Uzroci i faktori rizika u detinjstvu Hiperaktivnost poremećaja pažnje | BA.Superenlightme.com

Uzroci i faktori rizika u detinjstvu Hiperaktivnost poremećaja pažnje

Uzroci i faktori rizika u detinjstvu Hiperaktivnost poremećaja pažnje

Kao i sa svim mentalnim poremećajima, tačan uzrok poremećaja pažnje (ADHD) su jednostavno nepoznati u ovom trenutku. Zbog toga roditelji ne bi trebalo da se krivi za ovo stanje koje se pojavljuju u svoje dijete ili teen. To je vjerojatno da su mnogi faktori igraju ulogu u svakom slučaju djeteta ili teen s ADHD - od kojih je vrlo malo ima veze sa specifičnim roditeljstva ili vještine iz odgajanja.

Umjesto toga, roditelji treba fokusirati na to kako da pomogne svoje dijete ili teen s ADHD. Stručnjaci se nadaju da će jednog dana, razumijevanje uzroka stanje će dovesti do efikasne terapije, a dokazi se gradi na strani genetskog uzroka za ADHD, a ne elemente kućnom okruženju. Određene aspekte okruženja djeteta, međutim, može utjecati na simptom ozbiljnost ADHD nakon što je uspostavljena.

load...

Ovaj članak govori o mogućim uzrocima istraživanje je do sada identifikovano koje mogu pomoći da se objasni zašto neka djeca i tinejdžeri dobiti ADHD, a drugi ne. Zatim rezimira neke od najvažnijih dobro istraženi faktori rizika za ADHD.

Mogući uzroci Childhood ADHD

Geni

Pojavljuje ADHD imati neku vrstu genetske osnove u većini slučajeva, kao dijete s ADHD je četiri puta veće šanse da je imao rođaka koji je također dijagnosticiran poremećaj nedostatka pažnje. U ovom trenutku, istraživači istražuju različite gene, a posebno one koji su uključeni u mozak kemijske dopamin. Osobe sa ADHD se čini da imaju niži nivo dopamina u mozgu.

2017. Britanski studija je pokazala jedan najsumnjivije - nešto što se zove primjerak broj varijante (CNV) u našem genomu. CNV javljaju kada postoje brisanja ili dupliciranja među našim hromozoma (gradivni blokovi DNK). Teret CNV genoma širom bio je značajno veći kod pacijenata ADHD u studiji u odnosu na kontrole - stope 0.156 i 0.075, respektivno.

Djeca sa ADHD-om koji imaju posebnu verziju određenog gena imaju tanji moždano tkivo u područjima mozga povezane sa pažnju. Istraživanje ovog gena je pokazala da je razlika nisu trajni, međutim. Kao djeca sa ovim genom odrastaju, njihov mozak razvio na normalan nivo debljine i većina simptome ADHD smirila.

Nutrition & Food

Pojedinih komponenti u ishrani, uključujući prehrambene aditive i šećer, čini se da imaju jasne efekte na ponašanje djeteta ili tinejdžera. Ali nastupa mogu biti vara.

Međutim, vjerovanje da je šećer je jedan od primarnih uzroka poremećaja pažnje nema jaku podršku u istraživanju podataka. Dok su neki stariji studije učinio ukazuju na vezu, još novija istraživanja ne pokazuje vezu između ADHD i šećer. Dok je žiri je još od toga da li šećer može doprinijeti simptome ADHD, većina stručnjaka sada vjeruju da je veza nije jaka. Jednostavno uklanjanje šećera iz ishrane djeteta teško da će značajno uticati na njihovo ADHD ponašanje.

load...

Neke studije također ukazuju na to da je nedostatak omega - 3 masnih kiselina je povezana sa ADHD simptoma. Ove masti su važne za razvoj i funkcije mozga, a tu je i dosta dokaza ukazuje na to da je nedostatak može doprinijeti smetnjama u razvoju, uključujući ADHD. Suplemenata ribljeg ulja čini se da ublaže simptome ADHD, barem u nekim djecu, a može čak i povećati njihov učinak u školi.

Neki stručnjaci vjeruju da prehrambenih aditiva može pogoršati ADHD.

Djeteta ili Teen okoliš

Možda postoji veza između ADHD i pušenja majke. Međutim, žene koje pate od sebe ADHD češće pušiti, tako da je genetski objašnjenje ne može se isključiti. Ipak, nikotin može izazvati hipoksija (nedostatak kisika) u maternici.

Izlaganje olovu je također predložio kao doprinos ADHD. Iako boja više ne sadrži olovo, moguće je da predškolske djece koja žive u starijim zgradama mogu biti izloženi toksičnim koncentracijama olova iz stare boje ili vodovod koji nije zamijenjen.

Brain Injury

Ozljede mozga također mogu biti uzrok poremećaja pažnje u nekim vrlo mali broj djece. To može nastati nakon izlaganja toksinima ili fizičke povrede, bilo prije ili nakon rođenja. Stručnjaci kažu da su povrede glave može izazvati ADHD simptomi nalik na prethodno netaknuti ljudi, možda zbog frontalnog oštećenja režnja.

Faktori rizika za ADHD

Postoji nekoliko stvari koje mogu staviti dijete ili teen veći rizik za što mu je dijagnosticirana deficit pažnje hiperaktivnost poremećaj. Oni uključuju:

  • Neko u porodici (kao što su brat ili sestra, roditelj ili djed i baka) koji imaju ADHD ili drugog mentalnog poremećaja.
  • Majki upotreba droga ili pušenja za vrijeme trudnoće.
  • Preranog rođenja.
  • Majki izloženost otrovima okoliša - kao što su polihlorovanih bifenila (PCB) - za vrijeme trudnoće
  • load...
  • Toksina, kao što su olovo (nalazi se piling boja u starijim zgradama) ili su izloženi pasivnom pušenju.
load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Neradjeni prenos - osam načina da znate da ste zaljubljeni u svog terapeuta

Post Svakodnevne veze

Kako se zaštititi od energetskih vampira

Post Poremećaji ličnosti

Nedostatak empatije: nije uvijek očigledno

Post Više o tebi

Na 5 načina muškarci i žene drugačije komuniciraju

Post Svakodnevna kreativnost

10 kreativnih uputstava za trenutnu dozu pozitivnosti

Post Svakodnevna kreativnost

12 kreativnih uputstava i citata za povezivanje sa sobom

Post Slavnost

15 slavnih citata za ljubav, smeh i život

Post Psihologija seksa

Da li gledanje pornografije utiče na intimne odnose? (prvi deo: muškarci)

Post Poremećaji odraslih

Život kroz životne izazove: intervju sa ninja crnim pojasom

Post Poremećaji ličnosti

Jednostavna strategija za oslobađanje bolnih misli i osećanja

Post Poremećaji ličnosti

Droga bolesti skopolamin efikasan u lečenju bipolarne depresije?

Post Psihologija seksa

Hiperseksualnost i dsm v