Hiperaktivnostni poremećaj pažnje kod odraslih: 5 savjeta za smanjenje impulzivnosti | BA.Superenlightme.com

Hiperaktivnostni poremećaj pažnje kod odraslih: 5 savjeta za smanjenje impulzivnosti

Hiperaktivnostni poremećaj pažnje kod odraslih: 5 savjeta za smanjenje impulzivnosti

Kod osoba sa deficitom pažnje hiperaktivnost (ADHD), što je impulsivno je često jedan od veći izazov simptoma.

"[I] mpulsivity je jedan od glavnih simptoma ADHD," kaže Terry Matlen, ACSW, psihoterapeut i autor Survival Savjeti za žene sa AD / HD.

To je i "jedan od veći izazov aspekata za liječenje i upravljanje", rekao je Carol Perlman, dr, psiholog koji se bavi ADHD i razvio kognitivne bihevioralne terapije za odrasle ADHD.

load...

Impulsivnost se može manifestovati na različite načine kod odraslih sa ADHD-om. U stvari, to može biti u rasponu od naizgled benignih do opasniji ponašanja.

Na primjer, pojedinci bi mogao prekinuti razgovore ili reći stvari koje požaliti. Oni mogu hop iz jednog distrakcija do tri druge. Oni mogu previše troše. Oni mogu dobiti nestrpljivi i voziti se nasumično ili se baviti drugim rizičnim ponašanjima, kao što je korištenje droge i neobavezan seks.

Srećom, odrasli s ADHD mogu naučiti da upravljaju svojim impulsivnost, tako da ne isključuje svoje živote. Najvažniji strategija je da se liječenje.

"Ne mogu dovoljno naglasiti važnost odgovarajući tretman za ADHD, što je obično kombinacija terapije - često kognitivno bihevioralna terapija - ADHD obuku i ako navedeno, lijekovi ciljano za liječenje ADHD simptoma, uključujući impulsivnost", rekao je Matlen.

Osim liječenja, druge strategije mogu pomoći. Evo pet savjeta kako pokušati.

1. Razumjeti kako vaš ADHD funkcije.

"Ne postoje dva ADHD odrasle osobe izgledaju isto", rekao je Matlen. To je razlog zašto je od vitalnog značaja za shvatiti "kako određenim 'ukus' ADHD utječe na vaš život." Na primjer, kako se vaše impulsivnost manifestuje? Koje su negativne posljedice?

Će vam pomoći da bolje razumiju simptome i naučiti vještine upravljati njima, Matlen predložio čitanje o ADHD i pohađaju grupe za podršku i konferencija.

2. Vodite računa.

Također možete izoštriti samo-spoznaju vežbanjem sabranosti. "[B] prsten pažnju na sadašnji trenutak i poštuje ono što se dešava bez toga ako je suditi", rekao je Lidia Zylowska, MD, psihijatar ovaj sertifikat koji je specijalizovan za odrasle ADHD i napisao knjigu The Mindfulness Recept za odrasle ADHD.

load...

Na primjer, fokusirajte se na svoje misli, emocije i poziva uz kako vaše tijelo osjeća kada si impulsivan, rekla je ona. Ovo možda neće biti lako u početku. Možda ćete pokupiti na impulsivnost tek nakon što impulsivno. Ali sa praksom, možete početi identifikaciji ono taloži svoj impulsivni akata.

Sabranost također pomaže da steknete određenoj udaljenosti od vaše potrebe. Na ovaj način se ne pokreću vaše impulse, ali ih jednostavno posmatranje, i da su u stanju da odluče svoje postupke, rekao je dr Zylowska.

Kada uočite potrebu, ime je u svom umu. Na primjer, "ovdje je bijes i koji žele da kritikuju moje supruge", rekla je ona. Nakon identificiranja nagon, praktikuju na umu samo usmeranje: "Treba mi da se opustim" ili "pokušati da ostanu mirni" ili "izrazim svoje osjećaje bez istresa."

Koristite podršku, suosjećajan i ohrabrujući glas, rekla je ona. Na primjer, ako ste se bori s nestrpljenjem, moglo bi se reći: "Čekanje je teško, ali vidi da li možeš biti malo strpljiviji sada."

3. Challenge negativne misli, i akciju.

Perlman, i ko-autor vodiča terapeuta i radne knjižice Mastering Vaše odraslih ADHD, radi sa klijentima da ukaže na unutrašnji dijalog u osnovi njihovih impulsivna akcije i onda ih izazov.

Na primjer, recimo da je uređivanje članak, ali na kraju su trenutno Facebook za sat vremena. Perlman predložio obzirom: "Ono što se dešava kada ste počeli zadatak? Da li je osjećaj izvodljivo? Je li to zanimljivo? "

Možda ste počeli gledajući Facebook jer je pomisao da sjedi za stolom za dva sata ravno izgledala potpuno nepodnošljivo. Ako je to slučaj, razbiti zadatak u ugriz veličine koraka. Umjesto dva sata, uredite svoj članak za 30 minuta, a zatim napravite pauzu od pet minuta, rekla je ona.

load...

Da bi se izbjegla odvlačenje pažnje za vrijeme pauze ", postavite alarm i planiraju kratko, opuštajuće aktivnosti." ( "Ako je pauza je preduga, osoba može biti zbunjen i preći na druge zadatke.")

Ako ste zabrinuti zbog ne bude dosadno, možete razmotriti ova pitanja, u skladu sa Perlman: "Kako loše bi to bilo? Si mogao trenirati sebe kroz ove manje ugodan, ali neophodan dio? "I drži podsjećajući sebe kako je dobro da će osjetiti kad ti se završi.

4. Otežati da djeluje impulsivno.

Na primjer, da li vaša impulsivnost dovesti do skupih kupovina i neobuzdane? Ako je tako, "napišite kreditne kartice i čekovnu knjižicu kod kuće. Stavite stavke koje ste odabrali na čekanje za 24 sata, tako da možete odlučiti da li stvarno trebate ili želite da ih ", rekao je Matlen.

Da li redovno izbrbljam komentare u radu sastanaka? Onda donijeti notes sa sobom, i zapišite vaše primjedbe, rekao je Perlman. Spomenuti ih kada je to potrebno.

(Možete raditi na konkretnim strategijama sa svojim terapeutom ili trenera.)

5. Uključiti u smirivanju aktivnosti.

Ponekad impulsivnost može biti rezultat koji se istakao i na rubu, rekao je Perlman. Opuštajući se može pomoći u ublažavanju impulsivno nagone. Ona je predložila pokušava progresivno opuštanje mišića, vođeni slike, umirujuće glazbe, duboko disanje i vježbe.

Upravljanje impulsivnost nije lako. Ali, bolje razumijevanje kako vaš impulsivnost manifeste i postaje efikasan tretman, možete zaustaviti impulsivnost od kontrole vaše akcije i svoj život.

load...

Povezane vijesti


Post Više o tebi

Suočavanje sa oblačnim oblakom mogućnosti rane smrti

Post Slavnost

Melissa mccarthy se pridružila plus debatu o oznakama veličine

Post Psihologija seksa

Da li je seksualno poremećaj nedostatka pažnje u dsm v?

Post Roditeljstvo

Granična ličnost: 7 moćnih načina porodice mogu se suočiti sa simptomima

Post Svakodnevne veze

3 koraka koji vode do sreće

Post Svakodnevne veze

15 znakova emotivnog masohizma

Post Svakodnevna kreativnost

10 kreativnih uputstava za trenutnu dozu pozitivnosti

Post Poremećaji ličnosti

Uspeh, neuspeh i matematika srednje škole: Deo I

Post Poremećaji ličnosti

Kako se nositi sa stresom praznika

Post Svakodnevne veze

Da li vaša samopoštovanje preti vašoj vezi?

Post Svakodnevne veze

Inspiracioni citati koji će vam pomoći da se znate i živite autentično

Post Više o tebi

Nakon akcije ftc, elimidrol iznenada dopunjuje poboljšanje raspoloženja