3 savjeta za navigaciju moćnim emocijama | BA.Superenlightme.com

3 savjeta za navigaciju moćnim emocijama

3 savjeta za navigaciju moćnim emocijama

Kad smo preplavljeni sa snažnim emocijama, mnogi od nas možda ne znam šta da radim. Ili bismo mogli osloniti na navike koje su manje od pomoći. Mogli bismo izbjegli naše emocije. Bismo mogli izolirati sebe. Možda ćemo piti ili okrenuti drugim supstancama.

Ova ponašanja mogu biti posebno problematično ako naiđete na intenzivne emocije često i za duži vremenski period od drugih ljudi. Osobe koje rade su emotivno osjetljive.

Srećom, bez obzira da li se bori sa snažnim emocijama povremeno ili na redovnoj osnovi, možete naučiti da ih obradi healthfully. Pritom je vještina.

load...

U svojoj knjizi emocionalno Sensitive osoba: Pronalaženje mir Kada emocije nadvladaju ste psiholog Karyn D. Hall, dr, deli razne vrijedne strategije za suočavanje sa intenzivne emocije.

Evo tri od mojih omiljenih tehnika iz Hall je odlična knjiga.

1. Spojite se na uzrok.

Znajući uzrok vaše emocije će Vam pomoći da shvatimo kako da efikasno nositi. Na primjer, ako ste zabrinuti o predstojećem mećave, ima smisla da se zalihe hrane i stavio zimske gume na automobilu, piše Hall, koji olovke na Psych Central blogu "emocionalno Sensitive Person".

Ako ste zabrinuti za voljenu osobu je manju operaciju, možete čekati dok se ne završi i naći načina da uteši se u međuvremenu, piše ona.

Također je važno da se koriste specifične, činjenične izjave, umjesto opšte izjave, što je samo povećati svoj ovladati.

Kao što piše Hall, umjesto da se kaže u sebi: "Moja mama je sebičan kreten", ti bi rekao: "Mama mi je rekla da je bila ljuta i dosta da sam ponovo tražio izdavanje novca." Potonji vam pomaže da pronađete rješenje za vaš problem. Bivši čini samo da se osećate beznadežno i stresom.

Da biste povezali emocije na njen uzrok, dvorana predlaže popunjavanje ispod izjave ili pitanja kad god imate snažnu emociju. Učinite to za nedelju dana će vam pomoći da otkrijete svoje obrasce.

  • Emotion si doživljava: ____________________
  • Događaj koji je pokrenuo emocije (biti specifični): ____________________
  • load...
  • Možeš li riješiti ili umanjiti problem? Ima li bilo kakve akcije da se?
  • Ako se problem ne može lako rešiti, ali je vremenski ograničena, kako možete utješiti ili ometati sebe?

 2. Koristite tijelo za emotivne tragove.

Imenovanja emocija je snažan za suočavanje s tim. Postoji fiziološki razlog za to je, prema Hall, i direktor dijalektičkog ponašanja Therapy Center u Houstonu, Texas.

Amigdala, dio mozga koji kontrolira odgovor borba-ili-let, djeluje bez razmišljanja. To može dovesti do impulsivno akcije. Međutim, kada smo ime emociju, možemo aktivirati prefrontalnom korteksu, što je izvršni centar u mozgu. On komunicira na amigdale da se smiri.

U ovoj vježbi Hall sugerira primetio senzacije ste naišli bilo kojem trenutku osećate određenu emociju, kao što su tuga, ljutnja, boli, radosti, uzbuđenja i stida. Zapišite emocija, a zatim u senzacije tijela.

Također, obratite pažnju na senzacije tijela imate odgovor na ono što se događa ili ono što ljudi kažu. Na primjer, možda ćete doživjeti iscrpljenosti, glavobolju ili bolove u stomaku.

3. Praksa čekaj.

WAIT vam pomaže da shvatim najbolji način da se ponašaju kada ste preplavljeni sa svojim emocijama. Sastoji se od:

  • Gledajući vaše emocije. To je, primijetiti kako se emocije osjeća u vašem tijelu, ono što je izazvalo, šta misli kovitlale u svom umu o tome i bilo nagona koje imate.
  • Prihvata da ti dolazi do ovog emocija (iako možda ne želite da ga iskusiti). Podsjetiti se da je u redu da se osjećaju sve što nastaje. Ne morate da djeluje na njega ili protiv njega. Kao što je dvorana piše: "... Napore da kontroliše svoje emocije prema otpor ili pokušaj da se oslobodi od njih su samo još jedan način da se dozvoli svoje emocije da te kontrolirati, jer vi i dalje puštajući ih diktirati vaše ponašanje." Razmislimo o tome šta je to da prihvate emocije.
  • load...
  • Istražuje šta emocija pokušava da vam kažem. Na primjer, ako ste ljuti o poslu, možda to znači da je potrebno postaviti čvršće granice ili tražiti drugi posao.
  • Uzimanje vaše vrijeme sa djeluju na vaše emocije. Pokušajte da čeka dok se ne smiriš, tako da možete jasnije misliti. Uzeti u obzir: "Kako su vaše misli o tome šta da imaju različite nakon emocija prošlo?" (Budući da je emocija će proći.)

Kao i sa drugim tehnikama, pokušajte polaganje ovo na papiru.

Feeling moćna osećanja može biti ogroman proces sam po sebi. Ali, znate da možete naučiti da efikasno nose sa svojim emocijama. Ključ je u praksi ove vještine (i bilo koji drugi zdrav vještine koje pomažu). Tokom vremena, samo možda da oni pretvaraju u navike.

load...

Povezane vijesti


Post Slavnost

Josh duggar se vraća kući nakon 6 mjeseci u rehabilitaciji

Post Poremećaji ličnosti

Kako možete prevazići invazivne misli

Post Svakodnevna kreativnost

Biro za prilagođavanje: ustvari, zaista ljubav osvaja sve

Post Svakodnevne veze

Pronalaženje novog značenja u životu nakon traume: tri smjernice

Post Svakodnevne veze

Kako zaustaviti sabotiranje sopstvenog uspeha

Post Poremećaji u detinjstvu

Robin Williams i emocionalno zanemarivanje u detinjstvu

Post Više o tebi

7 načina negovanja mirne i praktične samopombe

Post Svakodnevne veze

Vaše zdravlje, mozak i moć zahvalnosti - ključ za sreću, 1 od 1

Post Više o tebi

3 sigurni znakovi emotivne afera

Post Tvoje tijelo

Samopouzdanje u nedjelju: inspirativni, pažljivi citati

Post Poremećaji odraslih

Kada prestati tretman? Zašto?

Post Više o tebi

10 knjiga o sreći i uspehu za vašu listu za čitanje