Codependency Attention Deficit Disorder: faze bolesti i oporavak | BA.Superenlightme.com

Codependency Attention Deficit Disorder: faze bolesti i oporavak

Codependency Attention Deficit Disorder: faze bolesti i oporavak

Codependency je nazivaju "odnos ovisnosti" ili "ljubavi ovisnosti." Fokus na druge pomaže da se ublaži našu bol i unutrašnja praznina, ali u ignorisanje sebe, to je samo raste. Ova navika postaje kružni, samoodržive sistem koji se na vlastiti život. Naše razmišljanje postaje opsesivan, i naše ponašanje može biti kompulzivni, bez obzira na štetne posljedice. Primjeri mogu biti pozivanje partnera ili bivšeg znamo da ne bi trebalo, stavljajući sebe ili vrijednosti pod rizikom da primi nekog, ili njuškanje iz ljubomore ili straha. To je razlog zašto je codependency je naziva ovisnost. 1956. Godine, odlučeno je da ovisnost je bolest, a 2017. Godine i nazvan gojaznost bolest. A glavni motiv u oba slučaja bio je da se de-stigmatizirati ove uslove i ohrabriti tretman.

Je Codependency bolest?

Godine 1988., psihijatar Timmen Čermak je predložio da codependency je bolest ističući ovisnost procesa. Psihijatar i liječnik interne medicine, Charles Whitfield, opisao codependence kao hronične i progresivne bolesti "izgubila-jastva" sa prepoznatljivim, izleiivo simptomi - baš kao i kemijske ovisnosti. Slažem se sa dr Whitfield, au Codependency for Dummies pogledajte codependency kao bolest izgubljene sebe. U oporavak, možemo povratiti sebe.

load...

Codependency se odlikuje simptoma koji se razlikuju na kontinuumu slični onima povezanim s ovisnosti o drogama. One se kreću od blagih do teških i uključuju ovisnost, poricanje, disfunkcionalna emocionalne reakcije, žudnje i nagrada (kroz interakciju s drugom osobom), i nemogućnost kontrole ili da se uzdrži od kompulzivnog ponašanja bez terapije. Ste sve provode vrijeme razmišljajući o, biti sa i / ili pokušava da kontroliše drugu osobu, baš kao narkoman sa drogom. Ostale socijalne, rekreativne ili radne aktivnosti pati kao rezultat. Na kraju, možda ćete nastaviti svoj ponašanje i / ili odnosa, bez obzira na uporne ili se ponavljaju socijalnih i međuljudskih problema stvara.

Faze Codependency

Codependency je hronična sa trajnih simptoma koji su progresivni, što znači da se pogoršati s vremenom, bez intervencije i tretman. Po mom mišljenju codependency počinje u djetinjstvu zbog disfunkcionalne porodičnom okruženju. Ali djeca su prirodno ovisna, to ne može biti dijagnosticiran do odrasle dobi, a obično počinje da se manifestuje u bliskim odnosima. Postoje tri prepoznatljive faze što je dovelo do povećanja ovisnost o osobi ili odnos i odgovarajući gubitak samo-fokus i brige o sebi.

Rana faza

Ranoj fazi može izgledati kao bilo romantičnu vezu s povećanom pažnjom i zavisnost od vašeg partnera i želju da mu udovolji. Međutim, s codependency, možemo postati opsjednuti sa osobom, negiraju ili racionalizaciju problematično ponašanje, sumnjam naše percepcije, ne održavanje zdrave granice, i odustati od vlastite prijatelje i aktivnosti.

load...

Srednji Stage

Postepeno, tu je povećan napor koji je potreban kako bi se smanjila bolne aspekte odnosa, i anksioznost, krivice i samooptuživanja postavljen u. Vremenom, naše samopoštovanje smanjuje kao što smo kompromis više od sebe za održavanje odnosa. Ljutnja, razočaranje i nezadovoljstvo raste. U međuvremenu smo omogućili ili pokušati promijeniti naš partner kroz poštovanje, manipulacije, stalno prigovara, ili krivi. Mogli bismo sakriti probleme i da se povuče iz porodice i prijatelja. Tu može ili ne mora biti zlostavljanje ili nasilje, ali naše raspoloženje pogoršava, i opsesija, ovisnost, i, povlačenje, ili povećanja usklađenosti sukoba. Možemo koristiti druge bolesti zavisnosti da se nosi, kao što su jelo, na dijeti, shopping, rad, ili zloupotrebljavaju supstance.

Kasnoj fazi

Sada su emocionalni i ponašanja simptomi počinju da utiču na naše zdravlje. Mi može doći do poremećaja povezanih sa stresom, kao što su probavni i spavanje problema, glavobolje, napetost mišića ili bol, poremećaji u ishrani, TMZ, alergije, išijas, i bolesti srca. Opsesivno-kompulzivni ponašanje ili druge ovisnosti porastu, kao i nedostatak samopoštovanja i brige o sebi. Osećanja beznađa, ljutnje, depresije i očaj raste.

Oporavak

Dobra vijest je da su simptomi reverzibilni kad ko-zavisnostan ulazi tretman. Ljudi obično ne traže pomoć dok postoji kriza ili su dovoljno boli da ih motivirati. Obično, oni nisu svjesni svojih codependency i mogu biti u poricanju o zloupotrebi tuđe i / ili ovisnosti oporavak počinje s obrazovanjem i izlaze iz poricanja. Čitao o codependency je dobar početak, ali veće promjene se javlja kroz terapiju i pohađanje programa Dvanaest koraka, kao što su Al-Anon, Coda, Nar-Anon, Gam-Anon, ili Sex i ljubav Addicts Anonymous.

load...

U oporavku, stičete nade i fokus prebacuje iz druge osobe za sebe. Postoje rani, srednji i kasni faze oporavka koji paralelno oporavak od drugih ovisnosti. U sredini fazi, što počnete da izgradite svoj vlastiti identitet, samopouzdanje, i sposobnost da se asertivno izraziti osjećaje, želi i potrebama. Možete naučiti samo-odgovornost, granice, i brige o sebi. Psihoterapija često uključuje ozdravljenja PTSP-a i trauma iz djetinjstva.

U kasnoj fazi, sreću i samopoštovanje ne ovisi o drugima. Stičete kapaciteta i za autonomiju i intimnosti. Imate svoju moć i ljubav prema sebi. Osećate ekspanzivna i kreativno, uz mogućnost za generiranje i nastavi svoj ciljeve.

Codependency ne znači automatski nestaje kada osoba ostavlja ko-zavisnostan odnos. Oporavak zahtijeva tekuće održavanje, i ne postoji savršen apstinencija. Nakon niza godina u tretmanu, promjene u načinu razmišljanja i ponašanja postaju sve internalizovane, i alate i vještine naučene postati novi zdrave navike. Ipak, ko-zavisnostan ponašanje može lako vratiti pod povećanim stresom ili ako uđete u nefunkcionalan odnos. Perfekcionizam je simptom codependency. Ne postoji takva stvar kao što je savršen oporavak. Ponavljajući simptomi samo prisutan u toku mogućnosti za učenje!

© Darlene Lancer 2016

load...

Povezane vijesti


Post Dobro zdravlje

Mračni oblak: kada je vaš partner depresivan

Post Slavnost

Zamisli zmaj muzičar otkriva bitku sa depresijom

Post Depresija

Zašto delim moje iskustvo sa depresijom, bipolarnim poremećajem i alkoholizmom

Post Više o tebi

5 osobina narcisoida traže žrtve

Post Poremećaji odraslih

5 mitova koji okružuju depresiju i anksioznost koja vas može zadržati

Post Više o tebi

Pregled nacrta dsm-5

Post Poremećaji ličnosti

Pitanja i odgovori na bipolarni poremećaj: kako mogu najbolje da upravljam bipolarnom tokom trudnoće?

Post Poremećaji ličnosti

10 pravila za suočavanje sa panikom: pravilo # 8, ili kako zapamtiti dobre delove

Post Svakodnevne veze

Pet najboljih knjiga za samopomoć

Post Psihologija seksa

Kokain, seks i izvršna privilegija

Post Više o tebi

7 savjeta za odlučivanje kako najbolje trošiti svoje vrijeme, energiju i novac

Post Svakodnevne veze

Munchausen sindrom: smrtonosna duševna bolest koja čini 360000 godišnjih hospitalizacija