Ovisnost počinje u mozgu | BA.Superenlightme.com

Ovisnost počinje u mozgu

Ovisnost počinje u mozgu

Ovo je gost post Cynthia Perkins, M.Ed. Cynthia možete pronaći na adresi www.alternatives-for-alcoholism.com.

Je većina istraživanja up-to-date u oblasti ovisnosti ukazuje na to da sve ovisnosti je ukorijenjena u oštećenjem mozga hemije, a ne nedostatak volje, defekti karaktera, poremećajima ličnosti ili duhovnosti.

U mozgu, imamo kemikalija zove neurotransmitera koji reguliraju kako mi mislimo, osjećaju i ponašaju. Neurotransmitera uključeni najčešće uz ovisnost bilo koje vrste uključuju serotonin, dopamin, GABA, endorfina i norepinefrin, ali acetilkolin i anandamid mogu biti uključeni u nekim ovisnosti. Serotonin funkcije kao prirodni anti-depresije.

load...

Dopamin pruža osećaj zadovoljstva, motivacije i fokus, dok GABA je sličan prirodni sedativ pružajući nam opuštanje. Endorfina su kao prirodni opijati koji pružaju olakšanje za emocionalne i fizičke boli, a svaki od njih pružaju osjećaja blagostanja i unutarnjeg mira. Norepinefrin daje energiju, ali u višak to je zapravo otrovan za mozak, dok acetilkolin regulira autonomni nervni sistem, kognitivne funkcije i pamćenje. Anandamid ima prigušivanje učinak na sve ostale neurotransmitere.

Da bi mozak adekvatno funkcionirati, neurotransmitera mora biti prisutan u samo pravo iznos. Nije dovoljno ili previše može dovesti do širok spektar simptoma, uključujući, ali ne ograničavajući se na: depresija, anksioznost, razdražljivost, nasilje, nemogućnost koncentracije ili zapamtiti, nesanica, hiperaktivnost i žudnju za halucinogenih supstanci svih vrsta.

Neurotransmiteri mogu biti izvan ravnoteže prije ovisnost zbog loše ishrane, nutritivne nedostatke, genetski polimorfizam, hronični stres, zlostavljanja u dječjoj dobi, ekološke toksina, ili traume mozga kao potres, koji postaje pokretačka snaga za ovisnosti da se razvijaju, ili oni mogu postati neuravnotežen iz samog psihotropnih tvari.

Svi psihotropnih supstanci umjetno i privremeno mijenja neurotransmitera u mozgu. Njihovi efekti se postižu na dva različita načina; stimulišu intenzivan snabdijevanje neurotransmitera koji će biti objavljen odjednom i oni imitiraju efekte prirodnog neurotransmitera.

Na primjer, šećer i alkohol povećanje dopamin, serotonin, GABA i endorfina, dok heroina i drugih opijata imitiraju endorfina. Marihuana i čokolade utjecati anandamid. Nikotin utječe na acetilkolin. Kokaina i amfetamina povećava dopamin, i Ativan ili Valium imitiraju GABA. Svi ovisnosti povećanje dopamina. Povišen nivo serotonina, dopamina, GABA i endorfina stvaraju duboke euforija, radost, opuštanje, zadovoljstvo i sreća, ublažiti fizičku i emocionalnu bol i proizvesti pretjerana osjećaj dobrobiti i unutrašnji mir, koji se obično naziva "biti visok ".

load...

U Kraj Vaš Addiction Sada, Dr. Charles Gant objašnjava da mozak reagira na umjetni stimulacije neurotransmitera bilo smanjenje proizvodnje i odgovora na određeni neurotransmiter ili smanjenjem broja receptora za neurotransmiter.

Ovo ostavlja mozak ovisi o psihotropne supstance za obavljanje dužnosti umanjena neurotransmitera. Zavisnik nije baš žudi za ovisnost supstance; oni su žudnja šta supstanca radi za mozak.

Što više osiromašenog neurotransmitera postao je još jedan ovisna postaje na ovisnost supstanca. Budući da mozak više ne proizvodi ili reaguje na odgovarajući način na vlastitu neurotransmitera, onda žudnje i povlačenje doživljavaju kada supstanca nije prisutna u sistemu za obavljanje funkcije osiromašenog neurotransmitera.

Neurotransmiteri mogu da se vrate da balansira s pravom dijetom, ishrani, i druge promjene načina života. Kada se to postigne, onda žudnju za zarazne supstance jednostavno rasipa i održavanje trezvenosti više nije borba.

Cynthia Perkins, M.Ed., je trezvenost trener i oporavio ovisnik mnogih supstanci sa 25 godina žudnje-besplatno i bez prekida trezvenost i osnivač Čist i Sober za život pokrene program, alternativa 12 koraka na osnovu nauka. Saznajte više na www.alternatives-for-alcoholism.com.

Izvori Gant, Charles, dr End Vaše Addiction Sada, Square One Publishers Inc. 2009 http://www.drugabuse.gov/scienceofaddiction/brain.html http://www.nida.nih.gov/DrugPages/addiction.html http://www.drugabuse.gov/scienceofaddiction/addiction.html http://learn.genetics.utah.edu/content/addiction/drugs/

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Opozicioni poremećaj: majčin opstanak

Post Roditeljstvo

Moj šizofrenički život: put ka oporavku od mentalnih bolesti

Post Depresija

Druga strana depresije: biciklizam bez bicikla

Post Više o tebi

6 stvari koje mogu pogoršati depresiju

Post Poremećaji ličnosti

Mozak: da li je to bio dodir ili metafora?

Post Poremećaji ličnosti

Nedostatak empatije: nije uvijek očigledno

Post Poremećaji ličnosti

Bipolarni poremećaj ili pokvareni brat?

Post Poremećaji odraslih

Interpersonalna neurobiologija iza stvaranja navika drži se

Post Svakodnevne veze

Vaše zdravlje, mozak i moć zahvalnosti - ključ za sreću, 1 od 1

Post Psihologija seksa

Da li gledanje pornografije utiče na intimne odnose? (prvi deo: muškarci)

Post Depresija

60 sati bez mojih antidepresiva?

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: 8 ključeva za završetak nasilničkog vodiča knjige o aktivnostima