Može li narcisisti naučiti empatiju? | BA.Superenlightme.com

Može li narcisisti naučiti empatiju?

Može li narcisisti naučiti empatiju?

U nedavnoj studiji, istraživači sa Univerziteta u Southampton i Univerziteta Surrey su pokušali da saznaju da li pacijenata koji pate od narcizma može naučiti da pokažu empatiju za patnju druge osobe.

Njihova studija, koji se objavljuje u ličnosti i Social Psychology Bulletin, pokazao je da je moguće.

Jedan od glavnih obeležja narcisoidnost je nedostatak empatije za druge. To ima negativan efekat na njihovu ličnih odnosa, socijalne interakcije i društvenog ponašanja. U većini slučajeva, to je zato što njihov nedostatak empatije znači da su nezainteresovani sa efektom svojim akcijama na druge.

load...

Za ovu studiju, istraživači su odlučili da se fokusiraju na pacijentima koji pokazuju subkliničkom narcizam. Ova dijagnoza se daje pacijentima koji su psihički zdravi dok je još izlaže neke narcisoidne osobine. Ovaj oblik narcizma je češći od narcisoidnog poremećaja ličnosti.

Ispitati da li narcise bi mogao biti u stanju da saoseća sa patnjama druge osobe, pitali učesnika u studiji da pročitate odlomak opisuje raspad odnosa. Bez obzira koliko teške hipotetički scenarij je bio visoko narcise nije pokazao nikakvu empatiju za objekat. Ovo je istina čak iu situacijama kada je predmet izvoda pretrpjela ogromnu depresiju.

Istraživači su zatim zatražio učesnika u studiji da perspektive ciljne osobe. Na primjer, učesnice su prikazani kratki dokumentarni film koji je opisao iskustvo druge žene sa nasiljem u porodici. Učesnici su zamoljeni da zamisle osjećaj emocije žene dok gledate video. U ovom slučaju, visoke narcise prijavljenih mnogo veći empatije za ženu.

Na kraju, učesnici su testirani da vidim da li bi mogli biti fiziološki preselio kao i emocionalno. U ranijim istraživanjima uočeno je da porast otkucaja srca ukazuju na empatičku odgovor. Istraživači su otkrili da, iako visoke narcise obično je pokazala znatno nižu stopu srca kada su izloženi nevolji druge osobe, za vrijeme vježbe perspektive uzimaju oni su odgovorili istom nivou povećane srca kao low-narcise.

Ovo ukazuje na to da je moguće za narcise empatije sa drugima u ispravnom okolnostima. Ključ je da ih ohrabruje da razmotre situaciju iz drugog ugla.

Živiš sa narcis?

Ako je tako, važno je da se njega ili nju ohrabriti da usvoje drugačije perspektive prije očekivao empatiju. U okviru svoje default gledišta, empatija ne može teći. Izazov je kako da biste dobili narcisoidni pojedinca da usvoji novu perspektivu.

load...

Ipak, možete pomoći bilo sebično pojedinca zamisliti drugu osobu u oči svog uma. Onda pitati predmet zamisliti postaje ta druga osoba, osjećaj ono što zamislite osećaju. Ovakve direktne intervencije su uobičajeni u trening NLP decenijama.

Ako ne možete da ohrabri vaša narcisoidni partner za novu perspektivu, ali u svakom slučaju zahtijevaju empatiju, onda možete računati na osećaju odbačena ili odbijena. Učimo od gore navedenih studija koja svjesno identifikacije s drugom osobom je kritična ključ empatiji.

I to je istina za sve nas. Mnogi ljudi identifikuju sa stanovišta drugih prirodno. Narcisoidni pojedinci ne radi to na sve. To je alat koji vjerovatno ni ne znaju da imaju.

Ako vam se sviđa ovaj članak, onda kao moj Facebook stranici ispod kako bi se sa svim moje pisanje.

load...

Povezane vijesti


Post Depresija

Antidepresivi i mugeri droge

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i ko ste zaista

Post Roditeljstvo

Pomocno samoubistvo i mentalne bolesti: otkrivanje teme

Post Roditeljstvo

Šta je otrovna sramota?

Post Depresija

Buprenorfin: koliko je pacijenata previše?

Post Roditeljstvo

Mozak djece sa hiperaktivnošću poremećaja pažnje pokazuje nedostatak proteina

Post Svakodnevne veze

Zašto opravdavamo žaljene akcije: psihološku perspektivu

Post Depresija

Šta kupiti nekoga sa depresijom za praznike? Ništa

Post Više o tebi

7 savjeta za postavljanje granica na poslu

Post Tvoje tijelo

Kognitivne distorzije koje doprinose negativnom poremećaju tijela i poremećajima u ishrani

Post Tvoje tijelo

4 načina da zaista volite sebe

Post Psihologija seksa

Znaš da si star kada