Preporučene knjige za odrasle djece alkoholičara | BA.Superenlightme.com

Preporučene knjige za odrasle djece alkoholičara

Preporučene knjige za odrasle djece alkoholičara

odrasle djece alkoholičara

Nakon moje nedavne blog o odrastanju u alkoholičar obitelji, dobio sam puno zahtjeva za dodatne sugestije čitanje. Mi smo sreće da postoje mnogi korisne knjige za odrasle djece alkoholičara (ACOAs) na lečenje codependency, trauma, i disfunkcionalnih obrazaca odnosa.

Ispod su neki od mojih prijedloga štivo za odrasle koji su pogođeni alkoholizmom svojih roditelja. Većina od ovih knjiga su također je korisno ako iskusili druge vrste trauma iz djetinjstva ili porodice disfunkcije, kao što su svjedoci nasilja u porodici, roditelj s problemom mentalnog zdravlja ili ovisnosti (supstance, kockanje), zlostavljanja djece, ili djetinjstvo emocionalne zanemarivanja.

load...

Djeca odraslih alkoholičara Janet Woititz i oporavak: Vodič za odrasle djece alkoholičara po Gravitz i Bowden su moji go-resursima za razumijevanje porodice bolesti alkoholizma, a posebno kako on utiče djece u odrasloj dobi. Ove knjige su afirmacije i otvara oči, ako ste upravo povezivanje tačaka između trenutne borbe i vaša iskustva iz djetinjstva s alkoholnim roditelja.

Dok je samo neki ACOAs doživjela fizičko zlostavljanje ili fizičkog zanemarivanja kao djeca, to je vjerojatno da sve ACOAs iskusili barem neki nivo emocionalne zanemarivanja. U Running on Empty, Jonice Webb objašnjava da emocionalna zanemarivanje se odnosi na nedostatak emocionalne Attunement, vezu i odgovornost od roditelja rezultira osjećaj nepovezanih i manjkav. Webb daje praktične prijedloge za healing u svojoj knjizi i svoj blog ovdje na PsychCentral.

Melody Beattie knjiga ko-zavisnostan No More je i dalje najpopularnija knjiga o codependency dobrim razlogom. Ovo je još jedna knjiga koju sam ponovo i ponovo uključite. Ona nudi takav pronicljiv i sveobuhvatan pogled na razumijevanje i mijenjanje naših ko-zavisnostan ponašanja koji je stajao test vremena.

Traume i PTSP

Nažalost, ACOAs često doživjela traumu u djetinjstvu. Prema zloupotrebe supstanci Health Services Administration, Mental, "Individualni rezultati trauma iz događaja, niz događaja, ili skup okolnosti doživjela od strane pojedinca kao fizički ili emocionalno štetne ili opasne po život sa trajnim negativnih efekata na funkcioniranje i mentalni pojedinca, fizički, socijalni, emocionalni, ili duhovno blagostanje. "Više od polovine svih odraslih Amerikanaca su iskusili barem jedan traumatski događaj.

load...

Neke korisne knjige za odrasle djece alkoholičara koji su doživjeli traumu su: The Body Drži Rezultat po Bessel Van Der Kolk, Buđenje Tiger: Healing Trauma Peter Levine, i kompleks PTSP: Od Preživljavanje u procvatu Pete Walker.

Brak / intimnim odnosima

Da li se osjećate kao da si zaglavio u isti odnos obrazaca - iste argumente, birajući istu vrstu partnera, ili se bori za povezivanje i vjerovati?

Mnogi od nas namjerno navedeno da se uda za nekoga koga smatramo se razlikuje od naših roditelja. Ipak, mi smo zbunjeni godina kasnije da je naš partner izgleda da je sve najgore osobine naših roditelja!

U Dobijanje Love You Want, Harville Hendrix nam pomaže da shvatimo kako naše rane djetinjstva utiču na naš izbor partnera, i kako naš disfunkcionalnih obrazaca odnos se ponavlja u našem odraslih intimnim vezama. Prema Hendrix, mi ponovo obrasce iz našeg detinjstva sa našim intimnim partnerima dok se ne naučimo da ozdravi i da naše potrebe sastali su se u zdrav način.

Toplo preporučujem ovu knjigu, ako se osećate zaglavi u vašem braku ili su imali niz neispunjavanja odnosa.

Priloženi Amir Levine i Rachel Heller gleda intimnih odnosa iz perspektive prilog. Osnovna pretpostavka je da pridajemo našim roditeljima kao bebe prema tome kako su ispunjeni naše potrebe, a u odrasloj dobi smo u interakciji s intimnim partnerima koristeći isti stil prilog. Kada se shvatilo da li imate siguran, anksiozan, ili izbegavanja stil prilog, možete naučiti kako stvoriti zdravije odnose. Ova knjiga vam može pomoći da baciti novo svjetlo na vaš odnos obrazaca i razumiju sebe i svoje vlastite potrebe bolje.

Samopouzdanje

Mnogi ACOAs imati problema identifikuju ono što oni žele i trebaju, a imaju čak i teže pita za to. Je Asertivnost Vodič za žene Julie Hanks je praktičan vodič za pomoć ženama priznaju da važe svoje osjećaje i potrebe. Bojimo se da govori više će nas izgledati teško ili siromašne, ali komunicira naše potrebe i mišljenja zapravo poboljšava odnose!

load...

Granica

Tu ima tendenciju da bude nedostatak granica u alkoholnih porodice. To može uključivati ​​sve, od nekonzistentan pravila, na nedostatak privatnosti, neželjenim fizičkim dodirivanja. Mnogi ACOAs postao staratelji roditeljima, braćom i sestrama iz nužde, zbog čega je teško postaviti granice i reći "ne". Osim toga, zanima me uzimanje i ljudi koji će zadovoljiti sve su načine smo osjećali vrijednosti i potrebi; postali smo strah od sukoba i strah da će, ako smo postavili granice ćemo biti napuštena ili odbijena.

Dva čvrsta sredstva za razumijevanje granice su Gdje povući granicu: Kako postaviti zdrave granice Svakodnevne Ann Katherine i granice Henry Cloud i John Townsend. Ja ću dodati samo-promotivni utikač za svoje e-knjiga uspostavljanje granica bez krivice: radna sveska za Move vas od Doormat na osnaživanje, koja je puna konkretnih vježbi će vam pomoći da se opustite svoj strah-based razmišljanje i naučiti kako postaviti granice bez osjećaj kao da si sebičan ili bezobzirni.

Parenting

Baš kao što smo donijeti naš disfunkcionalnih obrazaca odnosa u naše intimne veze, mi ih uzeti u naš roditeljstva. Kao što ste očekivali, koji ima nefunkcionalno model roditeljstva čini teško znati šta zdravog odnosa roditelj-dijete izgleda, ili šta uzrastu odgovarajuće očekivanja, ili kako da se nose sa glumačkom-out dijete bez gubitka razuma. Parenting iznutra Dan Siegel i Mary Hartzell će vam pomoći da shvatite svoju povijest, uključujući i vezanost i razvoj mozga, tako da možete biti roditelj želite da bude. Siegel je napisao nekoliko drugih roditeljstva knjiga, a sve s odlične kritike, koje su verovatno vredi-out kao dobro.

Self-Prihvatanje

Smatram da u naredne dvije knjige must-glasi za gotovo svakoga. Brene Brown knjiga Darovi nesavršenosti (ili bilo koji od njenih kasnijih knjiga) doći do srži naše borbe s dostojnosti, perfekcionizam, stid, i na kraju hrabrosti da bude naše istinske sebe. Brown knjige su zadovoljstvo čitati - puna stvarne priče i humor, osim da je solidan istraživanja.

Self-Compassion: dokazana Snaga bude dobar prema Yourself Kristin Neff me je upoznao na jednostavan, a ipak revolucionarni koncept samo-sažaljenje. Sposobnost da bude dobar prema sebi, kada se borimo je osnovni dio ljekovite bilo emocionalne rane, po mom mišljenju. Self-samilost ne dolazi prirodno za mnoge od nas, možda zato što niko po uzoru samo-sažaljenje ili javite nam da naše osjećaje i potrebe materije. Neff pruža niz vježbi koje su od pomoći u razvoju vještina za samostalno samilosti.

Uprkos tome što je terapeut i lični razvoj narkoman, postoji mnogo više knjiga koje još nisam pročitao. Ako ste nešto divno da želite preporučiti čitanje, molimo vas da ostavite u komentarima kako bi drugi mogli imati koristi.

Sve od sebe da svaki od vas radi na tome da zaraste efekte odrastanja sa alkoholičar roditelja,

Sharon

*****

Za više savjete i članke, povezati se sa mnom na Facebook-u i putem e-maila (ispod).

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

10 znaci da se bavite emocionalnim potrebnim narcisom

Post Poremećaji odraslih

Ovisnost i razvod: gubitak stabilnosti

Post Svakodnevne veze

Sreća - nema srebrne podloge u ovom oblaku!

Post Više o tebi

12 najboljih savjeta za suočavanje sa poremećajem hiperaktivnosti deficita pažnje

Post Psihologija seksa

Afera srca protiv seksualne afere: koja je pogubnija?

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: 8 ključeva za završetak nasilničkog vodiča knjige o aktivnostima

Post Poremećaji odraslih

Postati samopouzdanje

Post Svakodnevne veze

Patosnice toksičnih odnosa - 5 koraka do otklanjanja toksičnih obrazaca, zarastanja i obnavljanja ravnoteže, 4 od 4

Post Poremećaji ličnosti

10 pravila za suočavanje sa panikom: pravilo # 7 (deo 3)

Post Poremećaji ličnosti

Šta je hipervigilancija i kako to može izazvati anksioznost?

Post Roditeljstvo

Suočavanje sa bipolarima: vodič mladih odraslih za bipolarni poremećaj

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: moć značenja