Šta je i nije narcizam: 3 ključna identifikatora, 2 od 5 | BA.Superenlightme.com

Šta je i nije narcizam: 3 ključna identifikatora, 2 od 5

Šta je i nije narcizam: 3 ključna identifikatora, 2 od 5

Mnogi artikli kasno opisuju narcis kao neko "zaljubljen" sami sa sobom, apsorbuje aktivnostima koje promoviraju svoj uspjeh, snove i ciljeve, vješt u šarmantan drugima, pažnju traži, i tako dalje. Iako je narcis mogu imati ove osobine, i da bude šarmantan, karizmatičan, uspješan i cilj-orijentiran... Budimo iskreni.

Ove karakteristike, sami po sebi, su također bitne ljudske osobine i, u različitim stupnjevima, opisuju ponašanje zdravih osoba koje su odvezeni u uspjeti u karijeri na poslu ili kod kuće, od kojih neki mogu biti vrhunske izvođače i zvijezde, inspirativne vođe, i na one koji su napravili ogroman doprinos u život drugih u svojoj zajednici ili obitelj... Od kojih većina nije (nužno) narcise.

load...

Dio 1 predstavio tri temeljna razumijevanja za one koji rade ili žive sa NPD klijentima da razmotre kako bi mogli identificirati zasnovane na akciji rješenja koja vratiti ravnotežu i imaju iscjeljenju na pojedince i odnosa.

Tu su ključni razlozi, a ključni identifikatora tražiti prije upotrebe oznaka narcizam.

Prvo, ne smijemo izgubiti iz vida ono što su potencijalno zdrava ljudskim osobinama, i traže da se identifikuju razlike između zdravih naspram narcisoidni izraza ovih osobina, kao i zdrav razlike među ljudima u cjelini. Iz više razloga, na primjer, to je nepobitna činjenica da su neke osobe su još prešao sa konzumiranja strast da ispune svoje snove ili poziv, više od drugih. Osoba može apsorbirati u postizanju uspjeha, shvativši svoje snove i cilj-orijentiran; čak i ako oni naginju ka što radoholičari, međutim, ovaj tip samoapsorpcija ne garantira etiketi.

Eleanor Roosevelt djeca, na primjer, je opisuju kao roditelj, kao obuzet političkim pitanjima, a nisu uključeni u njihov odgoj. Ona je veoma kritikovan za nju strast ili poziv, a ipak je neumorno radio da služe u nepovoljnom položaju, i napravio trajnu razliku u životima siromašnih, a oni koji su bili diskriminirani, imigranti, crno-Amerikanaca, i žene, i njihovo pravo na karijere, visokog obrazovanja. Kao muž, doktor King, Jr. Nije njegova supruga (i vjerojatno drugih članova porodice ili sljedbenika) kroz svoje nevjere, međutim, on je svoj život, s nemilosrdnom hrabrost i žrtvu, tako da se sve rase mogu jednog dana ušestvuju od " američki san ".

To bi prkose sve razloga da se opiše Roosevelt ili Kingov harizmu, odlučnost da uspije, i samoapsorpcija sa svojim radom kao narcizam.

load...

Dok workaholism ne može biti zdrav, stvar je u tome: nije sve osobe sa prevelikim pogonima da rade ili ispuniti svoj san i napraviti razliku su narcise! To je vjerojatno nije ni većina.

Ukratko, moramo uzeti u obzir kako određeni kulturni snage rade zajedno ukupne (tj mainstream mediji, publikacije, zabava, i drugim industrijama, kao što su pornići, itd) pathologize je "mekša" prednosti ljudskih bića. To je sigurno reći da narcisoidnost nije o tome šarmantan, obuzet tražim "prilično" ili glamurozno po sebi. Ni da li je to želja za koji žele da se smatrati prekrasnim ili sjajan, ili ostavljajući drugi znaju što ih čini srećnim ili nesrećnim. Na kraju krajeva, ono što zdrava osoba ne želi da mu se dive ili visoko mišljenje? Ovo je povezano sa zdravim ljudskim potrebama važno. To je samo narcizma s obzirom na prisutnost drugih faktora.

Drugo, korisno je razmotriti kulturnih konteksta u kojem živimo, konkretno, da kao cjelina smo uslovljeni da bude osuđujuća. To je korisno za izgradnju svijesti o naučio tendencija mnogi od nas moraju brzo sudi, biti gruba ili pronalaženje grešaka, da kritikuju ili negativno etiketira sebe ili druge, ili oboje. Ovaj toksičnih navika bi trebalo da nas brine; Na kraju krajeva, najlekovitijih rad u terapiji je u određenoj mjeri bavi uticajem naučili kritički glasovi u našim glavama i razbijanje slobodan od njihove sposobnosti da preuzmu i zatvaraju naše umove. Zaista, NPD ponašanja koja najviše guraju svoje voljene dalje mogu biti oni fokusirani na pronalaženje grešaka i rušenje samovrednosti drugih. 

Zamisliti, to je praksa označavanja koji treba da bude "sudi", zatim prognan. Prema odnos stručnjaka, doktori. Gay i Katie Hendricks, partneri u nekoliko odnosa kažu da je najveći prigovor i "ubica" odnosa je kritika. Za razliku od velikih pitanja o izdaji, seks, novac, i tako dalje, kritike polako širi za odvod život i energiju iz odnosa. Između ostalog negativne efekte, to rađa nezadovoljstvo, čips u gostima kod prijateljstvo, a smanjuje povezanost između partnera.

load...

Sve u svemu, kritike nas sprečava da vidimo vrijednosti različitih osobina drugih dovesti do našeg odnosa, i učenje kako da se odnose zajednički umjesto zapinjanja u polarizirano, konkurentske pozicije ko je u pravu ili ne. Na primjer, ako pogledate pažljivo, možete naći da osobe koje su ukupne akcije orijentisan, ljubavi organizacije i planiranja imaju tendenciju da budu "osuđivati" onih koji vole da vole da žive u trenutku, etiketiranje ih kao "pasivne" ili "nemotivisani" i sl.; s druge strane, oni koji preferiraju više easy going, idite sa pristupom toka na život imaju tendenciju da "sudija" oni koji su akciju orijentisane kao "zahtjevan", "izvan kontrole" ili "radoholičari", i tako dalje.

Takođe nije narcisoidnost kada je osoba vješt u ili uvjeren u svoju sposobnost da utiču na druge ili traži da povede. To su sposobnosti dobri lideri nastoje njegovati! Za razliku od mainstream definicije koje definiraju "moć" kao sposobnost da se podrije drugi će, vrhunski psihološki teoretičari 20. Stoljeća napravio jasnu razliku između zdravih nasuprot "neurotična" moć. Na primjer, Dr. Alfred Adler je opisao želju za moć kao zdrava jezgra pogon ljudskih bića, motivacije naših ponašanja danonoćno, u idealnom slučaju, prema zdravom načinu mattering društveno u odnosu na sebe i druge. On je također identificiran kao tip "neurotičnih žudnja za moći" da dominira, što je pripisao osobe čiji zdrav potrebe za vlast bili blokirani u djetinjstvu.

Ništa nije prirodno i ljudski, nego žele da "uticaj" određene druge u našim životima, u "pokretu" ih da sarađuju, da žele da nas usrećiti, da vrednuju naše snove i želi, da se ponašaju u ljubavi, promišljeni i brižan način prema nama, itd smo tako često zaboravimo to, posebno u nekoliko odnosa, kada smo baciti oko "kontrolu" reč kada partner žali ne osjeća emotivno povezan, vrijednosti, itd

Osim toga, posebnu pažnju treba posvetiti tome kako smo se družili sa određenim rodno očekivanja da promoviraju codependency (dakle, posredno narcizam kao), na primjer, mi smo se družili očekivati ​​da žene u našim životima, majke, supruge, sestre itd, "dokazati" da su "dobre žene" na temelju preostalih "tihi", a ne smetaju njihovi muževi, a posebno svojim "želje i potrebe" i "osjetljivosti"; muškarci i žene su se družili očekivati ​​(potražnja) žene ostaju fokusirani na (zadržati svoje "mjesto"?), što drugi sretni, a ne očekujući ništa zauzvrat (da izbegne oznakom "sebičan" ili "kontrolu"). To, naravno, opisuje kako se žena družila u codependency, posebno u njihovim odnosima sa svojim muževima ili momke, da bude "davaoci" pažnje i ljubavi, i očekuju muškarci biti odluka.

Zamisliti, muškarci i žene podjednako su mnogo češće etiketiraju ženi "narcis" ili "nevolji" (i rjeđe čovjeka) na temelju postupaka koji se pojavljuju ona traži da se oseća volio, divio, priznanje za svoj doprinos na poslu ili kod kuće. (Tu su i spolne razlike za žene sa NPD u odnosu na muškarce; ovu temu je rezerviran za predstojeće post).

To je zdravo za sva ljudska bića, muškog i ženskog, ljubavi i vrednuju sebe; da žele da bitno i smatraju da doprinose na smislen način; da slobodno (umjesto straha bude označen) da izraze svoje želje ili ne sviđa; da se oseća čuo i razumio; da traže pažnju drugih, i da divljenje. To je zdravo za najmilije da znam ono što nas čini srećnim ili nesrećnim; ono što nas čini da bude voljen ili nevoljeno, itd, i to je zdravo za nas da žele voljene da podrže naše napore u ostvarenju naših snova.

Ako ste ljudsko biće, bez obzira na spol, ekonomski status ili dob, od trenutka kada ste rođeni, i mogla bi vikati, tražiti da vidiš kome je stalo dovoljno da razumiju ono što želite i da obriše suze; ste čeznuo da utiču na druge da voli ili da vam dati ono što želite, ono što vas čini srećnim - od prvog daha, a tokom svog života.

I ove povezanosti čežnje su emocionalne potrebe (ne želi) nalik na fizičke potrebe za kisikom. To znači da, alhough mogu biti ignorisani ili odbijen (što je okrutno), ne mogu se mijenjati ili mijenjati.

(Razumljivo, nema vožnje moćniji od plesa ljubavi. I dok novorođenče i dijete "treba" ljubav od drugih za zdrav razvoj, zdrav odrasla osoba u zrelim fazama razvoja čezne da donese ljubav i smisleno doprinose drugih i život, doživjeti ispunjenje i samo-aktualizaciju.)

I, na kraju, za dijagnozu NPD simptoma mora biti uzrok značajne uznemirenost i umanjenje vrijednosti u jednoj ili više ključnih područja života.

Ukratko, riječ narcis je previše ležerno koristi iu mnogim slučajevima zloupotrebljavaju. Kada osoba sa narcisoidna tendencijama ili NPD izražava iznad crte, međutim, postoje ključne razlike, uglavnom tri!

Ove tri ključna identifikaciju (sigurnosnih) osobine su kako slijedi:

1. Bezosećajan nedostatak empatije za druge

To je više od nedostatka ili nesposobnost empatije; oni gledaju drugi koji suosjećaju kao slabe i inferiorni. U stvari, postoje naznake da oni "imaju" neki sposobnost da saoseća, na primjer, kada žele da šarm, uhvatiti u zamku ili impresionirati druge. Oni gledaju njihovu sposobnost da odbaci ili "ne osjećaju" bol onog drugog kao dokaz njihove snage i superiornosti, osjećaj prava. U svom umu, idealna vladari zadržati status držeći drugi u njihovo mjesto, to znači da u duševne bolove, odbijajući suosjećati, imati samilosti ili da se na želje i potrebe drugih, itd Umjesto toga, jer oni veruju drugima, oni "vide" njihove zahtjeve kao dokaz pokušaja da ih kontroliše, i na taj način koristiti ono što drugi kažu što žele, osjećati ili ne žele što su informacije o tome kako "izbjeći zamke i drugih vlasti", ili "da ih prije nego što su te" i sl

Njima nedostaje sposobnost da se osjećaju istinski i iskreno srećan za druge, ili kako bi proslavili još jedan uspeh, a često i ogorčena kada je njihov "žrtve" su sve pozitivne pažnju. Oni propustite zadovoljstvo zdravih osoba dobije u istinski ljubavi ili se sviđa da usreći druge... Isključivo u svrhu obilježavanja u uspjeh drugih, želeći drugima da dobiju ono što žele, itd

Oni ne razumiju koncept "dijeljenja" moć ili "partnerstvo"; iako mogu biti vješti u "pomoću" ovim riječima na emocionalno manipulirati i prevariti.

2. Neediness da pogleda dole ili smatrate drugi s prezirom da se osjećaju korisno

Iz perspektive narcis, svi odnosi imaju dva nivoa u svakom trenutku - pozicije vrha pas i gubitnike - i pošto je autsajder se smatra uvijek vidi da je vrh pas, osoba u visokom osoba status mora biti na konstanta popustu da održe svoju poziciju kao najbolji pas. Jedan NPD smatra da ne mogu odmoriti; život im je kao trajna igra "kralj brda" koji dečaci igraju, osim u odrasloj dobi (posebno za parove) može imati vijek trajanja od strašne posljedice za ključne odnosa. Njihova neediness da dokažu svoju superiornu status dokazuje hypervigilant "neediness" za prekomjerno divljenje, i preokupacija kako povoljno oni vide ili koliko dobro rade u očima drugih. Tretiranjem druge kao imovine ili objekata za njihovu udobnost i zadovoljstvo - i dobiti druge da "prihvati" inferiornosti kao svoju sudbinu u svakom trenutku.

Njihov ranjeni ego i super-krhko samopoštovanje prikazuje konstanta "neediness" da bude priznat kao superioran, da gomilaju pažnju ili udobnosti, da se oseća pravo na povlašteni tretman, i da usisavaju svu energiju ljubavi ili udobnosti za sebe. Oni imaju tendenciju da se ljuti ili duri kada se pažnja na nekog drugog. Oni rutinski pohvaliti svojim sposobnostima ili napuhati svoja dostignuća na način da devalvira doprinos drugih, odnosno, može insensitively pohvaliti zdravlja, novca ili ljubavi odnos prema nekome ko je bolestan, bez posla ili samo razvedeni. Ili mogu oštro devalvirati neko ko prima pohvale ili priznanja.

Oni ne samo da su zaokupljeni ono što rade, oni očekuju druge da budu preokupirani samo s njima - i mogu pokazati prezir ili nestrpljenje kada druga razgovora njihovog uspjeha, probleme ili brige.

3. Uzimajući zadovoljstvo u boli ili oduzimanja drugi emocionalnog ispunjenja

Jedan NPD vidi moć kao takmičenje ko će izvući najviše zadovoljstvo nanose bol, odnosno, boli drugima prije nego što vas boli, itd, bilo lišavajući drugi iz nešto što oni stvarno žele ili emotivno treba, ili boli ih postupaka ili riječi, emocionalno i mentalno ili fizički, ili sve gore navedeno. To je um igra, a svrha nanose bol je da se zadrži drugima vjerujući da vlastite vrijedi, osjećaje ili potrebe, u odnosu, imaju malu ili nikakvu vrijednost - nešto što cilja povezanosti sa pogonom na ljudsko biće na bitno.

Oni misle da imaju pravo da vladaju u skladu s administriranja nagrade i kazne (zadovoljstvo i bol), a svrha je uvijek zadržati drugima u red, fokusiran na npds "treba" (neediness). Jaki mogu reći "ne" i kažu da često, i to je taktika, između ostalog, da se namjerno drži svoj plijen u siromašnim emo-psihološka stanja uma, obučeni (taktikom kontrolu misli) da "prihvati" double-standarda u odnos kao norma, na osnovu "dokaz" svoje "niže" status, status narcis kao "nadređeni" i "nepogrešiv" glave.

Oni pokazuju ovaj "neediness" kao dokaz da su superiorni u vrijednosti na temelju okrutnog konkurentne prikazuje snage, preferencijalni tretman drugih, talenat, novac, itd, i pojavljuju se pojma ako suočeni ili kritikovao za svako zlostavljanje na kojem trenutku oni mogu poreći njihove akcije su okrutni, optužuju druge da su slabi ili osjetljive, itd ponose i vidjeti njihovu sposobnost da ne može dirnuti boli ili drugih bol kao dokaz njihove superiornosti i snage, i inferiornosti i slabosti drugih. To objašnjava zašto su pronašli zadovoljstvo u boli ili liječenju onih koje se smatraju inferiornim ili slabe s prezirom ili prezirom (takmičenje vrste, da osvoji sa ekranima superiornosti, što drugi smatraju kao gubitnici, itd).

Na žalost, članke s obmanjujuće informacije su doprinijeli epidemije etiketiranja kao "narcisoidnog" određene inače zdravih ljudskih ponašanja izvučene iz konteksta, kao što su ljudska diskova (potrebe, ne želi) da bitno, da se osjećaju važno da one koje vole, da se osjećaju čuo ili razumio, da daju svoj doprinos da naprave razliku, i tako dalje.

Bez prisustva sva tri blokiranje osobine - nedostatak empatije; i kompulzivni neediness da pogleda dole ili dokazati superiornost; i uživajući u boli ili liječenju drugi s prezirom ili prezirom - to nije narcizam.

U Dio 1 ove serije, opisao mi rade ili se bave NPD klijent kao akt uravnoteženja.

Je super krhkost osobe s NPD klijenta samopoštovanje govori o podsvijesti unutrašnje samouprave i drugih-gađenja, a ranjeni ego, i nerealna očekivanja da ih odveze do kompulzivno dokazati svoju vrednost na osnovu gomilaju snage, pažnja, zadovoljstvo.

U Dio 3, razumijevanje razmišljanja ili svjetonazor narcizma, kao i način razmišljanja codependency, bez kojih narcizam ne može postojati.

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

I dalje ponekad gubim svoj osećaj za stvarnost

Post Poremećaji odraslih

Krivica i nevinost: znaci zlostavljanja dece

Post Psihologija seksa

Kompulzivna masturbacija i porno

Post Roditeljstvo

Suočavanje sa bipolarima: vodič mladih odraslih za bipolarni poremećaj

Post Poremećaji ličnosti

April je nacionalni poezijski mesec: podelite svoje pesme povezane sa anksioznošću

Post Psihologija seksa

Ti nisi lud! (upozorava vas)

Post Depresija

60 sati bez mojih antidepresiva?

Post Svakodnevne veze

Preporučene knjige za odrasle djece alkoholičara

Post Roditeljstvo

Roditeljstvo kao tim kada živite razdvojeni

Post Više o tebi

3 uvida od umjetnika na kreativni proces

Post Svakodnevne veze

Munchausen sindrom: smrtonosna duševna bolest koja čini 360000 godišnjih hospitalizacija

Post Više o tebi

Da li je više djevojčica zaista lezbejka ili biseksualna?