Troškovi tajni: razumevanje uticaja na sebe i druge | BA.Superenlightme.com

Troškovi tajni: razumevanje uticaja na sebe i druge

Troškovi tajni: razumevanje uticaja na sebe i druge

Tajne su skupi. Često motiviran strahom, iluzija zaštite sebe ili druge, ili grubi pokušaj da povredi ili manipulišu druge, oni su pokazali da opterećuju nas i uzeti svoj danak kognitivno, fizički i emocionalno. U suštini su nas zaokupljaju, ugroziti naše zdravlje i ugroziti naše odnose. A mi smo često čuvaju tajne za sprečavanje gubitka ljubavi, poštovanja i veze, prečesto to je upravo ono što koštaju.

A Secret Exposed

I dalje mogu da se setim gde sam je sjedio na kampusu koledža kad je moj prijatelj dijeli svoju tajnu. Nismo bili sasvim osamnaest i je planirao o preuzimanju testovima putu tokom zimske pauze kada je rekla,

load...

"Moj otac nije moj otac. Moja sestra nije moja sestra. Otišao sam u potrazi za moju rodni list za test put... Ime za mog oca je bio drugačiji. Ko je on? Šta to znači?"

Zurila je ispred gledajući preko travnjaka zveckanje off više pitanja. Ona se nije zaustavio odgovore i ja je svakako imao ništa dati. Okrenula se prema meni. Sve što sam mogao reći je "Oh My God. Čini se kao previše. "Počela je da plače... Pa ni ja

Utjecaj ove tajne na moj prijatelj je bio traumatičan. Postala je intenzivno zaokupljen ovaj napad na njen osjećaj sebe i porodice, kao što je to znao. Ona je opsjednut o tome zašto je majka čuva tu tajnu i da li bi trebalo da je sada suočiti. Osetila je ogroman gubitak od nepoznatog oca i zbunjeni o ocu koji ju je podigao. Nije mogla ni zamisliti šta bi njena sestra misliti kao da nikada nisu bili bliski i njena sestra joj je optužen da je tatin omiljeni.

load...

Psihološke i fizičke Burden of Secrets

 • U skladu sa studijama o teretu tajne, ono što je tajna "velikih" je stepen preokupacija to zahtijeva.
 • U njihovo prečišćavanje ranijih studija o fizičkoj teret tajne, istraživači su otkrili da postoji konzistentan odnos između toga kako zaokupljen je osoba sa tajnim i njihove perceptivne prosudbe o fizičkim opterećenjima.
 • Konkretnije, iskustva fizičkog opterećenja povezani su u istraživanju sa osobom osjećaj kao da imaju manje resursa na raspolaganju i sa svojim perceptivno presudom okoliša kao više forbidding- brda se smatra da u većoj nagib, ili je objekat smatrali da na većoj udaljenosti ili teži sa povećanjem iskustva fizičkog opterećenja.
 • Vrlo Nedavna studija zaključuje da je podsjećajući zaokuplja tajne u odnosu na ne-zaokuplja tajne povećava presude brda koso jer po zaokuplja jedan resursa, tajna izgleda postati fizički opterećenje. To zahtijeva više napora da zadrži.

Do kraja sedmice moj prijatelj nije mogao više držati ovu tajnu. Otišla je kući i ostavio je rodni list na kuhinjskom stolu za svoju majku pronaći. Ona je to pronađeno. Suze i objašnjenja slijede. Bilo je opis čovjeka koji je došao i otišao i čovjeka koji je stao do love moj prijatelj i podiže kao svoju prvu kćer.

 Moj prijatelj je bio lijep i nježan osoba. Zagrlila njena majka i čovjek voli kao svog oca, ali ona je bila kontuzovan. Kada ju je sestra naučila, ona i njena sestra jedva je govorio o tome.

 Često sam se pitao da li rano stupanje u brak mog prijatelja i brzo razvod od mladića kojeg je upoznala ubrzo nakon odražava opterećenje i gubitak zbog ove porodice tajna. Bilo bi potrebno dosta vremena da se pronađe mjesto za ono što je bilo skriveno.

 A Secret Nametnuti

Tajne nas ne samo zaokupljaju i fizički iscrpi američko oni postaju opasni za naše fizičko zdravlje.

Prije mnogo godina čovjek je koji mi je poslao njegov primarni liječnik zaštite. On je patio od anksioznosti, nesanice, i gastrointestinalnog pritužbe. Kada sam ga pitao šta je mislio da je stvaranje takvog stresa, on zastao, a onda je otkrio da je njegova supruga je dijagnosticiran rak dojke. Ona je napravila mu obećati da će reći nikome, uključujući i njegov najbolji prijatelj na poslu. On je pokušao, ali rad je postao noćna mora jer je smatrao da je morao da izbegne njegov prijatelj koji je stalno pita šta nije u redu. Ovaj čovjek je razapinju krivice zbog potrebe da se govori o njenoj bolesti i stresa osetio čuvanje svoju tajnu.

 • Istraživanja smatra da postoji povezanost između vođenja emotivno naplaćuje tajna i bolesti u rasponu od obične prehlade do hroničnih bolesti.
 • Postoji čak i dokaz da tinejdžeri koji povjeriti u roditelja ili prijatelja imaju manje fizičkih pritužbi i depresije.

Neuronaučnici ukazuju na to da drži na tajnom stvara značajan stres. Dok se jedan dio mozga (u korteksa) je povezan da kaže istinu, izbor da zadrži tajnu rezultati u drugom dijelu našeg mozga (prefrontalni korteks) simulira sve negativne rezultate dijele tajnu. Rezultat je aktiviranje "borba odgovor let" i oslobađanje hormona stresa koji utiču zdravstvenim krvni pritisak, gastrointestinalni funkcionisanje, metabolizam, imuni sistem i sl

U mom poslu to ovaj čovjek mi je potvrdilo kriza njegova supruga je okrenut i zajedničke želje mnogi ljudi imaju da sakriju bolesti. Slično kao i druge vrste traume, osećamo samosvjesne i ponekad sudi za ne i ostati - kao da smo imali takvu kontrolu.

U tandemu s tim Pozvao sam ga da uzme u obzir često previše pogledao traume supružnika ozbiljno bolesna osoba-bol vidimo voljenu osobu patnje i osjećaj bespomoćnosti da bude bolje.

Razgovarali smo o tome kako ga je njegovo tijelo govori da kao i mnogi drugi supružnici-to je previše za nošenje voljene bolest sama. To je ne samo previše stresno da se sakrije-to ne pomogne partner koji je bolestan. On je jasno da nije mogao držati tajnu duže i preuzeo rizik od vjerujući da je njegova supruga mogla shvatiti. Ona je.

U literaturi i istraživanja, vidjeli smo da čak i kada smo pokušavaju da sakriju traumatičnog tajna, to outa sama-često u obliku tjelesnih simptoma.

Smanjivanje Teret A Secret

Šta ako ne možemo naći osobu za slušati ili još ne mogu donijeti sami da dijele tajnu nosimo?

Tu je prvi korak...

 • Istraživanje je utvrdilo da lično piše o tome, pretvarajući ga od tereta nosimo na riječi koje pričaju priču, je vrlo vrijedan u smanjenju stresa i zdravstvenim rizicima tajna.
 • Nedavne studije su pokazale da mogućnost da budu kreativni - "misliti izvan okvira" podiže osjećaj ograničenja i osjećaj fizičkog i psihičkog opterećenja tajnosti. Koliko iu ljekovite traume, afektivno upotreba uma i tijela na kreativan način zaokuplja to s nečim što se takmiči na svakom nivou sa stresom.
 • U mom radu s parovima, što je korak ka dijeljenje onoga što se strahuje da je destruktivan tajna je da ga zapiše i imaju partnera čitati kada su zajedno. Često se otvara prostor za izražavanje straha od otkrivanja i izvinjenje za ono što je skriveno. U nekim slučajevima, partner želi priliku da odgovori u pisanom obliku izraziti reakcije kao prvi korak ka discussion.It potrebno mnogo koraka ili pisanje, dijeljenje, odgovarajući i osjećaj.
 • Rizici su uzeti u angažovanju opet, čak iu svojim pisanim dana, su jeftiniji nego drže jedni druge kao taoca sa tajnama često poznate, ali izbjegavati.
 • Kako god smanjuje strah od otkrivanja čini ide dalje moguće tajne.

Život je prekratak i odnosi su previše vrijedne da snosi troškove tajne.

load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevne veze

Kape bez kape i školski dres - roditelji protiv škole

Post Svakodnevne veze

Ne prelazite efekte alkoholičkog roditelja

Post Svakodnevne veze

Zašto članovi porodice mogu odbiti pomoć za depresiju

Post Svakodnevne veze

Isceljenje od zanemarivanja: kada nas vole ne vole

Post Svakodnevne veze

7 znaci da se podsvesno odupire promenama

Post Svakodnevne veze

Nizak stres školske rutine - mirno vreme za spavanje

Post Svakodnevne veze

7 stvari emocionalno zdravih ljudi

Post Svakodnevne veze

Terapijska terapija za mršavljenje?

Post Svakodnevne veze

20 simptoma mentalnog zdravlja toksičnosti metala od hrane

Post Svakodnevne veze

Kada jedna osoba promeni vezu

Post Svakodnevne veze

Prestani pokušati promijeniti maligni narcisoid

Post Svakodnevne veze

Sovobojnost se zasniva na lažnim činjenicama