10 savjeta za život sa bipolarnom osobom | BA.Superenlightme.com

10 savjeta za život sa bipolarnom osobom

10 savjeta za život sa bipolarnom osobom

Živjeti s bipolarnim poremećajem može biti veliki izazov, ali žive s osobom koja ima bipolarni poremećaj može imati i poteškoća. Odrastajući Živjela sam sa majkom i deda, od kojih su obojica imali bipolarni poremećaj. Godinama su ga skrivali od mene, pretpostavljam nadajući se da nikada neću saznati. Ali, prije ili kasnije sve se na površinu i sve je počelo da ima smisla.

Saznati o njihovoj bolesti je možda najbolja stvar koja se mogla desiti u tu okolnost. Žive sa ljudima koji imaju bipolarni poremećaj i ne znajući o tome može izazvati mnogo trenja. Lako je preuranjene zaključke o njihovom ponašanju.

Nakon što je vrijeme da malo istraživanja na bipolarni poremećaj, počeo sam učiti kako da se nositi s tim. Isprva sam napravio puno grešaka i to je moj život mnogo teže nego što je potrebno da bude. Učenje kako podržati i žive u harmoniji sa osobom s bipolarnim poremećajem nije lako. Potrebno je vremena i truda, ali to je od vitalnog značaja u cilju održavanja zdravog odnosa, gdje možete podržati voljenu osobu a da njihova bolest utjecati na svoj život. Evo nekoliko savjeta za život s nekim s bipolarnim poremećajem:

load...
 1. Učiniti vaše istraživanje. Imati bipolarni poremećaj može biti vrlo usamljen iskustvo. To je lako da se osjećaju kao da niko ne razume ono što prolazi kroz. To se često čini depresivne faze gore. Naučiti što više možete o bipolarni poremećaj, tako da možete shvatiti šta oni prolaze. S druge strane, oni će osjećati kao da imam nekoga na svojoj strani.
 2. Uzeti u obzir njihove simptome. Vidjeti ako možete raditi iz svog ciklusa. Dok su neki ljudi s bipolarnim poremećajem mogu imati gore i dolje perioda koji dolaze u talasima samo jednom svakih par godina, drugi mogu imati kontinuirani ciklus od jedne do druge. Obratite pažnju na njega i trebalo bi biti u stanju predvidjeti njihove obrasce ponašanja.
 3. Slušajte pažljivo. Veoma je važno da slušate šta neko sa bipolarnim poremećajem ima da kaže. Kada su u depresiji državi, možda će vam biti teško razumjeti zašto su tako tužno. Najbolja stvar koju možete učiniti je slušati. Ako se bore da razumiju ono što osećaš, zamolite ih da ti objasnim. Vaš interes za ono što prolazi kroz može pomoći da ih bolje.
 4. Pazi na manije. Bipolarni poremećaj uključuje i depresije i manije. Dok simptomi depresije su obično vrlo slični, nivoi manije mogu varirati od osobe do osobe. A manična rok može biti iznenađujuće teško da se bave. Neko usred manije mogu biti izuzetno oduševljeno, a ne uvijek svjesni da je njihova bolest je uzrok. All-nighters na računaru i elaborat ideje su dio parcele. Trudim se da ne sudi ili razloga s njima. Ako želite da pokuša da ih smiri, da je najbolje da se ne bi privukli pažnju na svoje ponašanje, nego ih odvratiti od njega uz aktivnost koju možete učiniti zajedno.
 5. load...
 6. Pitati kako vam može pomoći. Mogu postojati slučajevi kada neko sa bipolarnim poremećajem ne mogu da brinu o djeci ili brinuti o stvarima na poslu. Pitajte da li vam može pomoći. To može biti nešto jednostavno kao kuhanje večere.
 7. Ne sudimo. Bipolarni poremećaj nije nešto možete samo uključiti i isključiti. Nemoj biti napadan.
 8. Ohrabriti ih da zauzmu svoje lijekove. Jer bipolarni poremećaj dolazi i odlazi u talasima, to je lako za one koji imaju da misle da im ne treba njihove lijekove. Dok to može učiniti da se osjećaju bolje u kratkom roku, oni će vjerojatno uskoro pikiranje u tešku manije ili depresije.
 9. Razgovarati s njima o svojim osećanjima, previše. Iako je važno da slušaju ono što oni imaju za reći, to je također važno reći osobi s bipolarnim poremećajem kako ti je. Oni moraju znati kako njihova bolest utječe samo onoliko koliko je potrebno da znate kako se njih tiču.
 10. Pronađite svoju podršku. Živi sa osobom s bipolarnim poremećajem može biti teško. Naći nekoga možete razgovarati sa i izbaci svoje probleme. Profesionalni savjetnik može pomoći.
 11. Sebi pauzu. Znati kada je dosta. Dok vaša podrška će značiti da svet voljenu osobu, morate znati gdje svoje granice leže. Što je za oko svoje bolesti cijelo vrijeme može uzeti danak na vas. Držite vlastite potrebe u vidu koliko possible.Couple govori fotografija na raspolaganju od Shutterstock

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

10 pravila za suočavanje sa panikom: pravilo # 7 (deo 3)

Post Poremećaji odraslih

Lečenje Opsesivno-kompulzivni tretman poremećaja: nije uobičajeno

Post Roditeljstvo

6 ličnosti sa ukorijenjenim obrascima razmišljanja

Post Svakodnevne veze

Narcizam: identifikovanje ključnih osobina, simptoma i faktora rizika

Post Više o tebi

9 načina da se nosi sa mentalnom bolesti

Post Poremećaji ličnosti

Kontrolisano ponašanje: tražiti poštovanje

Post Poremećaji ličnosti

7 načina za povećanje empatije

Post Poremećaji u detinjstvu

Četiri najveća psihološka otkrića 2018

Post Roditeljstvo

Pozitivna psihologija u učionici u osnovnoj školi

Post Poremećaji ličnosti

Kumulativni efekat narcističkog zlostavljanja

Post Roditeljstvo

Efekti kritike na odnose

Post Svakodnevne veze

Prestani pokušati promijeniti maligni narcisoid