Neuronauka pažnje Deficit Disorderivna ljubav: atributi ljubavi Pažnja Deficit Disorder | BA.Superenlightme.com

Neuronauka pažnje Deficit Disorderivna ljubav: atributi ljubavi Pažnja Deficit Disorder

Neuronauka pažnje Deficit Disorderivna ljubav: atributi ljubavi Pažnja Deficit Disorder

Šta je ovo stvar koja se zove "ljubav"? Plato označen ljubav je 'iracionalno želje ", a pjesma naslove kao što su" stvari koje radimo For Love ", kao i tekstove pjesama kao što su" Why Do Fools Fall In Love ", prenose zbunjuje utjecaj ljubavne veze može imati na ljudsko mozak. Za ljudska bića, muškarci i žene podjednako, možda postoji nikakav veći fascinaciju ili opsesija za čula, uma i srca, tijela i duha.

Dobra vijest iz oblasti neurologije i intimnost (poznat kao socijalna neuroznanost, prilog, afektivnih neuroznanosti i kognitivna neuroznanost) je da izbliza studija mehanizama mozga u osnovi ponašanja u socijalnim odnosima su se mnogo misterije iz naše potrage da shvatimo par odnosa.

Kao Dr. Sue Johnson navodi u nedavno objavljenoj knjizi, Hold Me Tight, naprotiv, ljubavne veze čini se da upravlja kao "izuzetan logika" koja prati prilično precizno algoritama. Lijepljenje ponašanja, ispostavilo se da su manje misterija i nauka.

load...

Sada shvatamo, na primjer, postoje neurohemijskih razloga zašto smo skloni da loše odluke u određenim relacionoj kontekstima.

  • Ponašanja love traže proizvode jedan od najmoćnijih kombinacije neurohemikalije. Moć ovih hemikalija leži u tome, ne samo da rade podsvjesno i automatski aktivira, i na taj način može proći nezapaženo, oni lako nadvlada logiku mehanizama višeg korteksa, što je gdje "pravi" razmišljanja (refleksivno razmišljanje, mogućnost razmišljanja itd) odvija.
  • Zatim razmotriti kemikalija objavio jezgra intimnost strahovima, povezana sa našim potrebama odnosa, ili emocija-diskova. Nije nikakva tajna, ako mislimo o tome, da: ako smo ljudski, strah od intimnosti je najvjerojatnije naš najveći strah. To je u intimnim susretima s onima koji su nam najbliži, na kraju krajeva, za koje smatramo da najranjiviji. Ovo je mjesto gdje površinski naš osnovni opstanak-ljubavi ili egzistencijalnih strahova - odbacivanje, neadekvatnosti, napuštanje - kao što se borimo da mislimo da bitno za koji smo, osjećati sposoban osiguravanje sreće i smislen odnos, ili osjećaju vrijednosti u odnosu na drugog, i tako dalje.
  • Sljedeći dodati strah kemikalija objavio kulturnim tabuima za svaki pol između kulturnih očekivanja da će tražiti dokaz samopoštovanja (u nekoliko odnosa) za muškarce (tj, da sudi na taj način izbjeći da "nisu muški" emocije ugroženosti, kao što su bol ili nježnost, itd) i za žene (tj, da sudi na taj način izbjeći kao "ne žensku" emocije snage, kao što su ljutnja ili asertivno zahtjeva).

Spoj straha i ljubavi kemikalija, uz sramota muškarci i žene su uslovljeni da se osjećaju za "potrebe" dublju vezu ili razumijevanja jedni od drugih (a ne "dokazuju" da mogu do kulturne idealan za što kao emocionalno odvojiti kao gospodin Spock!) daje uspostavljanje vrsta za muškarce i žene da ne u njihove odnose.

load...

Ako ovo nije setup i za muškarce i žene da ne na emocionalne intimnosti, što je? Ovaj propust nije zbog nedostatka truda, međutim, i dosta jer je većina akcija su očajnički pokušaji da se postigne bolji "osjećaj države" u odnosima, u produkciji mješavina neurohemikalije koji aktiviraju opstanak ljubavi strategije i intimnost strahove, kao što su strah neadekvatnosti, odbacivanje, napuštanje, i tako dalje.

Kada strah pojačava do nivoa koji aktiviraju odbrambene načina smanjenja anksioznosti, muškarci i žene podjednako se uključe u očajničkom ponašanja, najčešće kaznene shame-, samozaštita ili taktika krivice izaziva. Nekako svaki partner je potpuno uvjeren da određeni obrazac sramoćenja ili povlačenja, guilting ili zastrašivanje drugih je njihova najveća nada za dobivanje natrag ljubav veze oni čeznu za vraćanje, a jednom osjeća sigurnim u na početku njihove veze.

U istinu, "logika" strategija za preživljavanje prkosi logici. Izvana, to je lako uočiti logika nije racionalan.

Ove krute i ograničavanje ili-ili misli obrasce mozga i tijela u modu opstanak, međutim, ima smisla da se podsvjesnom umu, um tijela. Odbrambene strategije su brzo popraviti načina smanjenja anksioznosti. To znači da smo obučeni naše tijelo da mislimo da ne znamo kako doći za bolji osjećaj države (za vraćanje ravnoteže i osjećaj sigurnosti), bez napada dostojanstvo naših sebe i, ili partner (zdravija opcija za oba sebe i odnosa), automatski će se aktivirati stare pokušao-i-istinito strategije vraćanja ravnoteže (barem niže anksioznost, barem privremeno... Brzo-fix).

Ako se to nema smisla, uzmite u obzir svaki put da su vaši roditelji koristili te brzo popraviti načina vraćanja osjećaja sigurnosti uz korištenje taktika kaznenih jedna s drugom 0r dok roditeljstvo i, ili braće i sestara.

load...

Ovo se ne radi o krivi roditelji (kao što si ti, oni su vjerojatno radili najbolje sa onim što su znali u to vrijeme). Radi se o razumijevanju iracionalne "logika" preživljavanja-ljubavi i ovisnosti obrasce, tako da, ako ste stvarno, stvarno želim da to učine, možete odabrati da se oslobodi obrazaca problem koji ti blokira ostvarivanja ličnih i odnos sreće Zaslužuješ.

Uzimajući put najmanjeg otpora "osjećati-dobar" država je ono ovisnosti su o, au ovom slučaju, konkretno, ovisnost ljubavi obrasce.

 Seks u odnosu na ljubav ovisnosti

Kao seks ovisnost, ljubav ovisnost je stanje u kojem je određeni miks neurohemikalije može proizvesti razarajuće efekte na život osobe, jer, kao što je sa drugim supstancama halucinogene, oni odbaciti logiku kapaciteta frontalnim režnjevima i stavite čulne sisteme tijela zadužen za ponašanje i postupke osobe. Liječenje i oporavak se razlikuju još preklapaju, a ukupna slijediti mnoge od iste korake za tretman svih ovisnosti.

Ono što čini ljubav ovisnosti jasna, au nekim slučajevima i teže za liječenje, da je problem ponašanja nisu tako jasno prepoznatljivi kao problematičan, tako, potrebno je više pažnje i energije za osobe sa problemom ljubavi ovisnosti da se prijave i promijene svoje odnose obrasce. S obzirom na to obrazaca ponašanja i posljedice većine ovisnosti, da uključuje seks ovisnost, su evidentni, odnosno gubitak braka i porodice, prostitucija, gubitak prihoda, kompulzivne masturbacija, itd, većina svih destruktivnih ponašanja u ljubavi ovisnosti su u smeta osobe i ne vidi u svojim spolja ponašanja.

Ponašanje Patterns

Love ovisnost obično uključuje obrazac redovno postaje fizički ili emocionalno uključeni u jedan odnos za drugom, ili više veza u isto vrijeme, od kojih je većina početi sa intenzivnim strast, rad dramatično intenzivne "uspone" i "padove" i završiti nešto brzo. U mnogim slučajevima, ti odnosi mogu biti raspoređen i odvijaju se u različitim fazama života, sa periodima uzdržavanja između.

Ovisnost o ljubavi također može doći u obliku dugoročno angažman sa jednom osobom, sa sličnim raspon intenziteta koji podrazumijeva roller coaster vožnju emocionalne uspone i padove, i raskide startupe, sa ili bez povezanosti sa osobama izvan veze (češće, ali ne uvijek u toku padove). Sa svakim "mali" perioda, obrasce odnosa imaju izraženije i evidentno negativan utjecaj na osobe povjerenje, poštovanje i osjećaj sebe. Na žalost, osoba često reaguje intenziviranje potrage ili traže druge osobe da se osjećaju dobro, volio ili je to potrebno.

Kulturološki gledano, na kraju krajeva, stoljećima zarazna obrasce ljubavi u vezi su reklamira kao "normalnim" ili dokaz o romantičnoj "pravu ljubav", jednom proglašena idealan pesnici i trubadura, au modernim vremenima, industrija zabave nastaviti trend romantične dominaciju (za žene) i erotizira (za muškarce).

Ponašanje Patterns

Love ovisnost obično uključuje obrazac redovno da se uključe u jedan odnos za drugom, ili više veza u isto vrijeme, od kojih je većina početi sa intenzivnim strast, rad dramatično intenzivne "uspone" i "padove" i završiti nešto brzo. U mnogim slučajevima, ti odnosi mogu biti raspoređen i odvijaju se u različitim fazama života, sa periodima uzdržavanja između.

Ovisnost o ljubavi također može doći u obliku dugoročno angažman sa jednom osobom, sa sličnom rasponu intenziteta, a roller coaster vožnju emocionalne uspone i padove, i raskide startupe, sa ili bez povezanosti sa osobama izvan veze više vjerovatno ali ne nužno i za vrijeme minimuma. Sa svakim "mali" perioda, obrasce odnosa imaju izraženije i evidentno negativan utjecaj na osobe povjerenje, poštovanje i osjećaj sebe. Na žalost, osoba često reaguje intenziviranje potrage ili traže od drugih (ili neki drugi) kako bi se osjećaju dobro, volio ili je to potrebno.

Isto tako, seks obrasce ovisnosti se promovira kao kulturne norme za muškarce, posebno, odnosno više seksualnih partnera, neobavezan seks, korištenje pornografije, itd Čak su i neke oblasti nauke, kao što su sociobiologiji, promovira muške agresije, promiskuitet, pa čak i silovanje kao normalan biološki ponašanja -ignorisanje da su ljudska bića kao bića su jedinstveni u svoje kapacitete za maštu, kreativnost i izbor da transformišu svoje živote.

Ličnost atributi

Osobe s ljubavlju ovisnosti imaju tendenciju da pokazuje znake nisko samopoštovanje i nezrelost u njihovim ličnim odnosima. Oni imaju tendenciju da se ponašaju na način koji odgurne intimnost i upoznavanja drugih bliže, ili Intenzitet je ono što pokreće njihovo ponašanje u odnosima, a oni obično ili igrati spasilac ili spašeni u jednoj ili više oblasti, a možda i prebacivanje između dva. Na primjer, jedan partner pokušava da spasi druge od toga da bude previše emocionalne, odnosno napadi besa, tražeći, a drugi traži da spasi svog partnera od toga da bude previše u nizu, po strani, ne reaguje. Oni se žale ne cijeni ono što oni doprinose, a očekujemo njihov zbog nagradu može izraziti bilo jednostavnih pokreta zahvalnosti i ljubavi - ili (za zahtjevnije ljubavi ovisnici) nepopustljiva djela poštovanja i odanosti. 

Ovisnost odnose atributa:

  • Feeling instant bliskost sa nekim novim, bez obzira da li otkriveni ili ne.
  • Imajući redovne intenzivne još kratko emotivne susrete.
  • Potrebe da se osjećaju drugi je 'kraj-sve' na njihovo postojanje - ili da se osjećaju da su one druge "end-all '- ili oboje.
  • Osjećaj osjećaj očaja o tome šta da radim za početak ili zadržati odnos.
  • Previše spreman i otvoren za žrtvovanje sve da odnos uspije.
  • Ne obazirući se na "znakove" i "zastave", a ne poverenje u srži instinkte.
  • Intense neediness i traženje dokaza da su se dopao, potrebi ili cijenjen (ili "ugledni" (poslušao) i vrijednosti).
  • Ljubomora lako izazvala strah od drugih napuštanja ili s nekim "bolje".
  • Konstantna traženje dokaza ili sigurnost druge ne "varanje".
  • Gubi interes kad se "strahopoštovanje" ili "aura" romantike (intenzitet) je nestao.
  • Nerealna percepcija ili očekivanja drugih od početka do kraja.
  • Instant osvežili želje kada druga počinje da odmakne.
  • Postupajući na način koji destabilizira odnos kada su stvari 'stabilne' da bi dobili "intenziteta" fix.
  • Nerazumno osjećaj neuspjeha, odbacivanje ili napuštanje kada je odnos završava.
  • Visoki tlak, intenzivan reaktivnost, poziranje i defanzivni interakcije.
  • Forsiranje "instant" stalnosti sa drugim putem "slučajno" trudnoće, gurajući za brzu brak, pritisak na druge da bi preuranjeno predanost, prijeteći da ode, ponašaju nasilno, uzvratiti, itd
  • Nespremnost da se pusti osećaju devastirana nakon raskida (nerazumno količinu vremena).

Zdrava odnose atribute koji su posebno nedostaju:

  • Zdrav osjećaj sebe i granica u odnosu na sebe i druge.
  • Spremnost da se prate kroz tretirati svoje i jedan drugog želje i zahtjeve sa dostojanstvom i brigu.
  • Zdrava želi da izgradi partnerstvo, zajedničke odgovornosti i aktivno učešće u jedni drugima rast, zdravlje i dobrobit (emocionalno, mentalno i fizički).
  • Zdrav osjećaj radoznalosti (za razliku od sudeći) u nastojanju da se upoznaju i ophode jedni prema drugima kao jedinstvene osobe s vlastitim idejama, strasti, težnje, rana, emotivne slabosti i prednosti, područja rasta, i tako dalje.

Ponašanja su vođeni uvjerenja o tome kako core emocijama diskove (na bitno, da se osjećaju dobro o sebi i životu) može ili "treba" biti ispunjeni. Vjerovanja djeluje kao neuronska obrasce emocija-naredba koja vozi ponašanja, obrasce razmišljanja, emocionalno iskustvo.

Kulturna vjerovanja da romantizuje dominaciju (za žene) i erotizuju dominacije i normalizaciju tretman (sve češće okrutno) žena, djece (i muškaraca) kao objekti zadovoljstva, je ono što je pornografija u vezi. Kao milijardi dolara industrije a, pornografija je učinila mnogo (Razmislite o tome: Kad ste to uradili, video si uspjeh, zar ne morate nekako trenirati i zaustaviti se od vratimo na fokusirajući se na njemu mijenja (čim? vidite neki uspjeh). Učiniti autentične odnose na nezanimljivih opciju. To je profit motiv za to, i to je glavni doprinos seks i krize ljubavi ovisnosti (na isti način na koji prehrambena industrija manipulira ingrediets hrane (tj šećer) za promociju prodaje ono što povećanje - ovisnost o hrani Vidi knjizi Pulitzerove nagrade autor Michael Moss, Salt Sugar Fat)!.

Autor i govornik, Pamela Paul skovao termin "pornification" američke kulture u njoj otkriva rad pod naslovom, Pornified: Kako pornografija šteti našim životima naših odnosa i naše obitelji. Prema njenim riječima, "To je lakše pornografije nego da ga treba izbegavati. Mi smo zaštićeni prava onih koji žele da žive u pornified kulturi, dok potpuno zanemaruje interese onih koji to ne čine (str. 253). Razlog je veze sa prvog stavljanja profita. Kao novinar Gail Díneš bilješke, "predatorskih kapitalisti smisliti način da prošire svoju bazu klijenata", a nezadovoljni imaju hooking milijune ljudi na naviku koja blokira zdrav seksualne odnose ", što je pamet biznismeni su , kao da se ništa više nego govori ženama koje pornografija je zapravo dobro za njih. "

Dobra vijest je da to nije vi ili vaš partner koji je "problem"; to je ovih obrazaca problema i "logika" (ograničavajući uvjerenja i obrasce toksičnih razmišljanje) koji ih drže strogo na mjestu.

To je osnova za seks i ljubav ovisnosti, i to je ono što čini da muškarci i žene zaglavljen u zarazna obrascima koji se odnose na sebe i druge, zanemarujući sve dokaze svoje tijelo, nastale iz svog iskustva, da: Pravi problem je zarazna odnose obrasce sebe.

Uzimajući put najmanjeg otpora "osjećati-dobar države" je ono što partneri zaglavila u starim zone komfora. Ovi obrasci razmišljanja zadržati partnera zavisni od intentisity, a istovremeno su se blokiraju faktor za rast i sposobnost da uče od bolnih iskustava (rast je ugrađena u direktivi tijela-uma), na kraju, da sazri njihovu ljubav i predanost sve više i više u smjeru pronalaženja saosećajniji ljubavi za sebe i druge, a koristi od sigurnosti, prijateljstvo i strast samo jarke i zdrav odnos može pružiti.

Šta tretman uključuje? Jedna od tema predstojećeg post.

load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevne veze

Kako popraviti sve svoje odnose

Post Tvoje tijelo

Popunjavamo se s pravim stvarima

Post Poremećaji ličnosti

Zašto muškarci i žene drugačije reaguju na ljutnju?

Post Poremećaji ličnosti

Neuspeh je opcija: zašto ja odustajem od #nablopomo

Post Psihologija seksa

Da li je seksualno poremećaj nedostatka pažnje u dsm v?

Post Dobro zdravlje

Šta bi vaš depresivni partner voleo da znaš

Post Tvoje tijelo

Kako biti ljubazniji prema vašem tijelu i sebi: dio 2 sa anna gost-jelley

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i upravo suprotno

Post Svakodnevne veze

Pregled knjige: energija ljubavi: nevidljivi ključevi za ispunjenje partnerstva

Post Svakodnevne veze

Narcisoidno zlostavljanje i simptomi sindroma narcisističke žrtve

Post Više o tebi

10 knjiga o sreći i uspehu za vašu listu za čitanje

Post Svakodnevne veze

15 zajednički odbrambeni mehanizmi