Ljubav, požuda ili poremećaj nedostataka pažnje? | BA.Superenlightme.com

Ljubav, požuda ili poremećaj nedostataka pažnje?

Ljubav, požuda ili poremećaj nedostataka pažnje?

Pitam se da li si zaljubljen ili požuda? Bilo da je vaša opsesija o nekome je znak ljubavi ili ovisnosti? Bez obzira da li ostati u problematičnu vezu, jer ste ovisni ili u ljubavi? To je komplikovano, i požudu i ljubav i ovisnost uvijek ne isključuju jedna drugu. Endless analiza ne pomaže ili promijeniti naše osjećaje, jer smo često pokreću snage izvan same svesti.

Početno atrakcija uzburkao neurotransmitera i hormona koji stvaraju uzbuđenje zaljubljenosti i jaku želju da bude blizu i seksualne sa osobom. Ove hemikalije i naše emocionalno i psihološki šminka nas može uzrokovati da se zamagli stvarnost i idealizirati predmet naše privlačnosti. Vrijeme provedeno u fantasy goriva naš žudnja da bude s njim ili njom. To je normalno kada ne preuzme naše živote.

load...

Kada je čisto požuda, nismo previše zainteresirani za provesti vrijeme zajedno bez seksa ili očekivanja od toga. Mi ne želimo da razgovaraju realnih problema, a ne mogu ni da provede noć. Fantazija su uglavnom seksualno ili o izgledu i tijela te osobe, a mi ne zanima zadovoljavanja potreba osobe izvan spavaće sobe - ili možda čak i unutra!

Seks oslobađa oksitocin, ljubav kemijske što nas čini žele da gnijezdo s našim partnerom. Kao što smo upoznati naše ljubavnika, možda žele provesti više ili manje vremena zajedno, ovisno o tome što smo naučili. U ovom trenutku, naš mozak kemikalija, kao i naš stil privrženosti i psihološki problemi mogu nas dovesti do postati codependently prilogu kroz romantiku ili ljubav ovisnost to izgleda kao ljubav, ali se još pokreće našu potrebu za kemijsku žurbi da bi se izbjegao osjećaj napuštenosti , depresija i nisko samopoštovanje.

Uzbuđenje i želju može biti pojačan intrige ili nepredvidivost našeg partnera ili nedostupnosti. Mi može ostati u prilogu, pa čak i žude za naš partner, ali naša nelagoda ili nezadovoljstvo raste. Umjesto da se fokusiraju na to, naša glad biti s njim ili njom zauzima centralno, uprkos činjenici da se javljaju uznemirujuće činjenice ili karakterne osobine koje je teško zanemariti. Možemo osjećaju kontrolom ili zanemareno, nesiguran ili omalovažavati, ili otkriti da je naš partner nepouzdan, ili laži, manipulira, pomama, ima tajne, ili ima veliki problem, kao što su ovisnosti o drogama ili ozbiljne pravne ili financijske probleme.

Bez obzira na to, mi ostati i ne poslušati naše razumu da ode. Sve više mi sakriti naše brige i sumnje i oslanjaju se na seks, romantiku, i fantazija da se održi odnos. Od simpatije, možda bismo se izvući da pomogne i "spašavanja" naš partner ili pokuša da mu se vratite u idealnom mi "pao" za. To su znakovi ovisnosti.

load...

Ali požuda može dovesti do prave ljubavi kao što se veže i upoznajte naš seksualni partner, a požuda ne uvijek blijede. Vidio sam parove u braku već decenijama koji uživaju u živoj seksualni život. Međutim, prava ljubav ne zahtijevaju da prepoznaju naše odvojenosti i vole naš kolega za koje je on ili ona zaista jeste.

Uvek neka idealizacija u novu vezu, ali prava ljubav traje kad se to bledi. Kao odnos raste, razvijamo povjerenje i veću bliskost. Umjesto da pokušava da promeni naš partner, mi njega ili nju prihvatiti. Želimo da dijele više našeg vremena i zajednički život, uključujući i naše probleme i prijateljima i obitelji. Potrebe naših ljubavnika, osećanja i sreće postati važno za nas, i mislimo o planiranju budućnosti zajedno. Kada je strast je još uvijek tu, mi smo sretni da imaju i ljubavi i požude.

Ljubav i codependency može koegzistirati ili biti teško razlikovati, jer codependents idealizujemo i često sretno samo-žrtvovanje za svog partnera. Kada razlike i ozbiljni problemi su uglavnom ignorisani, svedena na minimum, ili racionalizovane, više liči codependency, jer zapravo ne vide ili vole cijelu osobu. Suočavanja sa istinom će stvoriti unutarnji sukob o našem strahu od praznine i usamljenosti. Slično tome, kada naš naglasak je na tome kako naš partner nas čini ili kako on ili ona misli o nama, našim "ljubav" je zasnovan na našim egocentrični, ko-zavisnostan potrebe.

Zdrave odnose i ko-zavisnostan, ovisnost oni imaju vrlo različite putanje. Zdrava partneri "ne pada u ljubavi;" oni "rasti u ljubavi." Oni nisu toliko vođen ogromna, nesvesno strahove i potrebe.

load...

Usporedba:

Ko-zavisnostan Relationships

 • Intense atrakciju - anksiozni
 • Idealizovati jedni druge, zanemarujući razlike
 • Pasti "u ljubavi" i da obaveze
 • Upoznajte jedni druge
 • Postati razočaran
 • Drže fantasy ljubavi
 • Pokušajte promijeniti naš partner u naš ideal
 • Ogorčena i nevoljeno

Zdravih odnosa

 • Privlačnost i prijateljstvo početi - osjećaju ugodno
 • Atrakcija raste jer znaju jedni druge
 • Priznaju razlike (ili ostaviti)
 • Narasti do volimo
 • Make obaveze
 • Kompromis potrebe
 • Ljubav i prihvatanje jedni druge produbljuje
 • Osjetite podržavao i volio

Codependency je ovisnost i osnovi svih drugih ovisnosti, uključujući i seks ovisnost, i romantiku, odnos, i ljubavi ovisnosti. Požude i ljubavi i ljubavi i ovisnosti može se preklapaju. Kada smo izliječiti naše codependency, možemo vidjeti da li ljubav ostaje. Mogli bismo čak i napustiti nezdravu odnos i dalje volim naše ex. U međuvremenu, neke stvari su moglo znati:

 • Potrebno je vreme da voljeti nekoga. Ljubav na prvi pogled može biti izazvan mnogim stvarima, ali ne volim.
 • Seks sa strancima ili čestim višestrukim partnerima je znak seksualne ovisnosti.
 • Igrajte aktivnost, bez obzira da li seksualno ili romantično, to izgleda van kontrole, kao što su kompulzivni seks, uhođenje, špijuniranje, stalno poziva ili slanje poruka je znak ovisnosti.
 • Ignorisanje granice vašeg partnera, i zlostavljanje, kontrole ili manipulacije njega ili nju (uključujući i ljude-ugodan ili spašavanje) su znaci ovisnosti.
 • Koristeći seks ili vezu da se nosi sa prazninom, depresijom, ljutnja, sram, ili anksioznost je znak ovisnosti.
 • Koristeći seks ili romantiku zamijeniti za ugrožene, autentični intimnost je simptom ovisnosti.
 • Boravak u bolan odnos u strahu od napuštanja ili samoća je znak codependency i ovisnosti, a ne vole.
 • Nemogućnost da se posvete vezu ili ostati uključeni sa osobom koja je emotivno nedostupan pokazuje strah od intimnosti - simptom ovisnosti.
 • Vjerujući previše ili premalo su znaci ovisnosti.
 • Žrtvovanje vaše vrednosti ili standarda biti s nekim je znak ovisnosti.

Healing od codependency i ovisnosti zahtijeva trud i podršku programa 12 koraka ili psihoterapije. To je vrlo teško da se suzdrže od kompulzivnog, ovisničkog ponašanja bez podrške jer nesvjesnog sile nas i bol apstinencije vožnje su ogromna. Postoji nada i izlaz. Oporavak uključuje:

 • Saznajte više o simptomima codependency.
 • Healing sramota i napuštanje bol svog djetinjstva.
 • Izgradnju vašeg samopoštovanje.
 • Uči da bude samopouzdan.
 • Učenje na čast i zadovoljiti vaše potrebe i njegovati sebe.
 • Rizikujući je autentičan o svojim osećanjima i potrebama.

Da biste saznali više i početi ozdravljenja, rade vježbe u mojim knjigama Codependency for Dummies i osvajanje Sram i Codependency: 8 koraka do oslobađanje True Ti i knjige 10 koraka do samopoštovanja i Kako Speak Your Mind: Postanite Asertivno i postavljaju granice.

© Darlene Lancer 2014

load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevne veze

Šta je hsp? - razumevanje veoma osetljive osobe

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: priručna knjiga o psihologiji

Post Poremećaji odraslih

Lekcija u neželjenim efektima pomoću buprenorfina

Post Više o tebi

Nakon akcije ftc, elimidrol iznenada dopunjuje poboljšanje raspoloženja

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i percepcija da su sebični

Post Više o tebi

Zapaljenje mozga i opsesivno-kompulsivni poremećaj

Post Poremećaji ličnosti

Unutrašnji sukob: znajte sebe

Post Psihologija seksa

Razumevanje odnosa, seksualne i intimne izdaje kao traume (posttraumatski stresni poremećaj)

Post Poremećaji odraslih

5 mitova koji okružuju depresiju i anksioznost koja vas može zadržati

Post Više o tebi

Suočavanje sa oblačnim oblakom mogućnosti rane smrti

Post Poremećaji odraslih

Anksioznost, hipoteka i nesigurnost

Post Svakodnevne veze

Redefinisanje narcizma kao ljubavnog deficita