Erotizovana dominacija - emocionalno čišćenje, predatorsko ponašanje kao kulturne norme? | BA.Superenlightme.com

Erotizovana dominacija - emocionalno čišćenje, predatorsko ponašanje kao kulturne norme?

Erotizovana dominacija - emocionalno čišćenje, predatorsko ponašanje kao kulturne norme?

U erotizacija dominacije muškaraca i žena pasivnost u nekoliko odnosa je igra u kojoj nema pobednika, a mami zamka koja blokira ono što čini ljudskih odnosa ljudskih - empatičku veza - žičanog disk za međusobno poznaju i saosećajno razumiju jedna drugu koja je ukorijenjena u našoj prirodi da bitno kao značenja traže relacijski bića.

Ovaj kapacitet i dalje uspavan, međutim, osim ako je razvio. To je saznao sposobnost koja zahtijeva takve sposobnosti kao otvoren i ranjiv na jedan drugi, bitan aspekt rastuće hrabrosti treba da voli celim našeg srca. (To voli celim srcem, ukratko, znači da se razvije našu sposobnost da ostane empathically povezan sa sebe i drugih, u trenucima kada je jezgra strahove, kao što su neadekvatnost ili odbijanje, se aktivira.)

load...

U kulturnom kontekstu koji srozava empatija, ranjivosti i emocionalna bliskost kao slabost ili "girly", a emocije bola, boli ili straha kao znak inferiornosti ili nedostatak, posebno za muškarce (za žene koje žele da budu "prihvaćeni" kao "jednakima "u taj milje), da li je bilo čudo zašto tako mnogi parovi se spotakla se u pokušajima da se stvori žive, uzajamno obogaćivanje odnosa?

To ima veze sa dehumanizirajućim prirodu ovih kulturnih normi.

Zbog ovog i drugih razloga, gledajući bliže na negativan uticaj ovih kulturnih priča otvara mogućnosti za muškarce i žene da vide jedan drugog iznova, i, umjesto da se takmiče, u čast unutrašnje dostojanstvo i vrijednost svake u odnosu na druge , prije svega, kao ljudska bića, s prekrasnim potencijal da sarađuje kao partneri u formiranju zdravog odnosa i konteksta obogaćuje jedni za druge da raste i samoaktualizovanje kao jedinstveno doprinos pojedinaca.

Vidjevši dehumanizirajućim prirodu dominacije?

Kulturnih vrijednosti koje normalizirati zarazna obrasci koji se odnose na nekoliko odnosima i idealizirati prepliću dinamiku narcizma i codependency, izazvati mnogo emocionalne patnje i za muškarce i žene, i bez sumnje imati dalekosežne efekte na porodici, zajednici i društvu u cjelini.

Naša ljudskog mozga su povezane za kretanje prema zadovoljstvo i izbjeći bol. Učimo i usvojiti obrasce ponašanja koji oslobađaju osjećati-dobar hormoni kao što su dopamin i oksitocin. Mi smo također žičani da uče od bola, da traže da se eliminišu ili izbjeći ono što stvara bol i anksiozni senzacije, kao što su kortizola, hormona stresa. Ovi procesi su regulisani um tijela - podsvijesti.

load...

Tijelo i oslobađa osjećati hormona sreće kad god mi doživljavamo olakšanje ili niže anksioznost kroz specifične načine smo naučili se nositi sa stresom, kao što je ljut ispad ili emocionalni isključivanja.

 • Emocije oblikuju i izazvati pucnjava i povezivanje neurona koji proizvode ponašanja, u skladu s tim.
 • Happy neurohemikalije se oslobađaju kad god se naše nevolje olakšanje ponašanja koja se aktiviraju te neuralne obrasce za dobro.
 • Oksitocina, dopamina i serotonina razvijaju sinapse svaki put kad su objavljene, jačanje bilo obrasce ponašanja u vezi sa feel-good senzacije olakšanja.
 • Ove hemikalije su pušteni u skladu sa našim naučili percepciju onoga što predstavlja opasnost i kako se nositi s tim.
 • Najranijih iskustva kako smo se upoznali naše potrebe, za sigurnost i ljubav u posebno, utisnute su u ćelijskom memorije, i prepušteni sami sebi može izdržati cijeli život.

U suštini, vjerovanja su percepcija filtere koji naš organizam se oslanja na znati kada da aktivira svoj simpatički i parasimpatički nervni sistem. Naša uvjerenja može, i to, na primjer, aktivira bijes ili strah da nivoa poznat onesposobiti našu sposobnost da se mudre odluke. Ništa pretvara inače neverovatan ljudski um u zatvor nego strah-based ograničavajući uvjerenja.

Nedavni nalaz u neuroznanosti pokazuju regijama mozga koji regulišu agresije i nasilja preklapanja sa onima koji regulišu empatija, i da aktiviranje neuronskih obrazaca u jednom pravcu smanjuje aktivnost u drugoj. Tako je, podsticanje agresije inhibira empatije, a slično, raste empatija inhibira agresije.

Dva zaštitni znak osobine narcizma, nedostatak empatije i uživajući u, žrtvujući drugima, su ključne osobine u antisocijalni poremećaj ličnosti kao dobro. U nedavnom post, psiholog dr Stanton Samenow ističe ova dva poremećaja ličnosti imaju mnogo toga zajedničkog.

load...

U svojoj knjizi, Dying to Be Men, Dr. Will Courtenay opisuje kulturni uticaji "muškosti" koje vode muškarci da odbaci mnogo zdravog ponašanja, a istovremeno da gravitiraju na brojne nezdravo ponašanje umjesto toga, što ih stavlja u rizik od smrti, povreda i bolest.

U ekstremnom slučaju, erotizovani dominaciju u nekoliko seksualne odnose, barem podsvjesno, postavlja jedan ili više od sljedećeg, da:

 • Seks je oružje za ličnu korist dokazati superiornost preko dominaciju (u odnosu na ključni aspekt emocionalne intimnosti u nekoliko odnosa).
 • Primarni cilj je da 'osvojiti' umetnik Prenaponom volji drugog, kako bi se osiguralo oni znaju 'svoje mjesto' - i seks je sekundarni cilj.
 • Glavni zadovoljstvo je izveden iz izazivaju (emocionalno) bol u drugi, odnosno, prevario ili ih manipulacije za vlastite zadovoljstva.
 • S druge se vidi kao slaba ili neispravan 'predmet', bez osjećanja, misli, mišljenja, itd, svoje.
 • Ljubav se smatra ukupne seks-fokusiran, seks je izjednačen s intimnosti, i emocionalno-intimnost je taktički izbjeći.
 • Samo za žene poštuju ljude koji su ih dominiraju, i poštovanje je povezana ili izjednačava sa poslušnost.

Nije iznenađujuće, ove erotizovani ideali čine neke od ključnih pitanja muškarci i žene bore s, a često i otkriti samo u terapiji za parove, jer se odnose na bol, zbunjenost i seksualne ovisnosti i disfunkcije ukorijenjen u očajničkom, i uzaludnih pokušaja svakog pronaći način da se bitno na drugu.

"Emocionalna frizera" i "emotivno njegovan"?

U onome što je bilo prvo roditelj vodič Ron Herron i Kathleen Sorensen, a sada ažuriran i dostupan kao vodič lider je Kathleen Sorensen McGee i Laura Holmes Buddenberg, knjiga, razotkrivanje Seksualna Con Igre: Helping Teens Izbjegavajte Emocionalna Grooming i seksualno Con Games, je jedan od vrste. Pruža praktične alate za mlade, roditelje i nastavnike da koriste, u obrazovnim kontekstima, koji podržavaju adolescentice izbjeći zamke "emocionalne grooming" i silovanje. (A teen vodič je također dostupna.)

Razlog je to jedan od vrste, međutim, da su autori razgovarati slona u sobi da većina lidera i profesionalaca ignorišu decenijama, tačnije, da se emocionalna grooming i drugih seksualnih predatorskog ponašanja nisu samo povezani s obrascima ponašanja seksualne predatori i prestupnici, kako se često prikazuje, iako se mogu koristiti agresivnije u ovim slučajevima. Autori navode da:

 • U različitim stupnjevima, emocionalno grooming i seksualno predatorske ponašanja su široko rasprostranjeni kulturnih normi, koje često minimiziraju kao "momci će biti dečaci" ponašanja.
 • I da dječaci prvi put saznali da izlažu ih u srednjoj školi. Neki momci donijeti više ekstremne verzije od kuće, i procesa učenja, u kulturi koja normalizuje muške dominacije, a onda uzeti prirodni tok od tamo.

Emocionalna grooming je prije svega specifična upotreba jezika.

 • A "snega" vješto igra riječima, uči da se identifikuju ono što smatra žrtva želi da čuje, i koristi to znanje, za ličnu korist, usmjeriti i zadržati fokus njenu pažnju isključivo na ispunjavanje njegove emocionalne i fizičke potrebe - na trošak sama.
 • A snega uživa u vješto uzrokuje bol da poveća osjećaj kontrole u skladu njoj zabrinuto fokusirani na ne uznemirujuće ili naljutilo njega.

Ženi ili tinejdžeri, može osjetiti zbunjujuće, i je. To je oblik kontrole misli se zna da zaglavi se inače nevjerovatan kritičkog kapaciteta razmišljanja ljudskog mozga.

Zašto emocionalne grooming radi?

Emocionalni snega neće biti ni blizu kao efikasan, međutim, nije bilo to zbog komplementarnih kulturnih uređaj kojim se otvara put za žene iz devojaštva da postoji rizik od pada u zamke uma. Kao dopuna pojam zakonitog muške dominacije, iste kulturne snage emotivno mladoženja žena iz devojaštva da vjeruju jedan ili više od sljedećeg:

 • Vjerovati u romantizovanom pojmove ženskog pasivnost i prihvatiti ih kao norme.
 • Da vjeruju njihova vrijednost i vrijedi kao ljudska bića, za razliku od muškaraca, zasniva se prvenstveno na zadovoljavanje potreba drugih, odnosno, muž, djeca.
 • Smatrati da je dobra žena, prema toj doktrini, nikada ne gleda u svoje potrebe, a da je samo "sebični" žene to.
 • Da misli da je njihov posao između muškaraca potrebu da se osjećaju još važnije, pravo, itd, i na taj način, da se ponašaju kao djeca, u zavisnosti, bespomoćan, potrebna muškaraca da se brine o njima, da ih zaštite, donose odluke za njih, itd.
 • Da smatraju žene koje ne "znaju svoje mesto" loš, zao ili opasan za društvo, gnjavi ili bolno muškarcima.
 • Prema tome, da prihvati ideju da je 'pravi' muškarac 'treba' ukrotiti žene koje ne znaju svoje mjesto, baš kao roditelji, kao odgovor na neposlušno ili neposlušne djece.

Ova očekivanja prirodno promovirati udaljenost i tip roditelj-dijete odnosa da, od samog početka, nema šanse da se razvije u zdravu emotivno intimnosti. Sigurnošću se može reći, ovo je i obuke koji indoktrinira žene u codependency ponašanja kao norme.

Naime, da su ove kulturne očekivanja su ili-ili razmišljanja obrazac koji, pored negiranja naše ljudske prirode, prikazuju i muškarci i prirode žena u krajnosti. Žene su opisani kao pasivnim i morala, ili divlje i opasno izmakla kontroli, na primjer, nesposoban da su dobre majke i supruge. Isto tako, muškarci su ili ugledne i dominantan (preko žene, djeca i slabi muškarci), ili beskičmenjak otirače ili gay.

Podsvjesno, muška i ženska ponašanja su pod kontrolom emocija tabue koji ih usaditi sa stida, krivice i strah u vezi s njihovim vrijednosti kao ljudska bića.

 • Koja je najgora stvar da pozove ženu u našoj kulturi? Sebičan.
 • I najgora stvar pozvati muškarca? A curica (djevojka).

Ove kulturne vrijednosti u iznosu od treninga za muškarce i žene da usvoje zarazna obrasce koji se odnose ukupne u pravcu narcisoidnosti i codependency, respektivno. To mogu biti, i, jedinstveno izraženi u onoliko načina koliko ima parova, i sa različitim stepenima preklapanja u dinamici. Oni također podstiču roditeljstva koji se odlikuje narcizam koji stavlja djecu u riziku za zlostavljanje.

Emocionalni snega alate, jezik i taktiku?

Prema autorima demaskiranja Seksualna Con igara, snega zapošljava sljedeće tri osnovne alate da ostanu u kontroli emocija uočenim žrtve.

1. 'brižan zaštitnik' - The snega opisuje sebe kao brižan zaštitnik, i uspavljuje joj u misli da je on samo jedan ona može i mora vjerovati i ovise o za nju emocionalno i fizičko zaštite. Kako on svoju "ljubav" da bi seks, odnosno, "to je u redu... Ja ću uvijek se dobro pobrinuti za tebe."

2. 'lojalan zakletve na tajnost' - The snega dobiva joj da pristane na tajnost, da lojalno zaštitio svoju sliku od toga da bude ukaljana na bilo koji način; na taj način, ona je odgovorna za vođenje tajne bilo zlostavljanja ili gluma s njegove strane. On ju nagovara da je njihov odnos je 'poseban', a da će, ako je ona bila da otkrije svaku zloupotrebu, niko ne bi shvatio, da to bi ga povredi i da ga osjećaju nesigurno i da će biti okrivljen za njega ili druge sretan ne pravi. (U ekstremnim slučajevima, on može ugroziti da je povredi, drugi, i sam ako ona otkriva.)

3. 'žrtva' - U snega također opisuje sebe kao njen žrtve. Kao i svi narcise, on ima vrlo krhka ego i ne mogu nositi ne dobijaju svoje potrebe sreo. On ju nagovara da je ona kriva kad god on ponaša se fizički ili seksualno, a ne njegova, i da on ne bi djelovati da li je ona će prestati što ga ljuti. Samo kad bi učiniti ono što je trebalo da uradi, on grdi, on ne bi povredio. On joj krivi za svoju nesreću, često joj podsjećajući da je ona u stanju da njega usreciti, da ga je uvijek ne, da je bio povređen u prošlosti, da joj je potreban da bi se za ono što su drugi učinili njemu, tj u svom djetinjstvu, ili prošlim vezama, itd

A snega nadilazi tipične "pick-up linije", a koristi jezik na poseban način koji je posebno usmjerena na:

 • Steknite njen potpuni i neupitno povjerenje, pa je isključivo ovisi o njemu.
 • Izolirajte nju od drugih, tako da je posjeduje ekskluzivna prava na nju pažnju.
 • Prijete i zaplaši dati u svom zahtjevima bez njega ispitivanja.
 • Kriviti nju za svaku zloupotrebu počini protiv nje, sebe ili druge.
 • Priuštite joj kao objekat koji nema osjećaje, želi, misli. Itd, od svoje.
 • Da se oseća kao da joj čini uslugu time što joj je oko.
 • Ojača svoju poziciju kao "gazda".

Da bi se postigli gore navedeni ciljevi, kao "emocionalni snega" vješto koristi neke ili sve od sljedećih taktika:

 • Ljubomora i posesivnost - Pušta joj je znao da njegov "teritorija" i da je prirodno za njega kako bi se osiguralo da niko drugi "petljaju" s njom uma ili tijela. To odražava nezasito neediness da ima kontrolu, i da joj se pažnja potpuno usmjerena na njega, njegove potrebe, i tako dalje.
 • Upotreba nesigurnosti - On lomi između: (1) djeluje nesigurno, traže sažaljenje, ili traži konstantnu sigurnost svoje ljubavi i odanosti; i (2) usađivanje njoj s osjećajem nesigurnosti, što joj mislim da joj niko drugi ne želi, da je ona glupa, ili nesposoban brige za sebe, i tako dalje.
 • Anger powered by krivicu - On koristi izlive besa da dobije ono što želi i što je čini da je ona kriva za njegovu ljutnju ispadima, i da će, ukoliko se daje u njegovom zahtjevima, njen život će biti jadno. (To može biti opasno, ako ljutnja postane navika obrazac povezan s "visoko" ili nalet snage, čak i više u slučajevima gdje joj je obrazac oblike prve boli, a zatim dobiti seks kao nagradu.)
 • Zastrašivanje - Slično ljutnju, on koristi niz "ne zezaj se sa mnom, inače" taktike, što može biti zastrašujuće riječi, izraze lica, ili fizičke pokrete, ili čak i seksualno sugestivan ponašanja, od kojih sve služe svoju namjeru da zadrži ju na percipira niži status od njega, gdje je se boji štete ili neodobravanje.
 • Optužbe - On se manje ili nevin događaja u prilikama da je optužuju za izdaju, nelojalnost, itd - i može čak i čine laži da lažno optuži joj samo da se igra s njom um. Ovo je opet proizlazi iz neediness da joj zabrinuto fokusirana na njega, na njegovu bol, boli, ili trebate za nju da ga uvjeriti da je on "jedini" koji je bitno za nju, itd (ovo može staviti djecu u riziku od zanemarivanja, zlostavljanja, itd, u slučajevima kada je snega traži da njegove potrebe preuzimaju prekomjernu prednost nad djece.)
 • Laskanje - On zna kako koristiti jezik da zna, daje komplimente, pojavljuju pouzdan, i tako dalje, pružajući služi svrsi. Prema tome, on zna kako da joj mislim da je najveći (ali samo njemu). Ovo se razlikuje od pohvala, u tome što je plitko, neiskren, a često i seksualno grafički, neprikladno i neželjene. Takođe može doći samo kada je cilj da se seksa ili se pozicionira da zadrži zavisi od njega u percipiraju konkurenciji sa drugim izvor njege i zaštite, odnosno, njena porodica.
 • Status - On koristi svoj status, odnosno, popularnost, karijeru ili atletski uspjeh da je namami u davanje seks, i čini se zna da je, dajući joj svoje vrijeme i pažnju, on joj uslugu. A snega i nastoji da zadrži svoj status s drugim muškarcima tako što je seksualno, odnosno, može pohvaliti kako sexed se da je, koliko je seks on dobija, koliko su žene nakon njega, itd
 • Mita - On kupuje materijalne stvari uz očekivanje da on onda ima pravo da se seksa kao "vratiti" za potrošnju "svoj" novac na nju.

Ove misli taktika kontrole su dio procesa grooming, tako da oblikuju njen uvjerenja, tako da su u skladu sa promociji njegove lične ciljeve za nju da ga 'osjećaj' da da je superioran, pod nazivom, au posjed svoje emotivne potrebe za svoje. Uvjerenja on traži da usaditi uključuju, da:

 • Seks je dokaz ili jednako vole.
 • To je normalno da se održiv, intenzivne seksualne želje.
 • Ona je neispravan ili inferioran do te mjere da ona želi manje seksa nego on.
 • Seksualno ponašanje žena "dužnost" ili "odgovornost" za muškarce.
 • Seks je krajnji dokaz njene ljubavi ili "lojalnost i odanost."
 • To je normalno za njega da bude zadužen za nju želi, tijelo i aktivnosti, kao on zna bolje.
 • Njegov posesivnost je dokaz njegove ljubavi, njegu, zaštitu (dakle, ona treba da se oseća zahvalna, obavezan).
 • To joj je "posao" da bi ga "osjetiti" da je superioran u odnosu na druge, više pod nazivom, i da ona čini, i on, njen fokus.

Gleda preko ove taktike, kao i uvjerenja da ih voze, evidentno je da je, u velikoj mjeri, oni su naširoko smatra, u različitim stupnjevima, među muškarcima posebno, kao "normalan" način da muškarci (ili one s " status "ili" moć ") se očekuje da se odnose na žene da se seks i da bi žena" u njihovo mjesto. "To se posebno odnosi na ljude koji sebe smatraju da imaju" tradicionalne porodice "vrijednosti.

Čak i ljudi koji ne bi smatrao ovakvo ponašanje može potajno divim ljudi koje oni smatraju da imaju "moć" na "držati ženu na svoje mjesto." Mnoge od ovih praksi toliko usađena u našoj kulturi da čak i parovi koji navedene žele ili misle da imaju zdrav partnerstvo, u nekom trenutku, naći svoje romansa pretvara u borbi za vlast.

Dakle, kako smo došli do gdje smo danas?

Kako je seksualni odnosi između muškaraca i žena postaju više o performansama i moć-over igre dokazati superiornost ili emocionalno nadvlada volju drugog?

Pravi krivac je kulturni sistem vjerovanja koji povezuje ljudske vrijednosti s vanjskim standardima performansi, i definiše "moć" kao sposobnost jednog ljudskog bića da donese još nemoćni (koji u najboljem slučaju je samo iluzija). Ove uvjerenja štetno jer nas uče da se sudi i jedan drugi oštro, da naruši koji smo s neprijateljem-slika u našim glavama, na načine koji uzrokuju nas da se osjećaju isključen jedan od drugog. Zato što smo relacijski bića, presude su korijen naše patnje.

Sve je počelo na početku zapadne kulture kada su politički lideri odlučili da strukturira 'društveni poredak' zasniva se na 'moć čini pravo' filozofija za svoje političke svrhe.

Filozofija 'moći čini pravo "kao političko sredstvo?

Prema Riane Eisler, u svom semenim radu, pehar i The Blade, pojam dominacije kao "prirodni društveni poredak 'ima filozofske korijene u' moć čini pravo 'ideologija koja potiče od sofista, grupa ljudi koji su, uz pogledu morala i etike, na primeru razmišljanje političkih vladara kroz istoriju od svojih početaka u antičkoj Grčkoj.

Njihov je prvi službeni laž-by-dizajn-za-političko-dobit škole mišljenja.

 • Za razliku od drugih filozofa koji razmišlja velika etička pitanja života, sofista su uglavnom bili zainteresirani za mehaniku kako jezik može se koristiti za kontrolu ljudskog ponašanja.
 • Sofisti su dobro plaćeni da pomognu vladara piše govore i osvojiti sudskih predmeta kroz upotrebu uvrnute argumente i paradoks (ne za razliku od onoga što je poznato u modernim vremenima kao Orvelovski doublethink).
 • A 'moć čini pravo' ideologija pretpostavlja da je pravo da vladaju nad drugima je samo, i zaradio, na osnovu dokazivanja nečije snagu, bogatstvo i, ili oružanih sila.
 • Članovi vladajuće klase takmičili jedna s drugom da se postigne ono što se smatra glavnu nagradu (da to nije u redu i da ne uhvate), i da izbjegavaju ono što je najgore poniženje (da se nepravda, a ne se osveti).
 • Gotovi laži, od doublethink sorte su bile neophodne za jedan vrlo dobar razlog, dobro razumiju politički vladari i sociologije istraživači podjednako - fizičku snagu ili nasilje sami ne rade na ugnjetavati ili dominirati ljudima.

Moć pera ima presudnu ulogu u promociji ideje da dominacija nije bio samo "prirodno", ali i odredio Bog. Vladajuće elite, pod uticajem filozofskim učenjima Platona, napravljen je Noble Lie to uvjeriti mase da misle njihovih vladara kao bogovi i koji se vladao kao sveto korist za njihovu zaštitu. Naravno, slična vjerovanja su korišteni za porobljavanje grupama kroz istoriju.

Iz pera jednog od najpoznatijih najuticajnijih oblikuju zapadne misli, Aristotel, na primjer, učili da postoje samo dvije klase ljudi, onih "znači da vlada", a oni "trebalo da bude vladala." On je također odlučio uticaj žena na muškarce bila prepreka da svoje političke ciljeve za održavanje oligarhijski društveni poredak, da su žene bile kontaminira uticaj na muški duh. Tako je, za razliku od svog mentora Platona, on je promovirao ideju da muškarci treba edukovati odvojeno od žena.

Po njegovom mišljenju, obrazovanje žena treba usko usmjerena da uče žene da prihvate svoje "mjesto u društvu bio je: da donese zadovoljstvo i udobnost na muževe i sinove. Aristotelova radovi su veoma smatraju priručnika strane vladajuće elite i klera vekovima duboko u srednjem veku. Aristotel je čak kanonizovala pored crkve u srednjem vijeku kao paganski svetac.

Što se tiče njegove ideje o obrazovanju žena, oni su potvrđena i ojačana drugih zapadnih filozofa duboko u 20. Stoljeće. Po riječima 18. Stoljeća filozof, pedagog i esejista romantizma, Jean-Jacques Rousseau:

"Obrazovanje Žena mora stoga biti planirana u odnosu na čovjeka. Da bi ugodno u njegovim očima, da osvoji svoje poštovanje i ljubav, da ga trenira u djetinjstvu, da imaju tendenciju da ga muškosti, zastupnicima i konzola, kako bi njegov život ugodno i sretno, to su dužnosti žena za sva vremena, i to je ono što treba da se uči dok je ona je mlada. Što dalje smo odstupiti od ovog načela, dalje ćemo biti od našeg cilja, a svi naši pravila neće uspjeti osigurati njenu sreću za naše. "~ Žan-Žak Rusoa, Knjiga 5 Emile 1762.

Uzimajući perspektive da sve taktike muškarci i žene koriste, u stvari, odražavaju sve svoje napore svakog da ispuni svoje emotivne potrebe i za ljubav i veze, s jedne strane, i priznanje i vrijednost za svoje jedinstvene doprinosa, možemo vidjeti uzaludnost i žene i muškarci se suočavaju u našoj kulturi u kontekstima koji postavljaju visoke vrijednosti na mušku dominaciju i ženske pasivnosti.

"Biti sretan u svom domu je bolje nego biti šef." ~ Yoruba POSLOVICA

Witting ili nesvjesno, pojmovi zakoniti dominacije su ojačani kulturnih institucija, kao što su porodica, škola, crkva, vojska, između ostalog, kroz istoriju.

 • Možda ne kulturne snage su efikasniji u oblikovanju kulturne norme, međutim, od pornografije i drugih masovnih medija. Pornografija je odigrala veliku ulogu u erotizira dominacije i pljačkaškog ponašanja. Takođe eroticizes nasilje, a povezuje taktiku emocionalnog snega sa muškim muževnosti, i iluzija da žene to žele od muškaraca.
 • Dominaciju kao normu, ako smo uklonili seksualnu komponentu, također negativno utiče na drugim ključnim društvenih odnosa, posebno, da od roditelja i djeteta. Djeca narcisoidne roditelji su u najvećem riziku od zlostavljanja. Zaštitni znak narcisoidnosti je nedostatak empatije.
 • Oba narcisoidan i antisocijalni poremećaj ličnosti, psiholog dr Stanton Samenow napominje, imaju "mnogo toga zajedničkog", dva ključna osobine kao nedostatak empatije i delinkventi, a glavna razlika je narcis "je lukav ili dovoljno gladak da se ne uhvaćen.
 • Također je neefikasan i štetnih odnosa poslodavac-zaposleni. Istinski djelotvorna lideri ne dominiraju, oni vode. I tu je velika razlika između ta dva. Oni koji dominiraju su nemilosrdni, sebične, i nemaju empatije, ukratko, kao Dr. Ronald Rigggio ističe, to je ono što se događa kada narcizam i liderstvo sudaraju.

Kako dominacija može biti prirodan, ako se mora koristiti silu, nasilje i trikovima? To je Orweillian kontradikcija, ili doublethink. To je kao da kažeš "rat je mir" ili "neznanje je blaženstvo" ili "ropstvo je sloboda", koja totalitarnih vladara da, usput, samo onesposobiti inače nevjerovatan sposobnosti našeg mozga.

Također, kako dominacija biti prirodan, ako šteti organizmu, fizički i emocionalno? Nedavne studije povezuju ponašanja socijalnoj dominaciji u primata sa zdravstvenim rizicima i visok nivo stresa i parazita i infekcija.

Priča jednog para - Sandy i Bob

Podsvjesno, na poseban način učimo da se nose sa stresom predaju, ili žice, naš mozak da zna šta i kada da oslobodi one za dobro hemikalija.

 • Ove perceptivnih obrasci su oblikovali priča našeg života, ono što kažemo sami o tome šta to znači biti muškarac ili žena, što znači biti u nekoliko odnosa, biti ljudsko biće, a ono što vjerujemo da i mora drugih 'učiniti da se osjećamo povezani na naše vrijednosti, itd
 • Ono što najviše pokreće sve naše ponašanje je taj unutrašnji pogon važno. Zato što smo odnos bića, to znači želimo da bitno u odnosu na život oko nas i onih koji mnogo znače za nas.
 • Mentalne kartu svijeta koje smo napravili u našim glavama, kao djeca, i dalje je jedna većina nas rade sa danas. Naša rano očekivanja o tome što smo morali učiniti da se naše potrebe za ljubavlju i vrijednosti su i dalje tu.
 • Kad god želimo nešto promijeniti i to uporno, to je zbog ovih otpornih neuralne obrasce, ili početkom opstanak ljubavi mape.
 • Neuronske obrasci povezani sa strahom u vezi sa našim vlastite vrijednosti i vrijednosti u suštini o instiktivnim pogone kako bi se osiguralo naš opstanak, u ovom slučaju, emocionalni opstanak.

Opstanak-love mape rano su trajni neuralne obrasce, često vrlo otporna na promjenu. Možemo ih promijeniti, međutim, odlučno, strast i jak razlog za to. Otkriće da je naš mozak je otvoren za donošenje promjena, poznat kao plastičnost, tokom naš život je dobra vijest.

Evo Sandy i Bob je priča o nadi (ne stvarna imena klijenata):

Sandy i Bob su u braku sedam godina, kada su došli da me vidi. Zahtjevi bob za Sandy za obavljanje neugodno seks je bio izvan kontrole za nekoliko godina, a, u posljednjih nekoliko godina, ona je često maštala o njemu odlasku. To nije bilo dok nije otkrila da je Bob imao ozbiljne kreditne kartice dug, a je otkrio svoju ovisnost o telefonski seks i prostitutkama, međutim, da su smatrali terapija. Ona je izgubila nadu, i da želi da ode; On se nadao da će spasiti svoj brak.

Sandy je odlučio da se presele u svoje mjesto kada su počeli terapiju, da se "jasno njen um", i to samo vidio ili razgovarao sa Bob u nedeljnim sjednice ili dogovoriti za brigu o svojoj kćeri. Došli su za individualnu terapiju, i zajedničke sjednice tjedno.

Zajedno njihovih prvih godina, Sandy je "u redu", sa Bob pornografije navika. U stvari, ona je uživala mu ugodan djelujući kao da joj se dopao. Bob joj je rekao da je često hvalio svojim prijateljima o njoj - jer je "ona nije bila gadljiv" o pornografiji kao i njihove supruge, a ona je bila otvorena za pokušavao "novih" stvari. Sandy osjetio ponosan na nju "status" i takmičili se sa ženama u svojoj grupi prijatelja da ga održava. Bob joj je također rekao da je, za razliku od njegovih prijatelja koji je prevario svoje supruge, nije morao gledati izvan braka da ispuni svoje fantazije. Dugo vremena, ona je sakrila nelagodu sa svojim "novim" zahtjeve. Ako je nagovestio "Ne", činilo se, on ju je vodila čak i više. Ona uvijek je u. Što više ona želi da smanji frekvenciju, češće je želio seks. Počela je primjetiti da ju je dodirnuo samo kada je hteo seks. Osetila je sve više obolelih, i više nije mogao sakriti. Ovo nije usporio Bob dole. Čak i kada se žalila, on ju je brzo odbacio, i ponašao se kao da ju je poznavao bolje ", dušo, znaš ovako, znam da želiš ovo", on bi ponoviti. Držala je misli i osjećaje za sebe. Stavila na 30 funti, mrzio kako je izgledala, bojao seks, i oseti krivicu zbog njena osećanja gađenja za Boba.

Sandy je igrao zajedno ugoditi Bob, vjerujući da je to ona odgovornost. Ona je također strahuje da će je varao, ako ona nije u skladu. On je "emocionalno njegovan" joj je kako bi bili sigurni ništa uradila uznemirena ili razljutilo njega. On je postao sve više odbacuje i razdražljivi s njom, i njihovo dvoje male kćerke. Osećala je da boli, zbunjen, i koristi. To je bio poznat osjećaj, međutim. Njen očuh ju je koristiti za seks od 7 do 17, do trenutka kada je napustio dom da se uda. I on je "emotivno njegovan" da i dalje veruje ono što su imali je bio poseban, da joj je potrebno da se brine o njemu, da je njen posao da zadrže u tajnosti. Ako to nekome kaže, upozorio je, ona će biti kriva za njega i druge boli.

Nije bilo lako, ali Sandy 'dobio' da to nije zdravo za nju da imate odgovornost za uspjeh braka, te da je odgovornost Bob da nauči da smiri njegovu ljut osjećaje, a ne njen. Istraživali su kako pornografije, kao skup vjerovanja da objektivizirati žene, i muškarci, imao dehumanizujući efekat na svakoj od njih. Bob je morao da se suoči uvjerenja da mu je onemogućeno da vidi Sandy kao poseban i jedinstven osoba, sa osjećaje, želi, sanja svoje. Nije bilo lako za Sandy biti empathically predstaviti svoje želje, i da nauče da jasno zahtjeva. Bilo je teško za Boba da bude empathically predstaviti Sandy potrebe i zahtjeve, a još više bolna da bi sebi da "vidi" koliko je on povredio i izdao je, i za pisanje i dostaviti dugotrajan izvinjenje od svoje srce njeno. To je bio izazov za Boba da bude prisutan i ranjive u njihove interakcije, i da se vidi ovaj novi sposobnost da se osjećaju ugroženim kao snagu. Zajedno, oni prihvatili nove načine obnove svoje emotivne relacijski sistem, kao pojedinci i par, iz temelja.

Oba spola su plivali u kulturno podržao vrijednosti idealizam dominaciju koje narušavaju ljudsku prirodu i snagu naše priče. Muškarci i žene su, prije svega, ljudska bića sa dubokim čežnje da smisleno povezati, da bude prepoznata i cijenjena zbog koje su oni kao pojedinci, da doprinese životu i drugima.

U suštini, ograničenja postavljena na muškarce i žene osujetiti potrebe i-i, na kraju, pozivamo internalizovane ili eksternaliziran ozlojeđenost, nepovjerenje i bijes iz koje se, u zavisnosti od drugih varijabli, kao što je u kojoj mjeri partneri su doživjeli traume u djetinjstvu, blokovi emocionalne intimnosti i zdrave seksualne odnose. Održavanje zdravog osjećaj sebe, dok istovremeno njegovanje zdravog odnosa, u ovom kontekstu je mogućnost samo u bajkama.

Govoreći o priče, ovdje su dva vrlo kratko još ugodnijim čita, piše kao bajke za odrasle; onaj koji oslikava unutrašnje borbe ljudi s intimnosti, a druga žena sa kojom njihov glas. (To je korisno za partnere za čitanje oboje, i nije neobično za muškarce i žene da prijave pronalaženje svoju priču u oba.)

 • Vitez u Rusty Armorby Robert Fisher.
 • Princeza koji su vjerovali u bajke: priča za Modern Times Marcia Grad.

Da, muškarci i žene su jedinstveni na mnogo načina (yay!). Istina je, kao ljudska bića, i dijele iste osnovne relacionu treba da se osjećaju sigurno, vrednuju i priznaju kao jedinstvene osobe. To su duboko duboke, teško žičani instinkte, težnja za koji oblikuje većina svakog ljudskog ponašanja. Na dubljim nivoima, i također dijele iste osnovne strahove, o tome da li se osećaju sigurno, vrednuje, prihvaćena i priznata za osobu jesu.

Nadamo se, donoseći ove život iskrivljuju kulturne priče na otvoreno će nam omogućiti, kao i muškarci i žene, da imaju razgovore zajedno, oko kovanje zajedno nove priče, nove neuronske obrasce u našem mozgu, one koji nas oslobodi od ovisnosti obrazaca koji se odnose, da integriše nove razumijevanja, tako da možemo povratiti naše unutrašnje osećaj vrednosti u odnosu na drugi, prije svega, kao ljudska bića.

To je samo fer da pitaš, kao društvo lidera, mi svjesno težimo unapređenju kulturnim kontekstima da je, u najmanju ruku, čini manje izazovno za oba pola da ozdravi i da se razvijaju kao pojedinci i partnera u uzajamno obogaćivanje odnosa.

RESURSI:

Beattie, Melody (1992). Zavisni Nema više: Kako prestati Kontrola drugi i početka Briga za sebe. Centar City, MN: Hazelden.

Schaeffer, Brenda (2009). Da li je to ljubav ili je to Addiction? Centar City, MN: Hazelden. Šnajder, Jennifer P. (2010). Seks, laži, i praštanja:. Parovi su progovorili o Healing od seksa Addiction, 3. Edition.Tucson, AZ: Oporavak resursi Press.

Weiss, Robert, Patrick Carnes i Stephanie Carnes (2009). Krpanje a Shattered Srce: Vodič za partnere of Sex Addicts. Carefree, AZ: Gentle Path Press.

load...

Povezane vijesti


Post Tvoje tijelo

Samopouzdanje u nedjelju: inspirativni, pažljivi citati

Post Poremećaji ličnosti

7 načina za povećanje empatije

Post Roditeljstvo

Neuronauka ljudskih odnosa: vezanost i razvoj društvenog mozga

Post Svakodnevne veze

Ljubaznost: lakmus test za ljubaznog partnera i ljubaznog odnosa

Post Svakodnevne veze

Treba nam fikcija da se bavimo životnim činjenicama i osećanjima

Post Svakodnevne veze

Studija otkriva da zagrljaji imaju pozitivne efekte na poremećaje odnosa i emocija

Post Psihologija seksa

Poremećaj vezivanja, nazovi sebe! rad sa ljubavlju - romansa Pažnja Deficit Disorder, seksualni anoreksik, preživjeli traumatizam i izbegavanje intimnosti

Post Poremećaji u detinjstvu

Narcisista ili sociopata u tvom životu? Četiri suštinska odgovora

Post Poremećaji odraslih

Kognitivna terapija bazirana na svesnosti: intervju sa zindel segalom

Post Više o tebi

Da li antidepresiv može sprečiti depresiju nakon traumatske povrede mozga?

Post Više o tebi

6 načina da se kultiviše zahvalnost

Post Poremećaji ličnosti

Emetofobija: ružan strah od mučnine i povraćanja