Povežite se sa telom kako biste se suočili sa hiperaktivnim poremećajem pažnje | BA.Superenlightme.com

Povežite se sa telom kako biste se suočili sa hiperaktivnim poremećajem pažnje

Povežite se sa telom kako biste se suočili sa hiperaktivnim poremećajem pažnje

Odrasli s ADHD-om često imaju neugodan ili ratoboran odnos sa svojim tijelima. Prema psihijatar Lidia Zylowska, MD, u svojoj knjizi Mindfulness Recept za odrasle ADHD, odrasli s hiperaktivnošću može dobiti frustriran sa svojim nemirom. Odrasli sa nepažnja može dobiti frustriran svojom energijom potonuća. Mnogi odrasli s ADHD-om i zanemaruju svoje osnovne potrebe, kao što su jelo i dobija dovoljno sna.

U Mindfulness Recept za odrasle ADHD dr Zylowska šetnje čitatelja kroz kultivaciju saosećajnog i radoznao odnos sa svojim telom. (Ona je također dijeli program sabranost na bazi za jačanje pažnji, upravljanje emocijama i efikasno navigaciju druge ADHD izazove.)

Ispod su četiri tehnike iz knjige. Naime, ove tehnike mogu vam pomoći podesiti u svoje tijelo da se identifikuju vašim potrebama, a zatim odgovoriti na njih. Oni vam mogu pomoći povećati svoju energiju, mirni nemir i izoštriti fokus.

load...
 1. Skeniranje tijela. Usporava i pauziranje vam može pomoći da slušati svoje tijelo i identificirati ono što je potrebno. Ovo je posebno važno za odrasle s ADHD-om, jer je između ometanja i dnevne potrebe, mnogi ignorišu signale svoga tijela. Na primjer, možda ne shvaćaju da si iscrpljen. Možda nećete shvatiti da ste doživljava bol, jer ćeš, ide, ide.

  Kao što piše Zylowska, "Tijelo je izvor duboke samospoznaje." Jedan od načina da pristupi da je znanje koje vježbanje skeniranja tijela. Ova tehnika uključuje postepeno kreće pažnju na različite dijelove tijela - od glave do pete. Da bi probati ovaj, slušaj ovo skeniranje tijela ili ovu.

 2. Svjestan hodanje. Ova meditacija se fokusira na senzacije kretanja noge. Možete nositi cipele ili hodati bosih nogu. Postolje s nogama zajedno. Držite oči otvorene. Podignite jednu nogu, i početi hodanje. Označiti ovaj pokret kao "podizanje i plasman." Ili samo posmatra kretanje, a ne etiketiraju ga. "Kao što hoda, primijetiti senzacije stopala dodiruje tlo, posebno plasman lopte stopala i pomak u težini osjetio tamo.

  "Kada je um, ponesite pažnju na svoje noge. "Imajte na umu da su se vratili na svoj namjera, vi obuku na pažnji." Uzmi korak unazad i primijetiti kako se to osjeća.

  Zylowska također predlaže kombinirajući hodanje meditacija uz svoju maštu će vam pomoći da učvrsti svoju sposobnost da se kreću u drugim područjima svog života. Ona deli ove primjere: Ako imate teško pokretanje zadataka, mislim na kretanje nogu naprijed i stavljanje na terenu kao simbol biti proaktivni. Ako imate teško vrijeme s tranzicija i pustiti, mislim na podizanje pete od stopala kao simbol napuštanja stvari iza sebe.

 3. Trese i ples meditaciju. Prema Zylowska, ovo je aktivna meditacija iz kundalini joge. To pomaže da se oslobodite stresa ili nemir i jačanju energetske vašeg tela. Ona napominje da bi ona mogla osjećati glupo na prvi pogled, ali ohrabruje čitaoce da se drži ovo bilo korisno praksu.
  load...

  Pripremiti playlistu koja ima: jedna do dva minuta šutnje, tako da možete dobiti spremni za meditaciju; pet minuta ritmičke glazbe možete protresti da; i tri do pet minuta muzike koja čini želite da igram. Početi stavljanjem noge u širini ramena. Savij koljena blago. Opustite vrat i ramena. Potrajati nekoliko dubokih udisaja. Zatvorite oči, ili da ih malo otvorena.

  Kada krene muzika, trese cijelo tijelo. "Osjeti energije kreće se od noge do ramena i glavu." Neka sami postati trese. Čak i ako ste postali dosadno ili umorna, nastavljam dok muziku završava. Kada postoji pauza, preusmeri na disanje i fizičke senzacije. Kada se plesne muzike počinje, neka vaše tijelo potez na bilo koji način želi. Ako se osećate glupo, priznaju. I dalje. Kada muzika stane, stoji, sjedi ili legne tiho. Na kraju, "primijetiti vaše disanje i vaše tijelo kao da se opustite."

 4. Istraživanje nemir. Zylowska napominje da odrasli s ADHD-om često opisuju nemir kao vrlo neugodan osjećaj (pa čak i gotovo bolno). To je osjećaj da žele da riješi odmah. Eliminiranje ili izbjegavanje svoj nemir možda neće biti moguće. Ali možete ograničiti patnje podešavanjem vaše perspektive.

  Kao što je ona piše: "U sabranost, često je rekao da bol je neminovnost, ali patnja je opcionalno... Naš stav i odnos prema neugodnost može napraviti veliku razliku u ono što doživljavamo." Na primjer, ako ste nemirni, preko -Utvrđivanje sa svojim nelagodnost rekavši: "ja sam uznemiren" samo čini da se osećate još gore. Dakle, ne vrti negativno priča o nelagodnost, kao što su "To nikada neće završiti", ili "Ja sam nemoćan."

  Umjesto toga Zylowska predlaže dobijanje zanima osjećaj nemira. Obratite pažnju na različite senzacije u vašem tijelu. Opišite ih u svom umu pomoću neutralne izraze, kao što su "energetski zujanje" ili "potrebu da se kreće." Izbjegavajte kaže "moja" ili "Ja sam." Imajte na umu bilo kakve misli ili osjećaje, kao što su "Ne mogu da podnesem ovo! "Znajte da možete gledati ove reakcije bez djeluju na njih.

  load...

  Nakon što ste istražili nemirne senzacija, preusmeri na dah ili zvukove oko vas (ili bilo šta što je neutralan). Fokusirajte se na to koliko god želite. "Onda opet provjerite u osjećaj nemira, radoznalo."

ADHD može napraviti je stvarno teško slušati svoje tijelo. Takođe, možda bi se osjećati kao da vaše tijelo se bori protiv vas - nemirne energije, umor i ukupni neudobnost. Ključ je da bude samilostan i radoznao. Eksperimentirati s gore navedenim praksama. Pokušajte sa drugim aktivnostima kao što su joga, tai chi, ples, trčanje, i sve ostalo što zvuči kao zabavno vas (osim liječenja ADHD).

load...

Povezane vijesti


Post Dobro zdravlje

Imate li visoko osjetljivog partnera?

Post Svakodnevne veze

Muškarci i žene vozači: razlika između polova

Post Roditeljstvo

Suočavanje sa bipolarima: vodič mladih odraslih za bipolarni poremećaj

Post Roditeljstvo

Zašto nemam opsesivno-kompulzivni poremećaj?

Post Više o tebi

Tehnologija 4 načina može uništiti vašu vezu

Post Više o tebi

Može li riblje ulje pomoći vašem mozgu - i bipolarni poremećaj?

Post Poremećaji ličnosti

Drama mrtvog narcisa (i kako se nositi)

Post Više o tebi

33 omiljena knjiga za samopomoć psihologa

Post Svakodnevna kreativnost

Kako stvaram: pitanja i odgovore s pisacom anna lovind

Post Poremećaji u detinjstvu

Emocionalno zanemarivanje na 5 načina uzrokuje poremećaj graničnog ličnosti

Post Poremećaji ličnosti

Da li je umirila majka i ubila plavuše bombardera?

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i hiper-odgovornost