Zašto ne biste podrivali roditeljstvo vašeg partnera | BA.Superenlightme.com

Zašto ne biste podrivali roditeljstvo vašeg partnera

Zašto ne biste podrivali roditeljstvo vašeg partnera

Dok pišem predstojeće knjigu o razvodu braka, ja sam pregledao dosta istraživanja na strašne posljedice roditeljskog otuđenja (tu opisan Richard Warshak, autor Razvod Poison Novo i Updated: Kako zaštititi svoju obitelj od Bad -mouthing i ispiranje mozga), koji je kada je jedan roditelj, svjesno ili nesvjesno, uništava odnos između djeteta i drugog roditelja. Dijete je otuđen od svog roditelja do te mjere da se ponaša zlobno mržnje na ovu roditelja i želi provesti vremena zajedno.

Otuđenje se može postići preko oblajavanja, vrijeme ograničavajući zajedno, implikacija koje co-roditelja je loša ili zastrašujuća osoba, i tako dalje. Otuđenje je podržavali od djeteta, koji često želi da ugodi primarni domar i ima svoje neriješene ljutnje i zbunjenosti o razvodu. (Ova situacija je drugačija nego kad dijete prirodno želi da prekine veze sa roditeljem zbog roditelja biti uvredljiv ili okrutan;., Međutim, obično djeca zapravo žele ostati u blizini uvredljiv roditelji)

load...

Roditeljske Otuđenje sindrom: Vodič za mentalno zdravlje i pravne stručnjake daje sveobuhvatan opis roditeljskog otuđenja napisao psihijatar Richard Gardner, koji je došao sa terminom u 1980-ih. Kada čitate o roditeljskom otuđenosti, to me pogodio da je u mnogim parovima da vidim u savjetovanju, postoje mnogo manje agresivni, suptilnije pokušaje roditelji otuđiti jedni druge od djece, iako su rijetko svesna i još rjeđe priznao. Posebno u netaknutu braku (čak i ako je konfliktan ili nesretan), oba roditelja generalno reći, svjesno i mislim da oni žele da podstakne i podrži pozitivne odnose između svojih partnera i svako od svoje djece. Ipak, često, roditelji uključe u ponašanja koja dovode do djeca shvatili da moraju izabrati strane, i odabrati da se udruži sa jednim roditeljem u odnosu na druge.

Uobičajena verzija ovog je "dobar policajac, loš policajac" dinamika koja se raspravljati ovdje. Jedan roditelj preuzima ulogu discipline, obično zbog kombinacije njihovih prirodnih ličnosti i na činjenicu da je drugi roditelj odbija da se uključe u disciplini koja je u skladu sa standardima prvi roditelja (ili bilo koje discipline na sve).

Djeca u ovoj situaciji početi gledate jedan roditelj kao hardnose ili loš momak, a drugi roditelj kao ležernom mekan. Ponekad, djeca će se identifikuju sa discipline, ali češće, oni će početi da ne vole disciplinu roditelja. To nije samo zato što djeca ne žele da budu disciplinovani. Često je zbog načina na koji drugi, ne-discipliniranja roditelja odgovara. Na primjer, mnogo puta slijedeće razmjena će se dogoditi:

load...

Supruga dijete: "To je to, ti si u time-out!" Muž: (uzdiše, smeši dijete kao oni hodaju u time-out) Supruga: "Šta je to bilo?" Muž: "Šta je to bilo?" Supruga: "Ti me ne podržavaju sa djecom Nije ni čudo da odglume!". Muž: "odglume To nije bilo ništa Samo je sedeo Stvarno si izvan kontrole u zadnje vrijeme Smiri se?...." Supruga: "Ti si tako pokroviteljski, ne mogu da verujem Možda bih mogao smiriti sebe, ako si mi pomogao sa disciplina!"

I tako dalje, u uobičajenom eskalacija koja se javlja kada se jedna osoba osjeća poništena. Dijete čujem ovo uči da mama je "izvan kontrole", a mislim, da tata je onaj koji je na strani djeteta, i da mama počinje tuče sa tatom.

Evo još jedna verzija kako roditelji suptilno naučiti djecu da saveznika u borbi protiv jedan drugog:

Muž: "Treba mi tiho na moj poziv u 2." Supruga (napaćenom ton): "John, oni su djeca". Muž: "Dobro, a ja sam bio dijete, koji je bio miran kad je moj otac potrebno tiho." Wife (uzdahnuvši): "Dobro, momci, idemo u podrum - možda možemo doći i kasnije učiniti nešto zabavno ako tata prestaje da radi."

Još jedna lekcija koju jedan roditelj je "dobar", a drugi roditelj je loš, zao, kruta i kontrolinga. S vremenom, ako se ovi obrasci nisu obratili, djeca će početi da vide svoje roditelje kao karikatura ". Lud" onaj koji je pacijent, ljubavi, i nesebična, i onaj koji je nestrpljiv, egocentrični, mislim, ili vlastite ličnosti i sklonosti dece se to odraziti i; više opušteni dijete će prirodno saveznik sa više ležernom roditelja.

Osim toga, djeca uče da da se bore za "pogrešne" roditelja je da rizikuje nezadovoljstvo i negodovanje s druge. Na primjer, ako u scenariju time-out, izjavio je 6-godišnji dijete, "To je u redu, tata, ja znam da sam bio loš", vjerovatno je da bi otac ili uzdišu i djeluju kao da dijete kaže to je bio pokazatelj koliko je duboko njegova majka ga je emotivno ožiljci, ili to lice oca bi promijenilo gotovo neprimjetno, a dijete će shvatiti da je njegov otac želi da mu se "uloga" da bude da od nesrećnog deteta suženi kaznenim discipline njegove majke.

load...

U drugom primjeru, dijete koji kaže: "Tata je važno tako da moramo biti tihi za svoj rad" bi vjerovatno sastati sa roll okom od svoje majke, koji bi mogao reći nešto poput: "Oh, svakako, tata sigurno misli da je veoma važno." Sa ovim pasivno-agresivne reakcije, svaki roditelj osigurava da dijete shvati da allying sa "lošeg" roditelja nije u redu, a zapravo čini da dijete izgleda smiješno ili u zabludi.

Kao djeca odrastaju, oni će ponoviti obrasce koji su naučili kod kuće sa svojim vršnjacima i intimnih partnera. Djeca koja su upoznati sa dobar momak / loš ili normalan / lud dinamičan iz interakcije roditelja će se podsvjesno privlači ove obrasce u svojim životima, ili će ih stvoriti gdje ne na prvi pogled postoji. Osim toga, odrasla djeca mogu nikada u potpunosti poštuju ili uživati ​​vrijeme s roditeljem koji je suptilno spusti tokom formativnih godina.

Na najdubljem nivou, djeca pate od niže samopoštovanje kada smatraju da je jedan roditelj duboko pogrešna, jer to roditelj pola njih. Dakle, dijete sa majkom da oni doživljavaju kao "ludi" će omalovažavaju ovo majka još više zbog straha da je "lud" kao ona.

Ako ovi primjeri rezonirati s vama, ne čekajte da rade na ovim pitanjima. Parovi savjetovanje može pomoći roditeljima prepoznaju ove disfunkcionalne roditeljstva obrasce, koji vjerojatno nastao u oba njihovih porodica porijekla. U slučajevima sa starijom djecom koja još otvoreno i svjesno omalovažavaju jedan roditelj i saveznika sa druge strane, porodica terapija može biti potrebno da se mijenja te obrasce. Djeca zaslužuju da budu u stanju da vole i poštuju oba roditelja podjednako.

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji odraslih

Kako umno jesti mogu smiriti uznemireni um

Post Poremećaji ličnosti

Priče iz anksioznosti med-go-round: buspar mozga zaps

Post Više o tebi

10 savjeta za pomoć djeci putem duševne bolesti supružnika

Post Roditeljstvo

Temperament i veza između roditelja i djeteta

Post Roditeljstvo

Narcisoidni odnosi

Post Više o tebi

Jesam li odbrambeni pesimista?

Post Depresija

Šta da ne kupite svog prijatelja sa depresijom

Post Dobro zdravlje

Da li je vaš partner depresivan ili nezadovoljan?

Post Roditeljstvo

Živeti sa traumom: suočiti se sa ozbiljnim duševnim bolestima

Post Poremećaji ličnosti

Putovanje krivice: poricanje grešaka

Post Roditeljstvo

5 mogućih razloga nas privlači narcisisti

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: žurnal za genogram