Zašto nemam opsesivno-kompulzivni poremećaj? | BA.Superenlightme.com

Zašto nemam opsesivno-kompulzivni poremećaj?

Zašto nemam opsesivno-kompulzivni poremećaj?

bio sam nestrpljiv dijete. Noć prije prvog dana osnovne škole svake godine, ja bih spavati na vrhu moje već napravila krevet umesto da ispod pokrivača. Na taj način ne bih morao da se moj krevet ujutro i bilo bi manje šanse da bude kasno za školu (nisam bio). Ono što čini ovu ponašanje još više smiješno je činjenica da je moj dom zapravo abutted škole.

Ako moji roditelji otišli za večeras, ja bih često osećaju anksioznost, koji se obično manifestira kao bol u stomaku, dok su se vratili kući. Nije bilo važno da li je moj stariji brat je bio kod kuće, ako smo imali dadilju, ili ako je bio sam kući sama. Svi su mislili Bojao sam se da se kući bez roditelja, ali ono što sam zapravo zabrinut je nešto loše što im se događa (saobraćajnoj nesreći, možda?), Dok su bili zajedno, a ja bi onda ostati siroče.

load...

Dakle, anksioznost, pa čak možda i opsesija bili tamo. Misleći natrag, Sjećam se da sam često čišćenje naš stan dok su moji roditelji bili van. Ali ja ne mislim da je to prisile, kao što nikada nisam osjetio morao sam čistiti. To je bilo samo nešto drugo za mene da se fokusira na - način da se zadrži anksioznost od mene preticanja - i uvijek imam veliko hvala od moje mame kad su ona i moj otac se vratio kući. Nisu imali pojma da očisti da držim anksioznost na odstojanju.

Dok sam bio "Razmišljao back" Takođe sam se nečeg nisam mislio u gotovo pedeset godina. Za vrijeme, kada sam prišao stepenicama koje su dovele do naših apartmana, osjetio sam potrebu da dodirne određenu tačku na ogradu. Ja se ne sećam koliko je dugo to trajalo. Mogao je to biti bilo gdje od nekoliko puta u nekoliko mjeseci, možda godinu dana. Imam jednu specifičnu sjećanje na osjećaj nelagodno jer nisam bio siguran da sam dodirnuo ogradu "ispravno". Sjećam se poigravao sa idejom da se vrati dole i ponovo dodirivanja, ali iskreno ne sjećam se da jesam. Pretpostavljam da je stara oko devet godina u to vrijeme.

Naravno zvuci kao "počinje OKP", zar ne? Ali to je sve što je ikad bilo. Umjesto razvijanja više opsesije i kompulzije, one koje sam imala zapravo isparila. Nemojte me krivo shvatiti; I dalje imao fer udio anksioznosti. Ali moj opsesivno-kompulzivnog tendencije nestao. Zašto? Moj sin ima OKP. Zašto ne?

Nedavna istraživanja su identifikovala genetsku vezu sa opsesivno-kompulzivnog poremećaja i moja pretpostavka je da imaju genetsku predispoziciju za OKP. Ipak nisam razvio poremećaj. Takođe je poznato da je mozak mreže onih sa OKP često rade drugačije od opće populacije. Jedna posebna studija učinjeno na Sveučilištu u Cambridgeu proširena i na članove porodice:

Naučnici su otkrili da ljudi s OCD i bliski članovi njihovih porodica pokazuju pod-aktiviranje područja mozga odgovorna za zaustavljanje uobičajeno ponašanje.

load...

Pa zašto neki od ovih članova porodice razviti OKP, a neki ne? Iako ne mislim da iko samo još ima odgovore na ova pitanja, vjerujem istraživači i naučnici su sve bliže. Bliže odgovore koji samo može prosvijetliti nas dovoljno da bolje spriječiti, boriti, pa čak i jedan dan lijek opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevne veze

Psiho centralni Džon Grohol mentalnog zdravlja

Post Roditeljstvo

Isceljenje od incesta: intimni razgovori sa mojim terapeutom

Post Poremećaji u detinjstvu

Četiri najveća psihološka otkrića 2018

Post Poremećaji ličnosti

Neuspeh je opcija: zašto ja odustajem od #nablopomo

Post Svakodnevne veze

Narcizam: identifikovanje ključnih osobina, simptoma i faktora rizika

Post Poremećaji odraslih

Krishnamurti na 3 koraka do mudrije veze sa tehnologijom

Post Poremećaji ličnosti

Zaštitite sebe emotivno

Post Svakodnevne veze

Ciljevi narcisističkog partnera (zaštitite svoj um i srce)

Post Više o tebi

Bipolarni vodiči za oporavak

Post Više o tebi

4 znakova upozorenja da se zabavljate sa narcisom

Post Dobro zdravlje

Žene zaslužuju dostojanstvo i ne diskriminaciju!

Post Svakodnevne veze

Loše detinjstvo ne garantuje loš život