3 činjenice koje možda ne znate o freudu i njegovom najvećem poremećajima u defenziji pažnje | BA.Superenlightme.com

3 činjenice koje možda ne znate o freudu i njegovom najvećem poremećajima u defenziji pažnje

3 činjenice koje možda ne znate o freudu i njegovom najvećem poremećajima u defenziji pažnje

Možda znate da je Sigmund Freud, glasoviti osnivač psihoanalize, imao je fascinacija sa kokainom i zlostavljao je dugi niz godina.

Ali možda ne znate ove tri činjenice koje se odnose na Frojdovom dugogodišnji interes za kokain. Howard Markel, MD, Ph.D, profesor medicinske istorije na University of Michigan, dokumenata sve to i još mnogo toga u svom sveobuhvatnom, lijepo napisana knjiga anatomiji Ovisnost: Sigmund Freud, William Halsted i Čudo droga kokain.

load...

1. Freud je u početku privukao kokain, jer je htio da pomogne blizak prijatelj.

Jedan od najdražih prijatelja Freud, dr Ernst von Fleischl-Marxow, bio je u velikoj mjeri ovisni o morfin, i Freud u početku vjerovao da je kokain da ga izliječiti. A sjajan čovjek i talentovanih doktor, Fleischl-Marxow imao nesreću dok rade istraživanja u dobi od 25. On je "slučajno ukrao njegovo pravo palac sa skalpelom je primjenjuju na leš", prema dr Markel.

Ova naizgled manjih rana pretvorila u užasnu infekcije i palac morala biti amputirana.

Ali da rana nije zarastaju dobro ili:

Zdravu kožu je imao težak vrijeme punjenja u krajevima otvaranja linije reza, postavljanje začarani krug ulceracije kože, infekcije i više operacija. Da stvar bude gora, ispod kvrgav ožiljak, abnormalne izrasline senzornih nervnih završetaka zove neuromata formirana oko panja onoga što je prethodno bio njegov opposable cifru. Reći neuromata su bolni je uvreda za moć bol...

Da uguši njegova stalna strahovite bolove, Fleischl-Marxow započeo svoj silazak u razoran morfin ovisnosti. Tokom tog vremena, kokain se gledalo kao lek za sve, od glavobolje do probavne smetnje na bolove u depresiju. Dakle, Freud je počeo istraživanje kokaina u nadi da ću postati neverovatan protivotrov ovisnosti.

U maju 1884. Godine, Fleischl-Marxow složili da pokušate kokain da mu pomogne izliječiti svoju morfin ovisnosti. Prema Markel, moguće je da Fleischl-Marxow "prvi ovisnik u Europi da bude tretiran sa ovim novim terapijskim." I rezultati su bili katastrofalni.

2. Kao i mnogi doktori, Freud istraživao kokaina eksperimente na sebi.

Kao Markel piše:

load...

Preko razmaku od nekoliko tjedana, Sigmund proguta kokaina na desetine puta, u dozama from.05 to.10 grama. Iz tih iskustava, bio je u stanju sastaviti precizan Précis neposredne efekte droge.

(Uzgred, on je čak poklonio kokain svojim prijateljima, kolegama, braće i sestara i njegova zaručnica, Marta, "da bi joj jaka i dati obraze malo boje.")

3. Freud je napisao medicinske analize na kokainu pod nazivom O Coca (Na Coca) u jul 1884.

Prema Markel, "najveći dio O Coca je dobro napisan, sveobuhvatan pregled kokaina u dogovoru sa materijalnim, originalni naučni podaci na fiziološke efekte." Ono što je najupečatljivije u ovom poslu, Markel piše, je da pored nauke, Freud i "sadrži svoje osjećaje, senzacije i iskustva."

Ovo je također bio prvi veliki naučnoj publikaciji Frojdovih. Zanimljivo je i netačno, Freud je izjavio da je kokain bio djelotvoran pravni lijek za morfin i zloupotreba alkohola. On je također esto zanemaruje svoju ovisnost svojstava. Ali to nije bila njegova jedina greška.

Nažalost, Freud, ova publikacija nije mu pružiti priznanje koju je zamislio. Problem? On nije prijavio, osim mizernih PostScript, anestetik sposobnosti lijeka. Njegov kolega, međutim, oftalmolog Karl Koller, jeste. Kroz eksperimente na životinjama, Koller je utvrdio da rješenja vode i kokaina radio kao efikasan anestetik na oku. On je dobio sve pohvale, i Freud u suštini je nada.

Nakon 12 godina "kompulzivnog kokain zlostavljanja", Markel piše Freud navodno prestao da koristi kokain u jesen 1896., ali:

Precizne detalje svog kokaina korištenja i prije i poslije 1896 može biti među onima koji su tajne. Takva neuhvatljiv zagonetke sjetiti osnovne dileme istoričara: nedostatku dokaza ne mora uvijek značiti dokaz odsustva. Na kraju, mi ćemo vjerojatno nikad ne zna.

load...

Šta ti znaš o Frojdu i svoju fascinaciju s kokainom ili njegovog dugogodišnjeg zlostavljanja?

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Pomocno samoubistvo i mentalne bolesti: otkrivanje teme

Post Depresija

Generacije depresije: hej, mama. Konačno sam srećan

Post Dobro zdravlje

Da li vaš partner zloupotrebljava svoje lekove?

Post Svakodnevne veze

Neuronauka pažnje Deficit Disorderivna ljubav: atributi ljubavi Pažnja Deficit Disorder

Post Više o tebi

5 načina visoko osećajni ljudi mogu da žive u neosetljivom svetu

Post Dobro zdravlje

Da li si sjajan samo zato što postojiš ?!

Post Dobro zdravlje

Ono što vaš partner sa Obsesivno-kompulzivnim poremećajem želi da znate

Post Psihologija seksa

Ženski arhetipovi ljubavi i seksa Pažnja Deficit Disorder: lucy love Attention Deficit Disorderict

Post Poremećaji ličnosti

Citati koji inspirišu životno umišljanje

Post Dobro zdravlje

Imate li visoko osjetljivog partnera?

Post Slavnost

Šta se dešava sa mozgom izzie Stevens?

Post Tvoje tijelo

Uticaj govora masti na decu i šta roditelji mogu učiniti