Ti nisi lud! (upozorava vas) | BA.Superenlightme.com

Ti nisi lud! (upozorava vas)

Ti nisi lud! (upozorava vas)

Da li ste u vezi da ponekad te je pitanje smisao za sebe, pa čak i svoj razum? Da li ponekad misle: "Nešto nije u redu ovde..."? Da li se osjećati kronično nesiguran, ali niste sigurni zašto?

Ne Trust = Nema Veze Ukoliko ste odgovorili potvrdno na bilo koje od gore navedenih pitanja, čitajte dalje. Vaš partner ili supružnik može vam gaslighting - manipulaciju vas u nevjericom sebe i svoje osjećaj za realnost. Moglo bi biti samo malo laži i direkata vaše emocionalne stabilnosti (npr: "Ti si samo hormonski"), ali ako se ne bave da te ugroziti dugoročno zdravlje vašeg odnosa.

load...

Ono što je "Gaslighting"? "Gaslighting" dolazi od 1938. Igra Gas Light, gdje je muž pokušava da ubedi svoju ženu da je ona luda da bi je institucionalizira i ukrasti joj nasljedstvo. Ovo je ekstremni primjer ponašanja i danas izraz se koristi za opisivanje niza manipulativnog ponašanja koristi da prikrije radnji koje će se odobrava. Gaslighting uništava percepciju partnera stvarnosti. Krajnji rezultat? Nema više povjerenja, i nema više ljubavi. Što je još gore, gubitak sposobnosti partnera da svoje intuicija vjerovati može proširiti daleko izvan kraj odnosa.

Kako Gaslighting Happens: Krivica / Shame Spiral

Mogu vam reći iz desetljeća iskustva koje gaslighting se događa u mnogim slučajevima, u različitim stepenima.

To je klasičan primjer krivice igre / spirala srama. Umesto da vlasništvo nad njihovim akcijama, jedna osoba okrivljuje druge, sramoćenja ih iznova i iznova. Ovo je "spirala" nepovjerenja, krivice i srama.

Poslova i Gaslighting: Gaslighting i nezakonite poslove idu ruku pod ruku. Na primjer:

 • "Razlog zbog kojeg sam u uredu do 02:00 se Naporno radim da zaradim za život za našu obitelj! Ne mogu vjerovati da mi ne veruješ! "
 • "Naravno da sam bio u teretani u ponoć. To je jedini put da sam morati srediti. "
 • "Vi imate ozbiljnih problema ljubomore. Morate vidjeti psihijatra. "

Supstancu ili proces ovisnosti i Gaslighting: Kada jedna osoba u odnosu / braku ima droge i alkohola, overspends, kocka, ili prakse Sme drugi destruktivno ponašanje neće baviti, on ili ona može zbunjuje kako bi se izbjegla odgovornost. Na primjer:

load...
 • "Ti si previše reaguje. Funkcionišem dobro! "
 • "Eto opet! Tako si paranoična. Vjerojatno potječe od odrastanja u tom sjebano porodice tvoje. "

Važna napomena: kao vuk u jagnjećoj koži je gaslighting supružnika ponekad može biti šarmantan, zavodljiv, i socijalno popularan, što zaista može učiniti da izgledaju kao nestabilna.

Pritvor Borbe i Gaslighting: Tužna istina je da djeca mogu biti žrtve gaslighting previše. Teško pritvoru bitke su plodno tlo za takvo ponašanje, i kada upis djece, i što ih dovodi u pitanje njihov pogled na drugog roditelja, "Ona je lud, deco! Vi znate da, zar ne? "Roditelja sa više resursa može zaposliti" stručnjake "da ugrozi stabilnost i kredibilitet bivšeg supružnika.

Oštećenja na djecu, čije dobrobiti gaslighter tvrdi da duboko stalo, je dovoljno za blog sve za sebe.

Garden Variety Gaslighting: Nije kao odmah razorne, "vrt raznolikost" gaslighting može biti žena koja govori joj muž da je zaboravio da je dogovoreno da se to njena mama ostane nedelju dana (kada je, u stvari, ona zanemarena da mu kaže), ili muž koji negira da je obećao da će pokupiti mlijeko na putu kući s posla. Ove "male bijele laži" da, tokom vremena, potkopati povjerenje između partnera.

4 "Reality Check" Savjeti za Heal Yourself i Veze

Reality Check # 1. Uzmite Yourself Ozbiljno. Ako mislite da ste se gaslighted, sada bi bilo vrijeme da sebi pravi i pošteni samovrednovanje:

 • Vidi da li stvarno postoji ponoći klase u teretani vašeg muža!
 • Da li imate poznat po tome da na neodgovarajući način ljubomoran? Ili je ovo prvi put da čujete o ovom takozvanom pitanju tvoje?
 • load...
 • Da li dolazi iz porodice gdje je često rekao: "Umišljaš!" Kada je pokušao da progovore o nekim negativnim, uporni pitanje?

Vjerovali ili ne, dolazi iz porodice gdje već iskusili gaslighting može biti dobra stvar, jer ti bolje opremljeni da prepozna ponašanja. Dajte sebi drugu šansu (sada!) Da progovore.

Reality Check # 2. Dođite čisto s tim da ti verujem. Nađi prijatelja. Stavite sve stvari na stolu, pogotovo stvari koje si se plašio da povjeriti ranije:

 • Tvoj dečko je bio slanje e-poštom dva stara prijateljice stalno u proteklih šest mjeseci, a kaže da je to ništa strašno.
 • Vaša supruga iznenada uzimajući poslovna putovanja koji se javljaju tokom dužeg vikenda, i nikada nije dostupna putem SMS ili telefona.
 • Našli ste kondom u torbu vašeg muža.
 • Našli ste vinske boce u kantu za recikliranje, iako ti je devojka kaže da je čist i trijezan.

Pitaj prijatelja kako je on / ona vidi situaciju. On / ona misli da si lud da ispituje ponašanje vašeg partnera?

Reality Check # 3. Verujte svoj unutarnji kompas. Svi mi imamo ugrađen kompas da nam pomogne osjećaj kada nešto je isključen. Gaslighting isključuje ovaj kompas.

Reality Check # 4. Dobiti povratne informacije od profesionalnog. Pretpostavimo da vaš partner sugeriše da imate "pitanja" ili čak poremećaja ličnosti. Ovo je vaša prilika da se to profesionalac. Moguće je da je savjetovanje za parove je najbolji izbor, ali ako vaš partner nije zainteresovan, to je presudno da odete na svoju ruku. U nekim slučajevima možda se bojite moći vašeg partnera uvjeravanja će utjecati čak i terapeut, npr-solo terapija može biti bolje. Profesionalni je veliki resurs u pomaganju da obnovi svoj unutarnji kompas i vraćanje povjerenja u svoje instinkte.

Jeste li ikada bili žrtva gaslighting? Znam nekoga ko ima? Volio bih da čujem vaše komentare.

Za pogledati detaljnije na popravak i vraćanje vaš odnos provjeri mojoj novoj knjizi, The Love Fix, koji je dostupan na Amazon.

Tara Fields, Ph.D., LMFT, psihoterapeut, Autor, Veza Expert www.tarafields.com

load...

Povezane vijesti


Post Psihologija seksa

Kokain, seks i izvršna privilegija

Post Svakodnevne veze

Kako živeti sa perfekcionistom

Post Roditeljstvo

Sebičnost u parovima: narcizizam, nedostatak međuljudskih sposobnosti ili nešto drugo?

Post Svakodnevne veze

Crtež linije: tri načina za postavljanje jasnih granica

Post Roditeljstvo

Neželjeni efekti lekova hiperaktivnosti poremećaja pažnje

Post Poremećaji odraslih

Kako ostati mlad usred starenja

Post Poremećaji ličnosti

Osećanja nesvjesnosti vezane za narcisoiste čine da sve zarađujemo

Post Svakodnevne veze

7 efikasnih načina za zaustavljanje premišljanja

Post Više o tebi

10 saveta za korišćenje kreditnih kartica odgovorno kada imate poremećaj hiperaktivnosti deficita

Post Poremećaji odraslih

Zašto empatija može biti dvostruki mač: jeffrey schwartz

Post Svakodnevne veze

Uptaj i u lice: suočavanje sa uznemirenim šefom, roditeljom, supružnikom ili ljubavnikom

Post Depresija

Top 5 povrataka na pitanje zašto ne pijem alkohol