Trudnoća i psihotropni lekovi | BA.Superenlightme.com

Trudnoća i psihotropni lekovi

Trudnoća i psihotropni lekovi

Trudnoća može biti izazov vremena za žene sa dugoročnim mentalnim poremećajima. Dok je mentalna bolest je česta kod žena u reproduktivnom dobu, ona može donijeti povećan teškoće i rizike za vrijeme i nakon trudnoće, kao što su rodni komplikacija i pogoršanja simptoma.

Dr. Jacqueline Frayne iz Memorial Hospital King Edward za žene u Perth, Western Australia, kaže: "Iako trudnoće i porođaja može biti vrijeme veliku radost, za neke žene i njihove porodice može biti i vrijeme previranja." Ona objašnjava da je stopa teških mentalnih bolesti, kao što su shizofrenija, je prilično niska, ali do jedne od pet žena će doživjeti "klinički dijagnostikovan depresije ili anksioznosti" tokom trudnoće i perioda nakon poroda.

load...

Uzimanje lijekova za ove uvjete mogu biti uzrok anksioznosti i za pacijenta i njen lekar. Prednosti i mane lijekova za majke i bebe treba uzeti u obzir, uz mnoge druge faktore koji utiču na majke i fetusa blagostanja.

Dr. Frayne preporučuje da "specijalista mišljenje se traži rano i multidisciplinarni pristup s izlazom na specijalističke zaštite na usluzi, ako je to moguće. Kontinuitet brige, posebno u kontekstu poverenja terapijskog odnosa, optimalno", dodaje ona.

Ona kaže da je plan liječenja za vrijeme trudnoće treba biti zasnovan na trenutnom mentalnom stanju i lijekove za žene, kao i njena prošlih mentalnih bolesti i prethodni tretman i porodična istorija mentalnih bolesti u trudnoći. Svoju podršku mreže, strahovi vezani za trudnoću, droge i alkohola upotrebu treba uzeti u obzir.

Nedavno istraživanje je pokazalo da su "lijekovi imaju potencijal za fetusa" odvode od 16 posto žena tretirana za depresiju. Tu je i nedostatak sigurnosti trudnoće podaci za mnoge lijekove u. Međutim, prekida terapije odjednom se ne preporučuje jer to može dovesti do neželjenih efekata i moguće relapsa.

Na primjer, u slučaju bipolarnog poremećaja, recidiva često zbog prekida preventivnih lijekova. Iako blage manične epizode često se može upravljati bez droge, teških maničnih epizoda treba tretirati, jer je moguće posljedice ozljede, stres, pothranjenost, duboka sna i suicida može predstavljati veći rizik za fetus nego nuspojave lijeka.

Litij treba izbjegavati u prvom tromjesečju trudnoće, kad god je to moguće, kao što je povezano sa malim, ali znatno povećan rizik od urođenih mana, naročito srca. Normalno dozu održavanja treba biti ponovo uspostavljen u najkraćem mogućem roku nakon porođaja, ili ako litijum je jedini lijek koji kontrolira simptome, može se ponovno uvesti u drugom tromjesečju.

load...

Ostali bipolarni lijekove, kao što su karbamazepin (Tegretol) i natrijum valproat (Depakote) također nose određene rizike fetalne malformacije, ali lekari i dalje može razmislite o korištenju ovih lijekova na minimalnu efektivnu dozu, uz redovno praćenje.

Za generalizirani anksiozni poremećaj i panični poremećaj, lijekovi niskog rizika su dostupni. Kao alternativa lijekova, pacijenti treba ponuditi kognitivno bihevioralna terapija ili psihoterapije, kao trebalo bi one sa opsesivno-kompulzivni poremećaj ili post-traumatskog stresnog poremećaja.

Selektivni inhibitor preuzimanja serotonina (SSRI) antidepresiv paroksetin (prodaje se kao Seroxat, Paxil) se ne smatra sigurnom za vrijeme trudnoće. Propisane informacije kaže: "Epidemiološke studije su pokazale da bebe rođene u žena koje su imale prvo izlaganje trimestru paroksetin imali povećan rizik od kardiovaskularnih malformacija.

"Ako pacijent zatrudni uzimajući paroksetin, ona treba savjetovati potencijalne štete za fetus. Osim prednosti paroksetin za majku opravdati nastavak liječenja, treba uzeti u obzir da bilo prekida paroksetin terapija ili prelaska u drugi antidepresiv."

Antidepresivi prelaze placentu i može do fetusa, ali istraživanje je pokazalo da većina drugih SSRI su sigurne za vrijeme trudnoće. Defekte rođenje ili drugi problemi su moguća, ali oni su vrlo rijetki.

Triciklički antidepresivi i inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina-noradrenalina (SNRI) nisu utvrđeno da imaju bilo kakve ozbiljne posljedice na plod, te su sigurno koristiti thoughout trudnoći dugi niz godina. S druge strane, inhibitori monoaminooksidaze (MAOI) su povezani s povećanim rizikom od malformacija i može interect sa lijekovima koji se koriste u radu (npr meperidin).

load...

Ipak, bilo je izvještaja o neonatalne povlačenja simptoma nakon upotrebe SSRI, SNRI, i triciklici u kasnoj trudnoći. Oni uključuju uznemirenost, razdražljivost, nizak Apgar (fizičko zdravlje po rođenju) i napada.

Benzodiazepini se ne smije koristiti za vrijeme trudnoće, posebno u prvom tromjesečju, jer oni mogu izazvati oštećenja ploda ili druge probleme novorođenče. Američka Uprava za hranu i lijekove je kategoriji benzodiazepina u obje ove kategorije D ili X znači potencijal za štetu u nerođene je dokazana.

Ako se koristi u trudnoći, benzodiazepini sa boljim i više sigurnosti rekord, kao što je diazepam (Valium) ili Hlordiazepoksid (Librium), preporučuje se više od potencijalno štetnih benzodiazepini, kao što je alprazolam (Xanax) ili triazolama (Halcion).

Ishod trudnoće za antipsihotike variraju ovisno o vrsti droge. Izloženost antipsihotici niske čvrstoće tokom prvog tromjesečja je povezan sa malim dodatni rizik od kongenitalnih anomalija u ukupnom poretku. Haloperidol (Haldol) je utvrđeno da ne izaziva urođene mane.

Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje kaže: "Odluke o lekovima treba da se zasniva na potrebama i okolnostima svake žene. Lijekovi treba izabrati na osnovu dostupnih naučnih istraživanja, i treba ih uzeti na najnižem mogućem doze. Trudnice treba pažljivo pratiti u cijeloj trudnoće i nakon porođaja. "

Žene koje uzimaju ove lijekove, a koji namjeravaju da doji treba razgovarati o potencijalnim rizicima i koristi sa svojim liječnicima.

Reference

Frayne, J. Et al. Majčinstvo i mentalne bolesti: Part 1 - ka opće razumijevanje. Australian liječnika obiteljske medicine, Vol. 38, August 2009, str 594 -. 600.

Cleary, BJ et al. Upotreba lekova u ranoj trudnoći-rasprostranjenosti i determinante upotrebu u potencijalnim kohorti žena. Farmakoepidemiologije i sigurnost droga, Vol. 19. Travnja 2017. Godine, pp 408 -. 17.

Lijekove, trudnoće i dojenja

Prenatalna mentalnim smetnjama

Rubinchik, SM, Kablinger, AS i Gardner, JS lijekove za panični poremećaj i generalizirani anksiozni poremećaj tokom trudnoće. Primarne zdravstvene zaštite Companion to Journal of Clinical Psychiatry, Vol. 7, 2005, str 100 -. 105.

Mentalno zdravlje Lijekovi

Howard L., Webb, R. I Abel, K. Sigurnost antipsihotika za trudnice i dojilje ne-afektivne psihoze. British Medical Journal, Vol. 329, 23. Oktobar, 2004, str 933 -. 34.

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Šta je lažna trudnoća? Malo razumljiva, srčana istina

Post Dobro zdravlje

Da li je vaš čovek grumpiran ili depresivan?

Post Svakodnevne veze

Odrasla djeca alkoholičara i potreba da se osjećaju u kontroli

Post Svakodnevne veze

Duhovnost i suočavanje sa bogom na traumama na nebezbednim mestima

Post Poremećaji ličnosti

Nevoljene ćerke i osećaj laženja

Post Depresija

Hrana koja povećava vaše raspoloženje

Post Svakodnevne veze

Neuronauka romantizovane ljubavi - prvi deo: emocije tabu

Post Poremećaji odraslih

Kako kreativno ozdravi bol: intervju sa deb eiseman

Post Dobro zdravlje

Strah od toga da bude život stranke: vaš partner sa socijalnom anksioznošću

Post Roditeljstvo

Dan valentine: kompromis sa onim što volite

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i hiper-odgovornost

Post Poremećaji ličnosti

4 veza crvene zastavice neukusne kćeri propuštaju