Živeti sa traumom: suočiti se sa ozbiljnim duševnim bolestima | BA.Superenlightme.com

Živeti sa traumom: suočiti se sa ozbiljnim duševnim bolestima

Živeti sa traumom: suočiti se sa ozbiljnim duševnim bolestima

Kako ste se osjećali kada voljenu osobu je dijagnosticiran sa teškim mentalnim bolestima kao što su granični poremećaj ličnosti, bipolarni poremećaj I, ili shizofrenija? Da li je čitav svoj svjetonazor promijeniti? Da li ste depresivni ili anksiozni? Ako je tako, sigurno nisu sami. Ja dobiti više email adresa i telefonski pozivi od roditelja, članovi porodice, ili staratelji pojedinaca koji pate od teške ili netretirane mentalne bolesti. Ovi kontakti su mi nije lako čuti, oni su uznemirujuće. Ali, za to roditelj, član porodice ili staratelja, situacija je nadmašio poremećaja i postane trauma.

Vicarious trauma-VC (također pod nazivom "sekundarne traumatizacije") se definira kao trauma koja se javlja u osoba koja primjećuje traumatsku situaciju drugog pojedinca. Na primjer, djeca koja su odrasla u domu nasilja u porodici može doći posredno traumu kao rezultat sluha i vide zlostavljanje. Iako se zlostavljanje nije to tehnički desiti sa djetetom, dijete doživljava emocionalni odgovor kao da je to učinio. Simptomi posredne traume variraju od pojedinca, ali većina iskustvo flashback, anksioznost, strah, pojačani odgovor kod iznenadnih, nesanica i depresija. Simptomi PTSP-a (posttraumatskog stresnog poremećaja) su česte u osoba doživljava posredno traume. Za djecu pogođenu VC, porodice mogu posmatrati povećanje:

load...
 • Agresivni ponašanja
 • Prkos
 • Pada razreda
 • Izolacija
 • Depresije i anksioznosti
 • Nesigurnost ili strah
 • Agitacija ili niska tolerancija frustracije
 • Povećane javlja kod iznenadnih ili hiper-uzbuđenjem
 • Izbjegavanje ništa podsjećajući individualne traume
 • Noćne more
 • Mučnina ili vrtoglavica
 • Fizičkih oboljenja

To je važno za obitelji suočavanje sa teškom stanju mentalnog zdravlja voljene osobe da se brine o sebi ili traže savjetovanje. Trauma može biti komplikovano iz mnogo razloga, ali jedan poseban razlog je što mnogi ljudi često pojavljuju funkcionalan i zdrav. To može biti teško čak i stručnjaci za mentalno zdravlje da identifikuje efekte posredne traume u naizgled zdravo dijete, tinejdžeri, ili odraslu osobu. Često je kada se simptomi traume postao nepodnošljiv da pojedinci traže pomoć. Ali što prije potražiti pomoć, veće su šanse za "oporavak" i razvijanje konkretnih strategije suočavanja sa stresom. Za popis resursa u vašem području, pokušajte TherapyTribe.

Za više informacija o društvenim, bihevioralne i kognitivne simptome posredne traume, posjetite moj sajt AnchoredInKnowledge.

Suočavanje sa stvarnošću dijagnoze mentalnog zdravlja voljene osobe može biti vrlo teško u nekim razdobljima godine. Ako ste strepeći predstojećih blagdana i trebaju savjete o tome kako se nositi s depresijom, posjetite me.

Želim ti dobro

Foto: Sira Anamwong

load...

Povezane vijesti


Post Psihologija seksa

Šta je fetiš? Možda ne ono što mislite

Post Više o tebi

Pregled nacrta dsm-5

Post Tvoje tijelo

Da li tražite samo-poboljšanje na sopstveni trošak?

Post Svakodnevne veze

Kako živeti sa perfekcionistom

Post Roditeljstvo

Eksplozivna ličnost: razumevanje histrioničkih osobina

Post Roditeljstvo

Zašto prestati biti dobra osoba

Post Više o tebi

Još jedan tretman za granični poremećaj ličnosti

Post Dobro zdravlje

Kada vaš partner i vaše dijete imaju hiperaktivnost

Post Svakodnevne veze

Bračno silovanje

Post Roditeljstvo

Izbor izmedju psyd i phd psihologije

Post Više o tebi

12 suplementa koje uzimam svaki dan za depresiju

Post Roditeljstvo

Opsesivni kompulzivni poremećaj, tikovi i tirretni sindrom