slika, a ne sama slika. To je ono što je prešutio ili posmatrati ili upamćen iz djetinjstva, a ne ono što je rekao. "

Dakle, ko je Webb govori o, i koje vrste pitanja bi takve osobe iskustva? Pitanja koja ram Running on Empty uključuju: Da li se osećate nezadovoljni ili isključen (osjećaj nepripadanja) u tvom životu? Da li ponosni sami na ne oslanjajući se na druge ili tražeći pomoć? Da li se često osjećaju razočarani u sebe i prosuditi sami više oštro nego što sud o drugima?

Na prvi pogled, ova pitanja bi te misliti o nekome bismo dijagnozu depresije. Ali na bliže ispit ima nešto suptilniji još jednako zbunjujuće na poslu. Nezadovoljstvo ili nepovezanosti da Webb opisuje nije tip koji vodi do slabljenja kliničke depresije ili čak povremeno Bluesy korak unazad. Umjesto toga, to je kontinuirani osjećaj osjećaj izdvaja od ostalih, kao da ne pripadaju i da su u stanju da se povežu, i strah da ako zaista otvoriti na drugu osobu, ta osoba će ne vole "pravu ste."

load...

To je, na neki način, hronično stanje koje oblikuje cjeloživotno ponašanja mnogi odrasli - čak i, ponovo, oni koji su odrasli u naizgled normalnim obiteljskom okruženju, a koji su u funkciji članovi društva.

Koncept se zasniva prvenstveno na teoriji prilog, koji detaljno stepen do kojeg treba ispuniti intimnosti, sigurnosti, i povezivanje potreba od strane roditelja iz detinjstva. Možda je jedan od najpoznatijih eksperimenata u svim psihologije je studija Wire Majka / Tkanina Mother provodi Harry Harlow u 1950., što ukazuje osnovne privrženosti i potrebe djetinjstva. Harlow koristi rezus majmuna za testiranje prednost između majke od žice koji su dali hranu i krpom majka koja je dala samo toplinu i bez hrane. U svakom suđenju, beba majmuni radije tkaninu majka preko žice majka, uprkos nedostatku Edibles. (Za više informacija o ovoj studiji, pogledajte u stvarni video snimak Harlow eksperimenta.)

Running on Empty opisuje dvanaest roditeljstva stilova koji mogu dovesti do emocionalnog zanemarivanja, svaka detaljna s vinjetama. Ne roditeljstva stil je savršen, ali pogled na dvanaest problematična pristupi Webb govori može pružiti uvid u oba detinjstva, kao i kako funkcioniše kao roditelj, ako imate djecu.

Jednom trenutku da Webb čini iznova i iznova je da su svi roditelji predstavljeni u njoj dvanaest problematična stilovi su, u većini slučajeva, dobronamjerna - oni žele najbolje za svoju djecu. Zaista, fizičke potrebe svoje djece su uvijek ispunjeni. Međutim, u većini slučajeva, emocionalni angažman je jednostavno nema.

Webb također nudi praktičnu poglavlje za čitaoce o tome kako, kao majka ili otac, možete procijeniti i, ako je potrebno, ispraviti svoju ponašanja u izbjegli emotivno zapostavlja svoju djecu.

load...

Dok Webb radi odličan posao objašnjava novi koncept emocionalnog zanemarivanja i identifikaciju parenting stilova koji mogu dovesti do komplikacija u odrasloj dobi, postoji jedan veliki problem sam našao sa knjigom: blame. Postoji poluglasno da sve loše stvari koje se dešavaju u odrasloj dobi treba kriviti za loše roditeljstvo. Webb radi dobar posao, pokazujući kako promišljanja o djetinjstvu mogu dovesti do lični uvid, ali ona izostavlja zahtjev da preuzmu odgovornost za svoje postupke kada ste odrasla osoba.

Ja, na primer, kao praktikant mentalno zdravlje, ne pridržavaju pojam sve greške se nagomilani na roditelje. Bez obzira na njihovo ranije okruženja djetinjstva, vjerujem odrasli su odgovorni za svoje postupke i ponašanja - zabrane, naravno, smetnjama u razvoju koje zahtijevaju stalnu brigu. Webb pleše suvise blizu klizav teren za ovo.

Ipak, ne mislim da je njena namjera je da se u potpunosti oslobodi odrasle od odgovornosti, čak i ako je ona pisala ponekad ukazuje u tom pravcu. I osim toga pitanje, ja bih preporučio svoju knjigu za sve zainteresovane za roditeljstvo, detinjstvo, sopstveni nedostatak povjerenja ili pripadnosti, ili ono što možda nije u redu. Webb predstavlja novi, vrlo koristan način razmišljanja o simptomima koji mogu biti pogrešna dijagnoza su depresija, i da se radi kroz ono što je nedostajalo u nečijem odgoju.

Running on Empty: prevladati detinjstva Emocionalno zanemarivanje Morgan James Publishing: oktobar 2017. Paperback, 250 stranica $ 19.95

Fusnote:

  1. Ovo ne znači da su faktori životne sredine se ne može prevazići. Oni sigurno mogu, o čemu svjedoče ljepotu i moć čiste ljudske volje i odlučnosti. Međutim, u mnogim slučajevima, negativna iskustva iz djetinjstva i disfunkcionalna okruženja utjecati na osobu tako dramatično da se bave emocionalnim ožiljcima za život. [↩]

load...

Povezane vijesti


Post Više o tebi

Bipolarni vodiči za oporavak

Post Više o tebi

Detinjstvo Posttraumatski stresni poremećaj: spanking nije o ljubavi, već o besu

Post Roditeljstvo

Kako pomoći osobi sa ograničenim poremećajem ličnosti, deo 1

Post Poremećaji ličnosti

Rano otkrivanje narcizma u lijepim, lijepim, lijepim, finim ljudima

Post Svakodnevna kreativnost

15 kreativnih načina da provedete nedjelju

Post Svakodnevne veze

Emocionalno fokusirana terapija: osnažujuće parove emotivne veze

Post Svakodnevne veze

Žene koje vole psihopate

Post Psihologija seksa

Da li je seksualno poremećaj nedostatka pažnje u dsm v?

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: 8 ključeva za završetak nasilničkog vodiča knjige o aktivnostima

Post Svakodnevna kreativnost

10 kreativnih uputstava za trenutnu dozu pozitivnosti

Post Više o tebi

Backhanded komplimenti: identifikuju, prepoznaju i rešavaju

Post Više o tebi

Bipolarni poremećaj i nasilje: da li postoji veza?