Kako 3 stilova vezivanja u detinjstvu utiču na vaš par odnosa? 1 od 2 | BA.Superenlightme.com

Kako 3 stilova vezivanja u detinjstvu utiču na vaš par odnosa? 1 od 2

Kako 3 stilova vezivanja u detinjstvu utiču na vaš par odnosa? 1 od 2

Nedavna studija objavljena u časopisu Psychological Science otkrili da u ranom djetinjstvu stilova vezanosti partnera utiče na njihovu sposobnost da se oporavi od sukoba u njihovu odraslu par odnosa. Partneri sa sigurnim stilova vezanosti u djetinjstvu liječi biti otpornije i brže oporave.

Istraživanje je studirao ranih stilova dodatak od 73 učesnika od rođenja i tokom trajanja od dvije godine, mjereno njihovim stilovima oporavak sukoba, emocionalno blagostanje, zadovoljstvo odnosa i njihov odnos stabilnost. Sposobnost partnera da se oporavi nakon sukoba izgleda zavisi od svakog partnera stil vezanosti kao dijete.

load...

To je ogroman. Za jedan, to nam govori kako ključ je za naše blagostanje kroz život formiranje zdravih odnosa.

Što je Prilog?

Prilog se odnosi na kvalitetu našeg prvog emocionalnu vezu sa našim primarni staratelji, češće, na koje se odnose obrazac između djeteta i majke. To je u ovom posebnom odnosu koji smo prvi put iskusiti emocionalna iskustva ljubavi i sigurnosti, udobnosti i brige, u odnosu na drugom ljudskom biću, a to temelj ponaša kao odskočnu dasku koja nam omogućava da se osjećaju dovoljno sigurno da hrabro istraživati ​​naš svijet, i raste kao posebne i jedinstvene bića.

Drugim riječima, postoji veza između toga kako utemeljena i osigurati što osjećamo u prvom odnosima sa našim starateljima, i kako siguran osećamo ne samo izražava i biti autentični Poseban-sebe - ali i čast slobodu onih koje smo najviše ljubavi učiniti isto.

To je razlog zašto "kako" mi odgovoriti (ili reaguju) jedni drugima u sukobu je kao što je velika stvar. U tom smislu, bez obzira na sadržaj emisije, svaki partner u sukobu čini jedan ili oba od sljedećih izjava u svoj protest:

1. Način na koji ste pokušali da se sebe kad se aktivira izaziva me da izgubim osjećaj sigurne veze s tobom.

2. Ne znam kako da budem ono što jesam i čast moje želje i potrebe u odnosu, i dalje ostajem pri svom smislu sigurne veze s tobom.

Teorija privrženosti je prvobitno razvio psiholog John Bowlby, a kasnije se razvio u nauci psiholog Mary Ainsworth koji su, osmišljavanje metoda proučavanja obrazaca vezanosti za djecu poznat kao "čudne situacije", dao teorija prilog kredibilitet u naučnoj zajednici. Više nedavnih istraživanja o mozgu i intimnim vezama dalje obrazlaže nalaza.

load...

John Bowlby sproveo opsežno istraživanje o ranim vezanost djece na njihove majke. On je opisao ovako rano odnos kao najveći "trajne psihološke povezanosti između ljudskih bića" (Bowlby, 1969, str. 194). On je vjerovao da je rano stil pričvršćivanje ili se odnose na majka ima snažan uticaj na rast i razvoj djeteta, kao i odnose obrasce ponašanja kroz život. On je bio prvi koji će identificirati potrebe vezanosti kao služe i opstanka.

Bowlby pregledao sljedeće četiri karakteristike prilog:

(1) U blizini Održavanje - Mjera želje djeteta da bude blizu ili da bude s majkom.

(2) Safe Haven - Mjera percepcije djeteta majke kao izvor udobnost i sigurnost u nevolji.

(3) Secure Base - percepcija djeteta od majke kao izvor o sigurnosti iz koje dijete može rasti, istraživati ​​svijet.

 (4) Odvajanje pogibelji - nivo djeteta od stresa kao odgovor na majke odsustvu.

Sve navedeno može se smatrati emocionalne reakcije ili anksiozno reakcije djeteta iskustva u odnosu na majku, na osnovu percepcije ili vjerovanja, oni čine i internalizovanih oko sebe i majke, kao i sebe u odnosu na majku i svijeta.

Tokom 1970-ih, psiholog dr Mary Ainsworth istraživanja na prilog u njoj "čudne situacije" studije stavio teoriju dodatak na karti među naučnicima. Ovo istraživanje nam je omogućilo da prikupljaju informacije proučavajući odgovora djeteta na roditelje u situacijama kada su bili sa svojom majkom (Baseline), kada je majka napustila prostoriju, a kada je stranac bio prisutan. Došla je sa način za proučavanje i prikupljanje podataka o obrascima vezanost djece na starateljima.

load...

Decenijama podataka, dr Ainsworth identifikovao tri osnovne stilova vezivanja: (1) osigurati; (2) anksiozni ili ambivalentan; i (3) izbegavanja. A stil identifikovani kasnije, (4) neorganizovano-nesigurne, čini se da je mješavina osobina i od anksiozno i ​​izbegavanja stilova. Studije od otkrića podršku ovim vezanosti stilova i njihov utjecaj na kasnije odraslih odnosa.

U Part 2, karakteristike tih stilova i kako se izraze ili utjecaj nekoliko odnosa u odrasloj dobi.

load...

Povezane vijesti


Post Više o tebi

4 načina za upravljanje opozicionim prkosnim poremecajima kod dece

Post Poremećaji ličnosti

Dobra i loša osećanja

Post Dobro zdravlje

Povratak na osnove: seksualni i selektivni inhibitori ponovnog uzimanja serotonina

Post Svakodnevne veze

Pukotina u licu: Evo kako

Post Više o tebi

Može li bolji romantični odnos dovesti do boljeg roditeljstva?

Post Više o tebi

Kriminal, posledice i mentalne bolesti

Post Poremećaji ličnosti

Stvari koje narcisista nikada neće učiniti

Post Roditeljstvo

5 mogućih razloga nas privlači narcisisti

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i ko ste zaista

Post Više o tebi

5 savjeta o tome kako napraviti pravi izbor

Post Poremećaji ličnosti

Savjetovanje o braku: da li se osećate provocirano?

Post Svakodnevne veze

Video igre: neočekivane koristi za sve uzraste