6 koraka kako biste pomogli liječiti svoje unutrašnje dijete | BA.Superenlightme.com

6 koraka kako biste pomogli liječiti svoje unutrašnje dijete

6 koraka kako biste pomogli liječiti svoje unutrašnje dijete

Prema John Bradshaw, autor Home Coming: Reclaiming i sampioni Vaše Inner Child, proces ozdravljenja vaše ranjene unutarnje dijete je jedan od tuge, a to uključuje ovih šest koraka (parafrazirano iz Bradshaw):

1. Trust

Za svoj ranjeni unutarnje dijete da izađe iz skrovišta, on mora biti u stanju vjerovati da ćete biti tu za njega. Svoj unutarnji dijete također treba podršku, ne sramote saveznika da se potvrdi njegova napuštanja, zanemarivanja, zlostavljanja i enmeshment. To su prve bitne elemente u izvornom bol radu.

load...

2. Validacija

Ako ste još uvijek skloni da minimiziraju i / ili racionalizaciju načina na koji ste bili posramljeni, ignorisani, ili se koriste za njeguju vašim roditeljima, sada morate prihvatiti činjenicu da se te stvari zaista ranjen dušu. Tvoji roditelji nisu bili loši, samo su ranjeni i sami klinci.

3. Shock & Anger

Ako je sve ovo šokantno za vas, to je super, jer je šok je početak tuge.

To je u redu da se ljuti, čak i ako je ono što je učinjeno da vam je nenamerno. U stvari, morate biti ljut ako želite da ozdravi vaše ranjene unutarnje dijete. Ne znači da je potrebno da vrištati i vikni (iako ćete možda). To je samo u redu biti ljut oko prljavi posao.

Znam [roditeljima] učinio najbolje što dva ranjena odrasle djece mogao. Ali sam i svjestan da sam bio duboko ranjen duhovno i da je imao posljedice po život oštetili za mene. To znači da sam držati sve nas odgovoran da se zaustavi ono što mi radimo na sebi i drugima. Neću tolerirati otvoreno disfunkcije i zlostavljanja koja je dominirala moja porodica sistema.

4. Tuga

Nakon ljutnje dolazi boli i tuge. Ako smo bili žrtve, moramo tugovati to izdaja. Isto tako moramo tugovati što je možda bio-naše snove i težnje. Mi moramo tugovati našim neispunjenim razvojnim potrebama.

5. Kajanje

Kada smo tugovati za nekoga ko je umro, kajanje je ponekad važnije; Na primjer, možda želimo bismo proveli više vremena sa preminule osobe. Međutim, u žalosti djetinjstvu napuštanja, morate pomoći svojim ranjen unutarnje dijete vidi da ništa nije mogao da na drugačiji način. Njegov bol je o onome što mu se dogodilo; to je za njega

load...

6. Usamljenost

Najdublji jezgra osjećaja tuge su toksični stid i usamljenosti. Bili smo posramljeni prema [naših roditelja] nas napustiti. Mi mislimo da su loše, kao da smo kontaminirani, i tu sramotu dovodi do usamljenosti. Od naše unutrašnje dijete osjeća manjkav i neispravan, on ima da prikrije svoj pravi sebi sa svojom prilagođena, lažnog ja. Zatim je u pitanju da se identifikuje njegova lažnog ja. Istinskog sebe ostaje sam i izolovana.

Boravak sa ovaj zadnji sloj bolna osećanja je najteži dio procesa tuge. "Jedini izlaz je kroz", kažemo u terapiji. Teško je ostati na tom nivou srama i usamljenosti; ali kao što smo prihvatiti ove osjećaje, dolazimo na drugu stranu. Susrećemo sebe da je bio u skrivanju. Vidiš, zato što smo ga sakrili od drugih, mi ga sakrili od nas samih. U grli naša sramota i usamljenosti, počinjemo da dotakne naše najčistijem sebe.

load...

Povezane vijesti


Post Više o tebi

10 dobrih stvari o depresiji

Post Poremećaji ličnosti

U matrici imate: o disocijaciji i osećanjima detachmenta

Post Depresija

Richard dreyfus na bipolarni poremećaj: zaljubljen sam u svoj romantični unutrašnji život

Post Poremećaji ličnosti

Ono što ja radim narcisoidu zaista znači

Post Svakodnevne veze

Oženjene žene i stvari: stvarnost i razlozi

Post Svakodnevne veze

Video igre: neočekivane koristi za sve uzraste

Post Više o tebi

Osvajanje anksioznosti performansi: pravi primer za sve fobije

Post Poremećaji odraslih

Ka sekularnom buddhizmu: intervju sa Martine batchelor

Post Roditeljstvo

Svakog dana mi se više dopada: autizam, ekt i tretman naše najhladnije dece

Post Poremećaji ličnosti

Portreti pet narcisista

Post Poremećaji ličnosti

Razumevanje ljutnje kao sekundarne emocije

Post Tvoje tijelo

Poremećaji u ishrani i komorbiditet: kada ed nije jedini poremećaj