3 dbt vještine od kojih svi mogu imati koristi | BA.Superenlightme.com

3 dbt vještine od kojih svi mogu imati koristi

3 dbt vještine od kojih svi mogu imati koristi

Dijalektička terapije ponašanja (DBT) je vrlo efikasan vrstu kognitivno-bihevioralna terapija (CBT), prvobitno stvoren za liječenje graničnog poremećaja ličnosti. Danas se koristi za liječenje raznih stanja, kao što su bipolarni poremećaj, poremećaji u ishrani i depresije. DBT uči klijente četiri seta vještina u ponašanju: sabranost; tolerancije stresa; interpersonalne efikasnosti; i emocija regulacije.

Ali, da li imate mentalne bolesti ili ne, možete apsolutno imati koristi od učenja ove vještine i uključuje ih u svoj život. Ispod, psihoterapeut Sheri Van Dijk, MSW, RSW, dijeli tri vještine DBT koji vam može pomoći da učinkovito upravljati svojim emocijama i voditi zdraviji i sretniji život. Van Dijk je autor nekoliko knjiga, uključujući smirivanje Emocionalna Oluja: Korištenje Dijalektička Ponašanje terapija vještina upravljati svojim emocijama i Balance Your Life i dijalektičkog ponašanja Terapija Skills Workbook za bipolarni poremećaj.

load...

Sabranost

Prema Van Dijk, sabranost znači "živi svoj život u sadašnjem trenutku, a ne dozvoli sebi da bude otet od strane prošlosti i budućnosti." Baveći se sabranost, postajemo svjesni naših misli, osjećaje, akcije i reakcije. Mi smo u mogućnosti da biste pauzirali, check in, identificirati naše emocije i svjesno zdrave odluke.

Da se bave ovom vještinu, Van Dijk je predložio da se prošetam sabran. "Feel vaše tijelo kao što šetnje, i primijetiti kako se samo zna šta treba da uradi da bi se krenulo svaki komplikovan skup mišića za postizanje cilja hodanja." Obratite pažnju na boju neba, drveće si prolazi i šta kuće izgledaju, rekla je ona.

Ako vaš um odluta, preusmjeri ga na sadašnji trenutak. Možda ćete izabrati da ćemo se fokusirati na vanjski iskustvo: ono što se dešava oko vas. Ili možda preusmjeri na unutrašnje iskustvo: svoje misli, emocije i fizičke senzacije. Ovdje je ključ primjetiti ono što doživljava ne uhvate u to.

Na primjer, ako upletena u svojim mislima, to izgleda ovako: "Susan je jako lijepo, kao sjajna osoba Ona je želim ja smo bili više kao ona treba da je pitam da li želi da ide na kafu nekad sam se.... "voleo bih da dođe do nje bolje zna" Umjesto toga, poštujući svoje misli izgleda ovako: ". Tu je misao da je Susan je tako dobra osoba..."

Da biste saznali više o sabranosti, Van Dijk omiljena knjiga je Imajući Way Through depresije, što je, kako je rekla, dolazi s velikim CD sabranosti vježbi.

Reality Prihvatanje

Ova vještina se fokusira na prihvatanju naše svakodnevne iskustva i radi na tome da prihvate više bolne događaje koji su se dogodili, rekao je Van Dijk. Jer borba stvarnost samo pojačava našu patnju.

load...

Na primjer, prema Van Dijk, sedite na radni sastanak, dosadno iz vašeg uma. Počnete razmišljati o svim ostalim stvarima koje bi mogao raditi. Umjesto da govori sebi: "Imam toliko stvari da radim; ovo je gubljenje vremena "vas podsjetiti sebe:. Ne postoji ništa što mogu učiniti To je nešto što moram sjediti kroz To je ono što je Diši..."!

Ona je također dijele ove dodatne primjere: Ne treba žuriti kući, ali vi hvatanje svaki crveno svjetlo. Umesto da frustrirani, ti udahni duboko i recite sebi: "To je ono što je. Doći ću kući, kad stignem. "

Morate napuniti svoj automobil, ali cijene plina su skočile. Opet, disati duboko, i reći sebi: "Ne mogu ništa učiniti u vezi toga. Treba mi benzin. Ljutite se neće pomoći. "

Morate hodati na posao, jer je vozilo u radnji. To nije daleko, ali pljušti kiša. Vi duboko udahnite i reći: "To je samo kiša. Ja ću donijeti ručnik, a ja ću se osuši kad dođem na posao. "

Neosuđujući Stav

Ova vještina govori što je manje osuđivati ​​u cjelini. Van Dijk je predložio pokretanje primjetiti kad sudite stvari kao dobro ili loše. Negativne presude imaju tendenciju da se poveća naše emocionalne boli. Dakle, kada si ljut, nadražene ili frustrirani, obratite pažnju na ono presudu praviš, rekla je ona. Onda se fokusirati na zameni tu presudu s činjenicom i bilo emocije osećate.

Van Dijk dijele ove primjere: Umjesto "Vrijeme je grozno danas," ti kažeš ". Pada kiša jutros, a ja sam iritiran jer moram da idem do posla" Umjesto da se kaže, "ti si grozan prijatelj, "vi kažete:" bilo je nekoliko puta bio nedavno kad ste otkazao planove sa mnom u last minute da izađe s nekim drugim umjesto. I osjećam bol i ljut zbog toga. "

Umjesto da kaže, "Moj partner je idiot", kažete: "Ja sam radila prekovremeno, a kada sam došao kući sinoć moj partner me je pitao što sam pravio večeru. Osjetio sam stvarno ljut o tome i razočaran da on ne čini napore da se pomogne. "

load...

Biti manje osuđivati ​​ne uklanja našu bol. Ali to nam pomoći da se smanji emocije kao što su ljutnja. "[A] nd u tome da smo u mogućnosti da jasno i mudro misliti, otvara izbor za nas 'želim provesti energije biti ljut na tu osobu?" [Kao] "To nam također omogućava da se problem riješiti i opet, donose odluke koje služe i podržavaju nas.

Na primjer, Van Dijk odveo laptop da se popravi. Nakon što je pokupio, shvatila je da vitalni prezentacije i dokumenti su nestali. Ispostavilo se da ta osoba nije podupre svoju C: ". Dokumenata", pogon jer je mislio da je spasila sve pod Razumljivo, Van Dijk je bio neverovatno uznemirena. Ali ona je duboko udahnuo, i umjesto da viče i kritiziraju ga, pitala što su mogli da urade.

"To možda ne bude riješen. Ali sudeći on će samo da pojača moj bes, a ja jednostavno ne žele da troše energiju na to. "Ona je također ponosna kako je rukuje situaciju, koja je pojačala joj samopoštovanje. I nije podiže krvni pritisak ili pokrenuti druge fizičke probleme.

Opet, svi od nas može imati koristi od sve više svjesni naše misli i osjećaje, prihvatajući ono što je i što manje osuđivati ​​sebe i druge. Nesumnjivo, to su vještine koje dovode do zdraviji život.

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Bipolarni poremećaj i traumatska povreda mozga

Post Poremećaji ličnosti

Priče iz anksioznosti medju godinama: zašto sam mrzio paxil

Post Poremećaji odraslih

Biofeedback za anksioznost i olakšanje stresa

Post Više o tebi

Botox kao lek za depresiju

Post Roditeljstvo

Nazad u školu sa opsesivno-kompulsivnim poremećajem

Post Depresija

Botox: novi antidepresiv?

Post Više o tebi

Acp smjernica za liječenje depresije lijekova

Post Više o tebi

10 načina zaustavljanja paničnog napada

Post Poremećaji ličnosti

Bipolarna, šizofrenija i mikrobi unutar tebe

Post Psihologija seksa

Ti nisi lud! (upozorava vas)

Post Svakodnevne veze

20 situacija u kojima muškarac teži da gasi ženu (da bi je smatrala da je luda)

Post Više o tebi

Može li riblje ulje pomoći vašem mozgu - i bipolarni poremećaj?