Američka psihološka asocijacija blog zabava - priča o postpartum depresiji i pmdd | BA.Superenlightme.com

Američka psihološka asocijacija blog zabava - priča o postpartum depresiji i pmdd

Američka psihološka asocijacija blog zabava - priča o postpartum depresiji i pmdd

Danas sam učestvuje u (American Psychological Association) APA Blog Party! Ja ću uzeti moj red govoreći moje postporođajne depresije priču i podijeliti neka razmišljanja o općoj temu mentalnog zdravlja.

Depresija teško Spot Čak i za profesionalnu

Prvo, ja sam licencirani mentalnog zdravlja savjetnik sa magistrirao. Drugo, sam iskusio postporođajne depresije iz prve ruke za šaku godina. Oba su poboljšane moju sposobnost da pomogne ljudima kroz moje pisanje rada i moje direktno kliničkog rada. Da li bih opet proživjeti moje depresije? Apsolutno ne, da li mogu da pomognem. Ali mentalne bolesti nije uvijek ono što mislimo da je, čak i kada ste obučeni profesionalac.

load...

Sam radio na moj prvi posao savjetovanje oko dvije godine prije nego što sam imao prvo dijete. Nisam imao povijest depresije, ali sam znao kako da ga identifikuje u drugima. Tokom mog postpartum period Našao sam se pred osjećaj praznine i borbe koje sam nikada nije upoznao.

Postporođajne depresije i raspoloženja nakon prve trudnoće

Moja kćer je rođena sa nekih medicinskih problema - prijeti ništa život, ali pitanja koja je potrebno nekoliko operacija u svojoj prvoj godini, a neke posebnu brigu. Bio sam stalno iscrpljena, uznemiren, suzama u rat, tako potpuno preplavljeni - i sramota. Izgubio sam cijeli svoj pogled na ono što je imalo smisla, a šta nije. Ja sam bio toliko zabrinut da bi se gledati kao na prevaru i loš savjetnik za osjećaj tako zbunjen i pod stresom.

Na kraju sam zaključio da je "kao nova mama samo mora biti ovako teško." Svi ostali su samo radi bolji posao rukovanje to nego ja. Ova greška razmišljanje me je od dopre za više od tri godine.

Jednom sam završio sestrinstva, primijetio sam još česte promjene u svoju energiju i raspoloženje. Za nekoliko nedelja bio bih jako energičan i stavljanje previše na tanjiru. Sljedećih nekoliko tjedana će se kao plivanje kroz blato - sve je bilo puno teže raditi i pratiti. Suze su lako i osjetio sam se kao potresen-up boca pop samo čeka da eksplodira. Gore i dolje otišao sam ovako mjesecima, okrivljujući sve na spoljne okolnosti.

Postporođajne depresije se ponovila nakon druge trudnoće

load...

Kada sam ponovo ostala trudna, stvari poravnavaju nešto. Moja druga kćer je rođena zdrava, ali opet, počeo sam da osećam očaj. Po prvi put, nisam mogao da vidim ni jednu stvar na mom mentalnom kalendaru prošlosti koja tekućem danu. Budućnost je bio samo prazan beli čaršav, što me je uplašilo toliko sam pokušao da zaboravi.

Još jednom, ja sam kroz uspone i padove u mom raspoloženju i energije. Neposredno prije nego što moj drugi kćeri prvi rođendan, prestao sam da radim i ostala kod kuće sa svojom decom. Iako sam još uvijek imao neke okolnosti dolaze i odlaze, shvatio sam nešto drugo vozio moje obrasce.

Konačno Rekao moj doktor i dobili pomoć

Kada sam bio u mogućnosti da vidite ovo dovoljno jasno, napisao sam mahnito pismo mog doktora opisuje sve. Ona me je vidio u svojoj kancelariji, potvrdio moje sumnje, i dijagnosticiran mi je sa postporođajne depresije i PMDD. Počeo sam uzimanje antidepresiva i učinio neke kratke savjetovanje. U roku od nekoliko tjedana, znao sam da neće ponovo proći kroz te užasne promjene raspoloženja. Bilo je olakšanje, radost, i čist slavlje da sam konačno počeo da povrate sebi.

Bilo je to kao stranac čudovište uzeo prebivalište u mojoj glavi. Niko nije znao da je bio tu, osim ako su znali šta da traže. Budući da sam bio zauzet krije i pretvarajući sve je bilo nešto drugo, uspio sam da zadržim većina ljudi iz kopanje predaleko. To je bio moj najveći pad. Moja depresija me je uplašilo i gurnuo da verujem neverovatne stvari, kao što nisam mogao vjerovati mojoj porodici ili prijateljima sa problematičnom misli i osjećaje. Nisam mogao ni vjerovati svoje mišljenja i vjerovanja.

Moja depresija je vrebala u mojoj glavi - čak i kada sam imao nekoliko trenutaka, pa čak i dana sreće i sjaj, to nikada nije bilo daleko. Sam je zadržao u uvali dok sam mogao s pukom mentalnom snagom volje. Ali, mnogo puta, to bi me prestići.

Mentalne bolesti nije uvijek ono što ti misliš Is

load...

Mislio sam da znam šta depresije i šta nije. Sada, imam drugačije razumijevanje. Mentalno zdravlje nije statičan jednodimenzionalna stvar. To mijenja tokom sezone u našim životima. A teško pitanje mentalnog zdravlja može se prikradu ili možete udariti u glavu jednim udarcem. Ali u svemu tome, i dalje si ti.

Vi ste još uvijek dostojan ljudsko biće koje zaslužuje da se čuje i koji zaslužuje da imaju mir u svojim mislima. I što je najvažnije, vaše razumijevanje mentalnih bolesti i oporavak možda neće biti precizan i dobro zaobljeni. Educirajte se i biti zagovornik za one koji ne mogu osjećati da mogu govoriti za sebe.

Hvala za uzimanje vremena da pročitate moju poruku i uživati ​​u ostatku članke u APA Blog stranke.

Foto: Travanj Rinne

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji odraslih

Sila misli: intervju sa dr. Daniel siegel

Post Roditeljstvo

Trebalo je da se nosim sa eksplozivnom i labilnom osobom

Post Roditeljstvo

Kada se suočavaju duševne bolesti i beskućništvo: šta da radimo?

Post Roditeljstvo

Kompleksni post-traumatski stresni poremećaj

Post Poremećaji u detinjstvu

Narcisista ili sociopata u tvom životu? Četiri suštinska odgovora

Post Poremećaji ličnosti

Nizak nivo šećera u krvi i panični napadi: kako su oni povezani?

Post Depresija

Richard dreyfus na bipolarni poremećaj: zaljubljen sam u svoj romantični unutrašnji život

Post Svakodnevne veze

Da li ovaj čovek ima filofobiju ili strah da se zaljubi?

Post Više o tebi

5 načina života sa hroničnim bolom

Post Poremećaji odraslih

Život kroz životne izazove: intervju sa ninja crnim pojasom

Post Svakodnevne veze

Koje su vaše snage i slabosti

Post Roditeljstvo

10 znaci da se bavite emocionalnim potrebnim narcisom