5 načina za zaustavljanje briga-šta ciklusa | BA.Superenlightme.com

5 načina za zaustavljanje briga-šta ciklusa

5 načina za zaustavljanje briga-šta ciklusa

Što-ako misli nisu nužno problematična. Oni postaju problematična kada su hronični, i mi doživjeti nedostatak kontrole, rekao je L. Kevin Chapman, Ph.D. Chapman je profesor psiholog i saradnik u kliničku psihologiju na Univerzitetu u Louisville, gdje studira i poremećaja poslastice anksioznosti.

Šta-ako misli postati problematično kada izazivaju patnju ili ometati sposobnost osobe da funkcionira, rekao je Simon A. Rego, Psyd, Programa obuke CBT na Montefiore Medical Center / Albert Einstein College of Medicine u New Yorku direktor obuke psihologije i.

U svojoj praksi Chapman obično pomaže klijentima prelazak šta ako misli. "[Oni] su među najučestaliji tip misli da sam naići... [Oni su] endemske anksioznosti i brige."

load...

Šta ako misli dolaze u bezbroj oblika i veličina. "Postoje vjerojatno što više različitih šta ako misli kao što postoje ljudi koje sam vidio u svom radu", rekao je Rego.

Na primjer, rekao je on, zajednički šta ako spoznaje uključuju kući ( "Šta ako ne mogu da hipoteku?"); rade ( "Šta ako izgubim posao?"); financije ( "A šta ako ne mogu platiti za dnevni boravak?"); odnosa ( "Šta ako moj partner me vara?"); zdravlje ( "Šta ako je mjesto na mojoj koži je rak?"); i budućnosti ( "Šta ako završim sama?").

Neki šta-ako misli također tiču ​​same anksioznosti. Chapman dijele ovi primjeri:

  • "Šta ako imam napad panike u bioskopu?"
  • "Šta ako se razbolim i umrem kao rezultat dodiruje prljave pult?"
  • "Šta ako izgubim kontrolu dok sam na autoputu?"
  • "Šta ako prođe u školi?"

Kako se ove misli razvijati?

"Jedna od teorija mi se iz evolucione psihologije sugerira da su ovi šta ako misli zapravo su adaptivni - sve dok se čuvaju na određenom nivou", rekao je Rego.

Šta ako misli da nas pripremi za potencijalno opasne po ili opasne situacije. Oni mogu nam pomoći da se fokusiraju na određene radnje, kao što je završio izvještaj o radu na vrijeme, rekao je on.

Hronična šta-ako misli proizlaze iz "naučene kognitivni stil", koji razvija tokom vremena, rekao je Chapman. Roditelji mogu nenamjerno model ove misli u ranom životu, rekao je on. Također, "negativni događaji koji se pojavljuju širom naše živote primorati mnoge od nas da biste vidjeli osobno istaknute situacije kao" nepredvidljiv i nekontrolisane. "

load...

Ako vaš šta-ako misli su postali problematični, ovdje je pet stručnih savjeta o zaustavljanju ili minimiziranje ciklusa.

1. Snimite svoj misli.

"[O] bjectively snimanje jedne misli na papiru uči da imaju osjećaj kontrole, a ne kao pasivni žrtva", rekao je Chapman. Ovo pomaže shvatite vrste šta ako misli da se prolazi kroz glavu, rekao je on.

2. Uzmite produktivan akciju.

Kad ono-ako misli kovitlale u glavi, možete osjetiti nemoćni i bespomoćni. Uzimajući produktivan akciju pomoći. "A produktivne akcije je bilo kakvih radnji koje pomaže da napredak na pitanju problem", rekao je Rego.

Je dijelio ovaj primjer: Ako je vaš najam je 500 $ mjesečno, ali vaš prihod je $ 400, verovatno ćete da mnogo šta-ifs da ne bude u mogućnosti da bi vaš najam ili uzimajući iseljeni.

Uzimajući produktivan akcija može uključivati ​​radi nešto da se smanji stanarinu, kao što su ponovno pregovaraju o svojim zakup ili u pokretu, ili povećanje vaših prihoda, kao što je rad više sati ili dobiti drugi posao, rekao je on.

3. Provesti ček tri tačke.

"Mi imaju tendenciju da anksiozni i depresivni na osnovu prethodnih iskustava sa sličnim situacijama ili budućih očekivanja", rekao je Chapman. Ključno je da razume emocije u kontekstu oni javljaju, koji je rekao da je "Gamechanger", i da li ček tri točke:

  • Ono što ja mislim?
  • Šta ja osećam?
  • Ono što ja to radim?

"To nas uči kako da mijenja naše emocionalne i bihevioralne reakcije na osnovu onoga što mislimo u sadašnjosti."

Chapman je sljedeći primjer: Jedna žena postaje nestrpljiv dok je ona sama u svojoj sobi. Primeti da ona razmišlja o tome da ne pozvani na zabavu. Ona se oseća anksiozno i ​​usamljena i ima napetost u mišiće. Ona je trenutno grize nokte i pejsing.

load...

Ona shvati da je to ona misli o stranci koja dovode do nje anksioznosti. Ona se bavi ovim mislima ih reviziju: "Ja ne moram da idem na zabavu da se osjećaju korisno", "ja sam bio bolestan kad su poslali pozivnice," ili "mi smo i dalje prijatelji".

Podsjetiti sebe da to ček, nose karticu ili drugi znak (kao što je narukvica), ili zadržati podsjetnik na pametnom telefonu, rekao je on.

4. Naučite da tolerirati anksioznost i nesigurnost.

Prema Rego, doživljava povremene anksioznost je normalno. Umjesto da gura svoj anksioznost daleko, on je predložio grli ga vježbanje sabranost i prihvaćanje strategije.

Tehnike opuštanja, kao što su dijafragme disanje i progresivno opuštanje mišića, također pomoći da ojača svoj tolerancije za anksioznost, dodao je on.

5. Vidi terapeut.

Ako imate teško navigacije šta ako misli na svoju ruku, razmislite rad sa terapeutom. Na primjer, Rego predložio pronalaženje terapeut koji se bavi kognitivno-bihevioralna terapija (CBT), "tip razgovora terapija koja ima veliku podršku istraživanja."

Dalje čitanje

Rego predložio sljedeće alate za čitaoce:

  • Aplikacije MoodKit i Mindshift za bavljenje problematičnim mislima.
  • Stvari mogu Idi Strašno zlu Kelly Wilson.
  • Zabrinutost Cure Robert Leahy.

load...

Povezane vijesti


Post Više o tebi

14 preporučenih knjiga za pacijente psihijatrije

Post Tvoje tijelo

Pomaganje usvojim roditeljima da prevladaju probleme sa hranom: pitanja i odgovori sa dr. Katja rowell

Post Više o tebi

Još 3 razloga ne možete pobediti sa narcisoidom

Post Više o tebi

Može li riblje ulje pomoći vašem mozgu - i bipolarni poremećaj?

Post Psihologija seksa

Koji seksualni poremećaj nedostatka pažnje nije

Post Svakodnevne veze

Sedam načina da redefinišete prejedanje tako da ćete zaustaviti

Post Poremećaji ličnosti

Razlika između bipolarnog poremećaja i graničnog poremećaja ličnosti

Post Poremećaji odraslih

Kako buprenorfin (subokson) eliminiše opioidne želje

Post Poremećaji ličnosti

Da li je umirila majka i ubila plavuše bombardera?

Post Svakodnevne veze

Neuronauka pažnje Deficit Disorderivna ljubav: atributi ljubavi Pažnja Deficit Disorder

Post Poremećaji ličnosti

Šta znači pareidolija i zašto je to opasno?

Post Poremećaji ličnosti

Vaše fascinacije izdaju narcističko zlostavljanje