4 činjenice o anksioznosti tokom trudnoće i kako pronaći pomoć | BA.Superenlightme.com

4 činjenice o anksioznosti tokom trudnoće i kako pronaći pomoć

4 činjenice o anksioznosti tokom trudnoće i kako pronaći pomoć

To je uobičajeno da imaju neke probleme i brige oko trudnoće, imaju zdravo dijete, porođaja i roditeljstva vašeg mališana, u skladu sa Pamela S. Wiegartz, dr, a Kevin L. Gyoerkoe, Psyd, u svojoj knjizi, trudnoće i porođaja Anksioznost Workbook: Prakticne da vam pomoći da prevaziđete anksioznost, brige, napadi panike, Obsessions i prinude.

Međutim, za neke mame-to-biti, anksioznost postaje toliko teške i uznemirujuće da su u stanju da funkcioniše dana u dan.

To je tek nedavno - na oko posljednjoj deceniji - da su istraživači su počeli istraživati ​​anksioznost u trudnoći. Shodno tome, potrebno je još mnogo više posla.

load...

Ali evo šta mi znamo.

1. Iako ne čujemo toliko o anksioznih poremećaja u trudnoći, oni su zapravo više zajedničkog nego depresija. Procjene anksioznih poremećaja znatno se razlikuju. U svojoj knjizi Wiegartz i Gyoerkoe imajte na umu da su istraživači su otkrili da 5-16 posto žena bori sa anksiozni poremećaj za vrijeme trudnoće ili nakon poroda.

2. Nelečena anksioznost u sebi nosi rizik i za mamu i bebu. Prema Wiegartz i Gyoerkoe, "teške, produžena, ili onesposobljavanja anksioznost mogu biti štetne i treba rješavati." Oni navode nekoliko studija koje je predložio različitim rizicima i za mamu i bebu.

Na primjer, istraživanja su pokazala da mame-to-biti s kliničkim anksioznost imaju povećan rizik za postporođajne depresije i postporođajne anksioznosti. (Možete naučiti više o postporođajne depresije ovdje.)

Oni su također napomenuo da su žene sa anksioznošću prijavili pregruba Aliments tokom trudnoće i može biti u opasnosti za post-traumatski simptomi stresa nakon porođaja.

Neka istraživanja su otkrili da bebe zabrinutih majki mogu biti podložni preranog rođenja. (Ova studija, međutim, nisu pronašli vezu između anksioznosti u trudnoći i prijevremeni porod.) Tu je i dokazi anksioznosti da mama može utjecati na temperament i novorođenčadi i dovesti do ponašanja i emocionalne probleme kasnije (vidi ove studije i to jedan na impulsivnost ).

Dok gore navedenih zaključaka možda ćete naglasiti još više, dobra vijest je da je anksioznost u trudnoći je izlečiva. Ali opstetričari ne redovno ekran za anksioznost. Zato, ako ste se bori s anksioznosti ili anksiozno misli, to je vrlo važno da razgovarate sa svojim akušerom.

load...

Ako vaš opstetričar ne čini se da budu upoznati anksioznih poremećaja ili odbacuje svoju zabrinutost, naći drugog doktora za pravilnu dijagnozu i tretman. Na primjer, možda ćete napraviti sastanak sa profesionalnim mentalno zdravlje ili psihijatar. U nastavku je lista o tome kako pronaći pomoć.

3. Kognitivno-bihevioralna terapija pomaže da se tretiraju anksioznost tokom trudnoće. Istraživanjem je utvrđeno da je CBT je veoma efikasan za anksioznih poremećaja. Ali vrlo malo istraživanja je učinjeno na CBT u trudnica. Jedna studija je pokazala da je CBT smanjena anksioznost u trudnoći i poboljšanja trajala nakon porođaja.

4. Uzimanje lijekova za vrijeme trudnoće može biti u redu - ili ne. Antidepresivi - posebno selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI) - i benzodiazepina su najčešće propisane za anksioznih poremećaja i su pokazala da smanjuje simptome.

Nažalost, to je nejasno da li je uzimanje ovih lijekova u trudnoći šteti bebi. Ovaj članak u Psihijatrijskoj Times pruža uvid u farmakološki tretman.

Mentalno zdravlje bloger Anne-Marie Lindsey dijeli svoja iskustva i ono što je saznala lijekova za vrijeme trudnoće u ovom odličnom komadu, koji uključuje i linkove na dodatne informacije i resurse.

U suštini, neka istraživanja su pokazala da lijekovi mogu dovesti do neželjenih efekata. Ali netretiranog anksioznost također ima rizike. U nekim slučajevima, mame-to-biti ne trebaju uzimati lijekove. Ako postoji bilo kakav konsenzus, to je da uzimanje lijekova je individualna odluka koja se mora detaljno razgovarati sa svojim lekarom.

Pronalaženje stručnu pomoć

Ako želite da potraže stručnu pomoć, pogledajte ove sredstava iz Wiegartz i Gyoerkoe je trudnoće i porođaja Anksioznost Workbook:

load...

Kognitivno Behavioral Therapy

  • Anksiozni poremećaji Association of America
  • Udruženje za bihevioralne i kognitivne terapije (ABCT)

Lijekove za upravljanje

  • MedEdPPD Provider Search Directory
  • Postpartalna Napredak
  • U Motherisk ReproPsych Grupa

Pre ili postnatalna njega

  • American College of opstetričara i ginekologa
  • Nacionalna zdravlja žena informativni centar 800 - 994-9662

load...

Povezane vijesti


Post Više o tebi

12 suplementa koje uzimam svaki dan za depresiju

Post Poremećaji ličnosti

Putovanje krivice: poricanje grešaka

Post Više o tebi

Biti udata za osobu sa depresijom ili bipolarnim: 6 savjeta preživljavanja

Post Svakodnevne veze

Mesec svesti o mentalnom zdravlju - naslovi i mračne senke

Post Poremećaji odraslih

Kada prestati tretman? Zašto?

Post Poremećaji ličnosti

4 veza crvene zastavice neukusne kćeri propuštaju

Post Svakodnevne veze

Koja je razlika između opsesivno-kompulsivnih poremećaja i perfekcionizma?

Post Poremećaji odraslih

Buprenorfin odnos sa tradicionalnim oporavkom

Post Poremećaji ličnosti

Narcisoidi i patološko leže

Post Poremećaji ličnosti

Neučtveno u detinjstvu: 10 koraka do lečenja vaše odrasle osobe

Post Roditeljstvo

Povratak priča o našim životima: svakodnevna narativna terapija za crtanje inspiracije

Post Poremećaji odraslih

Život kroz životne izazove: intervju sa ninja crnim pojasom