Kliničari na kauču: 10 pitanja sa psihologom susan orenstein | BA.Superenlightme.com

Kliničari na kauču: 10 pitanja sa psihologom susan orenstein

Kliničari na kauču: 10 pitanja sa psihologom susan orenstein

Svaki mjesec smo razgovarati sa različitim terapeut za zaviriti u kako oni rade i kako žive. Oni dijele sve, od najizazovnijih dijelu oko vođenja terapije kako se nose sa stresom.

Oni također otkrivaju da li bi izaberemo isti karijere i ono što oni žele svoje klijente znao - i još mnogo toga! Ovi intervjui su uvijek osvjetljavanje i ispunjen uvid jer nam daju uvid u mjesto što rijetko vidimo: soba terapije.

Ovaj mjesec smo sretni da imaju Susan Orenstein, dr, licencirani stručnjak psiholog i odnos. ORENSTEIN je osnivač ORENSTEIN Solutions, savjetovanje grupa praksa nalazi u Cary, NC

load...

Za proteklih 16 godina, Orenstein je sama posvećen pomaganju pojedinaca i parova poboljšaju svoje emocionalno zdravlje i podsticanje ljubavi odnosa. Ona je specijalizirana u pomaganju parovima u nevolji obnovi povjerenja i rasplamsali intimnosti. Možete naučiti više o Orenstein ovdje.

1. Šta vas najviše iznenadilo o kao terapeut?

Svaki klijent je toliko drugačiji. Ono što radi za jednog klijenta ne može raditi za drugog klijenta. Koncept ili strategija koja rezonira sa jednog klijenta mogla pasti ravno sa drugim. Tako Rano sam shvatio da sam stalno treba da znam mojih klijenata; uče o njihovim ličnostima, stilova i potreba za učenjem; i nastavite dodavati na moju kutiju za alat.

2. Koji je najnoviji i najveći knjige ste pročitali se odnose na mentalno zdravlje, psihologije ili psihoterapije?

Wired for Love Stan Tatkin. Trenirao sam u Tatkin model PAKT i da smatra da je veoma korisno.

3. Koja je najveća mita o terapiji?

Jedan od najvećih mitova o terapiji je u tome što je pasivni proces od strane terapeuta i klijenta; da je to prvenstveno za ventilaciju u sadašnjosti i otkrivanja prošlosti porodice disfunkcija iz prošlosti. Da, zapravo, neke se to dogodi, ali u većim kontekstu osnaživanja klijenata da budu aktivniji u svom životu, znaju šta žele, i postići svoje ciljeve.

U mom sesija, rad je vrlo aktivan i namerno. Radim s klijentima da otkrije ko su, šta žele i šta se dobija na oni način. Onda smo aktivno rade na kreativno rješavanje problema - ponekad odigrava scenario u role-play, brainstorming, prepoznavanje osnovnih emocija, ili radi sabranosti vježbe.

load...

4. Ono što se čini da je najveća prepreka za klijente u terapiju?

U parovima savjetovanje, velika prepreka kada parovi dolaze u nakon što je pretrpio već godinama. Često spavaju u odvojenim krevetima i ključa od nezadovoljstva ili očajnički usamljen. Često jedan ili oba partnera osjećati utučen ili ogorčen, toplinom i ljubavi osjećaje duboko ispod površine i dali nadu. Oni misle da ako oni nemaju "koji vole osjećaj", gotovo je. Volio bih da su znali da kada se potrebe obrađena u parovima savjetovanja, često ljubavi, tender emocije mogu se ponovo rasplamsala.

Sa druge strane, neki parovi dolaze da me oseća neprijatno jer nema "nije baš nešto nije u redu", ali su se kao da oni razilazili. Tako sam uzbuđen kada parovi dolaze na savjetovanje rano, kada smatraju da prvo trunke distanciranja, tako da možemo napraviti neke prilagodbe i zadržati odnos na kursu.

Ukratko, ovi pomenuti prepreke mogu prevazići znao da li više parova da se "nikad nije prerano i to je nikad nije kasno" da traže konsultacije sa parovima terapeuta.

5. Koji je najizazovniji dio o tome terapeuta?

Prikazano klijentima praznine u tome kako oni vide sebe koji su često u početku bolne, ali na kraju koristan u pomaganju ih samosvest i osnaživanje.

6. Šta volim kao terapeut?

Vida i sluha transformacije moji klijenti 'kako postaju samosvjesnije, samouvjerene i povezane u njihovim životima. Pružanje podrške, ohrabrenja i nade za one bore i boli; biti u stanju da se ukaže napredak, naglašavajući dobici i slavi svaki uspjeh.

7. Koji je najbolji savjet možete ponuditi čitateljima na vodećim smislen život?

Biti stvarno. Uzmite iskren račun svog života: ono što cijenimo, ono što želite, a što žrtve ste spremni da. Naći partnere podrška usput da vas iskreno i da znate da niste sami. I da istina i suosjećanja voditi svoje putovanje. Budi dobar prema drugima, oprosti lako, i brinuti o sebi.

load...

8. Ako ste imali svoje školovanje i karijeru izbor da opet radimo, da li odabrati iste profesionalne put? Ako ne, šta bi ti uradio drugačije i zašto?

Da, ja bih izabrati ove profesije, jer je uvijek zanimljiva i izazovna, i ja sam u mogućnosti pomoći osnažiti ljude da žive više ljubavi, svrsishodan život.

Da sam ja na postdiplomskim studijama danas bih nastaviti još formalnu obuku u organizacijske psihologije, forenzičke psihologije i nastave rješavanje sukoba. Sam vodila neke od ove obuke postdiplomske i da je to vrlo zanimljivo i vrijedno.

9. Ako postoji jedna stvar koju poželio svojim klijentima znali o tretiranju ili mentalne bolesti, što bi to bilo?

Razvoj zdravog načina života, uključujući samo-sažaljenje, brige o sebi i jake interpersonalne vještine mogu pomoći umjerenim mnogih oblika mentalnih bolesti. Možemo promijeniti naš način razmišljanja i doslovno promijeniti naš mozak. Pilule nisu jedini odgovor, a ponekad i oni su pogrešan odgovor.

Ja bih više klijenata shvatiti kako savjetovanje može biti od pomoći u liječenju depresije, anksioznosti i odnos pitanja, a ne samo za kratkotrajno olakšanje, ali dugoročno emocionalno blagostanje.

10. Šta lično radite da se nosi sa stresom u svom životu?

Uživam vremena sa svojom porodicom (moj muž od 26 godina, dva teen dječaka i psa, Stela). Idem u teretanu nekoliko puta tjedno. Ja se svježeg zraka. Uzimam u ljepoti muzike i prirode, i mislim da inspiraciju i zahvalnosti u borbi i hrabrosti drugih.

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Trčanje na praznom: prevazići emocionalno zanemarivanje u detinjstvu

Post Slavnost

Bipolarni poremećaj: kako možete pomoći vašoj dijagnoziranoj porodici i prijateljima

Post Svakodnevne veze

Crtež linije: tri načina za postavljanje jasnih granica

Post Svakodnevne veze

Može li narcisisti naučiti empatiju?

Post Svakodnevne veze

Vaše zdravlje, mozak i moć zahvalnosti - ključ za sreću, 1 od 1

Post Poremećaji ličnosti

Da li mislite da ste magnet za narcise? 4 stvari koje treba razmotriti

Post Roditeljstvo

Suočavanje sa pasivno agresivnim partnerom

Post Poremećaji ličnosti

Vaše fascinacije izdaju narcističko zlostavljanje

Post Roditeljstvo

Senzorni procesi izazivanja: efikasan klinički rad sa decom i tinejdžerima

Post Roditeljstvo

Šta je otrovna sramota?

Post Više o tebi

3 dbt vještine od kojih svi mogu imati koristi

Post Slavnost

Psihoterapija gleda na nominacije oskara 2017. godine